Dev projede seneye açılış var

Dev projede seneye açılış var
3 Temmuz 2021

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Seben Taşlı Yayla Göleti sulaması şantiyecinde incelemelerde bulunarak proje hakkında bilgiler verdi. Metin; “Işık göründü. Bu ışık Seben ovasını görüyor. Seben ovasında 32 bin 800 dönüm alan sulanacak. Seneye de açılışını yapmış olacağız” dedi.

Haber: Aslı Akış

Geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in katılımıyla temeli atılan ve yapımına başlanılan Seben Taşlıyayla Göleti Sulaması işinde çift taraflı yürütülen tünel kazı ve destekleme işi tamamlandı, tünelin ucunda ışık göründü.

Toplamda 1150 metre uzunluğunda açılan tünel ile Seben Taşlıyayla Göletinde bulunan su Seben ovasına sulama suyu olarak aktarılacak. Proje kapsamında Seben ovasına 32.800 dönüm alan sulanacak.

“O IŞIĞI GÖRDÜĞÜMÜZ YER 1150 METRE”

Seben’in ileriye dönük katma değer katacak projenin tünel kısmında ışık görme töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin; “Bizim sloganımı şu, ‘Bu ışık Seben ovasını görüyor’ Bu tünelin boyu 1150 metre. Yani o ışığı gördüğümüz yer 1150 metre. Şimdi ondan sonrada nasip olursa tünelimiz burası. Daha sonra biz boru için çeperle geçeceğiz. Buradan sulama hattını döşeyeceğiz. Seben ovasının tamamını sulayacak 32 bin dönüm alanı sulayacak. Projenin önemli bir kısmının ayağını bitirmiş olduk” ifadelerini kullandı.

“SENEYE AÇILIŞINI YAPMIŞ OLACAĞIZ”     

Gelecek yıl Seben Taşlı Yayla Göleti sulama projesinin seneye açılışının yapılacağını müjdesini veren Bakan Yardımcısı Fatih Metin; “İnşallah burayı da sulama alanı ilan ettiğimiz alanları aynı zamanda koruma altına alıyoruz. Büyük ova kanunu kapsamında çalışmalarımızda devam ediyor. Buranın ileriye dönük kalıcı bir tarımsal faaliyetin olmasını sağlayacak korumayı da kanunen sağlamış olacağız. Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye ve başlangıcından yani bu işin hayalinden bugününe her aşamasında emeği olan Milletvekillerimize, İl Başkanımıza çok teşekkür ederim. İnşallah tünelimizi hızla bitirip, Seben’li üreticilerimizin ürettiği ürünün hem çeşidini sağlayacak hem de verimini arttıracağız. İnşallah bu hizmeti hayata geçirmiş olacağız.  Şuanda zaten ışık göründü. Bu sene içinde bu tünelin içini bitirmeyi ve ana iletim hattını bitireceğiz. Seneye açılışını yapmış olacağız.” diye konuştu.

“SEBENLİ ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ İKİYE KATLANACAK”

Bakan yardımcısı Metin, sulu tarım yapılan yerlerde ürün çeşitliliğinin arttığına işaret ederek hem istihdama katkı olacağını belirterek; “Hem istihdama katkısı olacak hem üretime katkısı olacak. Buradan yıllık 12 Milyon TL değerinde bir ürün artışı bekliyoruz. Bu her sene artacak. Malum kuru tarım yapılan yerde ürün sayısı bellidir. Sulu tarım yapılan yerde ürün çeşidi çoğalıyor. Özellikle yağlı tohumlar, meyvecilik daha da artacak. Malum zaten Seben bizim ünlü sebze ve meyve deposu Bolu’nun. Burada katma değerli ürün anlamında sayıyı artıracağız. Ürün çeşidini artıracağız. Dolayısıyla Sebenli çiftçinin ürünü de bu şekilde ikiye katlanmış olacak” şeklinde konuştu.

“32 BİN DEKAR ALANI SULAYABİLECEK”

DSİ Şube Müdürü Kazım Doğru, projenin teknik bilgileri hakkında bilgiler vererek; “Seben Taşlıyayla göletimiz 32 bin dekar alanı sulayabilecek. Bu kapsamda tünel inşaatımızın kazı çalışmaları bitti. Kısa sürede beton çalışmalarına başlayacağız. 4 ayda beton çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

“SEBEN OVASINI MODERN TARIM SULAMA SİSTEMLERİYLE KAVUŞTURACAĞIZ”

Doğru, Seben Göletin’de bulunan yaklaşık 59 milyon metreküp suyu Seben ovasıyla buluşturacaklarını vurgulayarak; “Seben Ovasının modern bir sistemle sulamasını sağlayacağız. Bu kapsamda Seben Ovasına yaklaşık 184 kilometre boru hattı döşeyeceğiz. Bütün tarlaların başında vanalarımız olacak. Bu vanalardan vatandaşlarımız elektrik ve pompa kullanmadan direk basınçlı olarak suyu alabilecekler. Bize desteklerini esirgemeyen Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye, Bakan Yardımcımız Fatih Metin’e, Bolu Milletvekillerimize, Bolu İl Başkanımıza teşekkür ediyorum. Gerek ödenek olsun gerek diğer konular olsun hiçbir zaman desteklerini bizden esirgemediler. Bu sayede Seben Ovasını modern tarım sulama sistemleriyle kavuşturacağız” ifadelerini kullandı.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.