Bolu alkol bağımlılığında ortalamanın üzerinde

Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin, YEDAM’a yaptığı ziyarette konuşan Yeşilay Bolu Şube Başkanı Bayram Erden, “Türkiye ortalamasını üzerinde olduğumuz 2 tane bağımlılık türü var. Tütün ve alkol” dedi.

Bolu alkol bağımlılığında ortalamanın üzerinde
10 Ekim 2024

Bolu’da hizmet veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları aracılığıyla bağımlılıkla mücadele konusunda, vatandaşlara ücretsiz hizmet veriyor. Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi konularda vatandaşlar başvuru yaparak, tedavi süreçlerine başlayabiliyor. Bolu Gazeteciler Cemiyeti de YEDAM’ı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ziyarette Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mert Minisker ile Bolu Yeşilay Şube Başkanı Bayram Erden, YEDAM personeli ve basın mensupları yer aldı.

“TÜRKİYE ORTALAMASINI ÜZERİNDE OLDUĞUMUZ 2 TANE BAĞIMLILIK TÜRÜ VAR”

Bolu’daki bağımlılık durumuna ilişkin bilgi veren Erden, “Gençlerimiz gerçekten bağımlılık konusunda salgın halinde. İlimiz hakkında birkaç şöyle bilgi verebilirim. 2022 narkotik raporuna göre madde bağımlılığı konusunda ilimiz nispeten düşük riskli illerden bir tanesi. 62’nci sırada yer alıyoruz. Ama Türkiye ortalamasını üzerinde olduğumuz 2 tane bağımlılık türü var. Bunun bir tanesi tütün, bir tanesi de alkol” dedi.

“BAŞKA BAĞIMLILIĞA GEÇİYOR BU SÜREÇ”

Bağımlılıkların, birbirini tetiklediğini aktaran Erden, “Ne olacak canım, tütün’ deyip geçmeyeceğimiz bir süreç. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Yeşilay’ımızın çalışmalarına göre bir madde bağımlısına soruyorlar, bu madde bağımlılığı süreci nasıl senin ortaya çıktı? Diyor ki, ‘Ben öncelikle tütün ile başladım.’ Yüzde 97 oranında, biz ona çapraz bağımlılık diyoruz, yani onunla başlıyor, bir başka bağımlılığa geçiyor bu süreç. Dolayısıyla tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı Bolumuz için Türkiye ortalamasının üzerinde olmamız gerekçesiyle, yarınlarda tehlike arz edebilecek bir süreç” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ORTALAMASINI GEÇMEMİZ DE AN MESELESİ ŞEYLER”

Cemiyet Başkanı Minisker, bağımlılıkla mücadele kapsamında Yeşilay'a destek vereceklerini belirterek, “Bolu Gazeteciler Cemiyeti olarak Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadelesine destek olacağız. Her zaman  yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Ortak projeler geliştirebiliriz. Üniversitemiz İletişim Fakültesi bizim paydaşımız, projelerimizde üniversitemiz de yer alabilir. Alkol ve sigarada Türkiye ortalamasının üstünde olmamız endişe verici çünkü bu alışkanlarıkların uyuşturucuya evrilme tehlikesi de var. Uyuşturucu da ortalamanın altında olmamız sevindirici lakin rehavete kapılmamamız lazım, bir anda her şey değişebilir. Şahsım başta olmak üzere sigarayı bırakmak isteyen çok sayıda üyemiz var. Sigarayı bırakmak isteyen üyelerimiz için destek alabiliriz" dedi. 

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.