DEPREM UZMANI ŞÜKRÜ ERSOY'DAN BOLU GAZETESİNE ÖZEL AÇIKLAMALAR

Düzce'de meydana gelen deprem sonrasında herkesin merak ettiği konuyu gazetemiz editörü Utku Cihan Deprem Uzmanı Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy sordu ve bir röportaj gerçekleştirdi

DEPREM UZMANI ŞÜKRÜ ERSOY'DAN BOLU GAZETESİNE ÖZEL AÇIKLAMALAR
17 Kasım 2021

Düzce'de bugün meydana gelen 2 deprem ilimiz Bolu ve çevre illerde şiddetli bir şekilde hissedilirken insanlar bir anda 12 Kasım depremini hatırlayarak korku ve panik içerisine girdiler. Bolu Gazetemiz editörlerinden Utku Cihan konuyu Deprem Uzmanı  Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy sordu ve bir röportaj gerçekleştirdi.

BU DEPREM 12 KASIM'DA BİTEN FAY NOKTASINI ETKİLER Mİ?

Prf.Dr Şükrü Ersoy bu sorumuza " 1999 Düzce depreminde deprem Bolu Dağı’nda bitmişti ve orada bir gerilim var. Bunu atlamamak lazım. Herkes Marmara’ya yöneliyor ama deprem Bolu Dağı itibariyle depremin kalan yerden devam edeceğini biliyoruz. Tabi bu bugünden yarına demek değil. Bunları teknik olarak söylüyoruz. Ve durumu tespit etmeye çalışıyoruz. Bugün meydana gelen 5.3'lük depremden sonra büyük deprem olur da demiyoruz. Öyle bir deprem zaten bir zaman sonra küçülerek artçı depremlerle son bulacaktır. Bu depremin Marmara’daki beklediğimiz büyük depremi tetiklemesi mümkün değil. Marmara’nın zaten kendine ait bir deprem potansiyeli var. Orada mutlaka bir deprem olacak ama bunun Bolu’daki depremle bir alakası yok. Düzce depremi Düzce ovasının kuzey batı kesiminde bir fay üzerinde meydana geldi. 12 Kasımda biten noktaya yakın bir deprem değil. "dedi.

BUGÜN DÜZCE'DE MEYDANA GELEN DEPREMİ SORDUK..
Prf.Dr Şükrü Ersoy bu sorumuza "Düzce’deki bu deprem çok şaşırtıcı değil. Düzce bir deprem bölgesi. 5 büyüklüğündeki deprem normal bir deprem hatta daha büyüğünü üretecek yerler var. Bu 5 büyüklüğündeki deprem kısa sürmesine rağmen zeminden kaynaklı olarak daha büyük hissediliyor. İnsanlar tedirgin oluyor ve korkuyorlar. Bolu ile İstanbul arasında her bölge bunu hissetmiş ama hissetmek başka bir şey etkilenmek başka bir şey. Bu tip bir depremde herhangi bir yapının zarar görmesi imkansız. Eğer zarar görüyorsa demektir ki kendiliğinden yıkılabilecek binalar demektir. Bu durumda depremi suçlamak doğru değil. Ayrıca Düzce'nin de Bolu'nunda bölgesel olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı üstünde olduğunu unutmamalıyız. Depremlere sadece Düzce’nin değil tüm Türkiye’nin hazırlıklı olması gerekiyor. Daha önce yaşanan depremlerden dolayı boşluklar oluşuyor ve bunlar gerilime neden oluyor. Bu yüzden Bolu tarafına da Marmara tarafına da deprem eninde sonunda gelecek. Dikkatli olmakta fayda var."dedi.

BOLU'DA YILLARDIR UYUYAN ABANT FAYINI SORDUK..
Prf.Dr Şükrü Ersoy " Abant Bölgesindeki fay hattı ayrı bir hat. Oranın deprem tarihçesi ayrı. Orası da  tabiki takibimizde olan bir fay. Tekrar söylemekte fayda var. Ülkemizde bir çok şehir deprem bölgesi. Bolu tarafına da Marmara tarafına da deprem eninde sonunda gelecek. Vatandaşlarımız her zaman dikkatli olmalıdırlar. Yapılarını ona göre hazırlayıp kontrollerini yapmalıdırlar. Ben birkez daha herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. " şeklinde konuştu. 

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.