Bolu'nun dünyaca ünlü 'Kalsedon Taşı' Naht Sanatıyla buluşuyor

Bolu'nun dünyaca ünlü 'Kalsedon Taşı' Naht Sanatıyla buluşuyor
21 Ocak 2021

Geleneksel Türk-İslam sanatının nadide örneklerinden Naht Sanatı, Bolu’nun Kıbrısçık ilçesinde çıkarılan, antik dönemden günümüze kadar bir çok uygarlığın şifalı taş olarak faydalandığı ‘Kalsedon Taşıyla’ buluşacak.

Özel Haber:Ayşe Tavaş

Bolulu Naht Sanatçısı İsmail Şentürk,  Kıbrısçık Belediyesi tarafından çıkarılan ‘’Kalsedon Taşını’ Naht Sanatıyla buluşturacakları yeni sanat projesinin olduğunu açıkladı. Projenin, tamamıyla Bolu’yu yansıtacağını söyleyen Şentürk, “Sanat projemizle, hem ahşabımızı hem de yöremizden çıkan nadide taşımız ‘kalsedonu’ değerlendireceğiz. Kıbrısçık Belediyesi, bunu farklı ve doğru bir mecrada değerlendiriyor. Bizde daha farklı mecrada değerlendirerek taşı sanatla buluşturacağız. Kıbrısçık Belediyesine ait atölyede eğitim veren Muharrem hocaya projenin içeriğinden bahsettim. Muharrem Hoca projeyi olumlu karşıladı. Pandemi süreci bittikten sonra projeyi hayata geçireceğimizi umuyorum” ifadesini kullandı. Şentürk, sözlerini şöyle devam etti, “Bu proje hayata geçerse Türkiye’de ilki gerçekleştirmiş olacağız. Naht Sanatında ahşaba sedef kakma yapan bir çok sanatçı var. Ancak taş kakmayı yapan sanatçı yok. Bolu’yu tamamıyla yansıtacak olan bu projemizi gerçekleştirebilirsek Bolu’nun tanıtımına katkı sağlamış olacağız”

Kalsedon Taşı Nedir?

Antik dönemden günümüze kadar bir çok uygarlığın şifalı taş olarak faydalandığı Kalsedon Taşı Anadolu’da mavi altın olarak biliniyor. Kalsedon taşı, mavi, beyaz, pembe, ve mor renklerde temin edilebilmektedir. Kalsedon Taşı İlimizde Kıbrısçık ilçesinin güney kesimlerinde çıkarılıyor. Kıbrıscık Belediyesinin öncülüğünde ilçeye açılan atölyede işlenip takı haline getirilen ‘Kalsedon Taşı’ Bolu’nun ekonomisine katkı sağlıyor.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.