“Bolu’dan Türk Dünyasına Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını Uluslararası Çalıştayı” başladı
Bolu'da Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu'nun anlatılacağı uluslararası çalıştayda 13 ülkeden 41 bilim insanı bir araya geldi.
15-17 Eylül tarihleri arasında Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Unesco’nun da logo desteğinde bulunduğu “Bolu’dan Türk Dünyasına Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını Uluslararası Çalıştayı” 13 ülkeden 41 bilim insanının katılımıyla bugün AİBÜ Kültür Merkezi mavi salonda başladı.
5’inci Uluslararası Köroğlu Festivali’nin bilimsel ayağı olan Çalıştayın açılış programına Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Ümit Koçak, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Unesco Türkiye Milli Komisyonu eş başkanı ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr Metin Ekici, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Halk Kültürünü Araştırma Merkezi (Bamer) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, kurum ve daire müdürleri, akademisyenler, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Çalıştayın saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış programında Bamer Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Bolu Valisi Aydın Baruş birer konuşma yaptı.
Bamer Müdürü Yasa: “Çalıştay Köroğlu’nun yaşadığı ülkelere çok şey katar”
Kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının tüm dünya devletlerince çok önemli olduğunu belirten Yasa, BAMER’in Bolu’nun halk kültürü unsurlarını korumak ve geleceğe yönelik hizmet verme görevini üstlendiğini kaydederek, “İnşallah bu çalıştay, Köroğlu’nun yaşatıldığı tüm ülkelere çok şey katar” dedi.
Rektör Alişarlı: “İleriki çalıştayları için ışık tutacak”
Çalıştaya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını getiren Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise AİBÜ’nün üretkenliğini her yıl artıran bir üniversite olduğunu vurgulayarak, “Bundan önce birçok bilimsel paydaşta olduğu gibi bugün de Köroğlu konusunda üniversitemiz olarak üzerimize düşen sorunluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu çalıştayda, Köroğlu’nun ileriki çalıştayları için ışık tutacak bir paydaş olacaktır” ifadelerini kullandı.
Başkan Yılmaz: “Her türlü bilimsel araştırmada Bolu Belediyemiz bilim insanlarımızın yanındadır”
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da Köroğlu Çalıştayı’nın Bolu ve Türk dünyasına büyük yararlar getireceğine inandığını ifade ederek şunları söyledi: “Bolu ve Köroğlu ile ilgili çalışmalara katılan bilim insanlarını biz fahri hemşerimiz sayıyoruz. Bu kapsamda her türlü bilimsel araştırmada Bolu Belediyemiz bilim insanlarımızın yanındadır.”
“İstediğimiz çok ciddi bir Köroğlu filminin yapılması”
Yılmaz ayrıca, Türk dünyasındakilerin “Benim Köroğlu Parkım Bolu'da” diyebileceği bir çalışmayı başlattıklarını vurguladı. “Önce kültürel ve sosyal, gelecekte de siyasi çalışmaların mihenk noktası Bolu olsun istiyoruz” diyen Yılmaz, “Bu sayede Bolu'nun markalaşması ve Türk dünyası ile Bolu'nun marka şehir olmasını sağlayacak alt yapıların oluşturulması için çalışacağız. Köroğlu için dünyanın birçok yerinde saygın bilim adamı çalışıyor. Bunların tamamın derlenip toplandıktan sonra Köroğlu Müzesi'nde sergilenmesini istiyoruz. Bunların bilimsel araştırmaları olduğu gibi müzikle ilgili de araştırmaları var. Bizim istediğimiz çok ciddi bir Köroğlu filminin yapılması. Bunun senaryosunun oluşturulmasında da sizin yapacağız çalışmalar çok büyük önem taşıyacak.” diye konuştu.
Vali Baruş: “Türk Medeniyeti büyük medeniyetlerden birisidir”
Bolu Valisi Aydın Baruş da binlerce yıllık insanlık tarihinde on binlerce kültürün gelip geçtiğini belirterek, “Bu toplumların birçoğu tarihten silinerek gitti. Ancak kültürlerini insanlığa mesaj veren bir kültür haline getiren ve bunu nesilden nesile aktarabilen toplumlar, kültürler medeniyet tarihine geçtiler. İşte Türk Medeniyeti de bu büyük medeniyetlerden birisidir. Türk Medeniyetini kalıcı olmasını sağlayan insanlığa hak ve adalet uğruna ve insanlığın temel değerleri uğruna verdiği mesajlar, vermiş olduğu izlenimlerdir. Bu izlerin kalıcı olmasını sağlayan tarihimizde yaşamış olan büyük düşünürler, halk insanları ve büyük karaktere sahip olmuş kişiler olmuşlardır. İşte Köroğlu bu kişiliklerden birisidir” dedi.
“Değerlere sahip çıkmamız gerekiyor”
Baruş, Köroğlu sadece Boluluların hafızasında değil, binlerce yıllık Türk Medeniyetinin diğer parçası olan diğer Türk ülkelerinin ortak değeri olduğunu vurgulayarak, “Bizim medeniyetimizi gelecekte de devam ettirmek ve insanlığa çok değerli katkıları sunabilmek için bu değerlere sahip çıkmamız ve onların vermiş olduğu mesajları Türk insanına ulaştırmamız gerekiyor. Biz Köroğlu dediğimizde hak, adalet, yiğitlik, mertlik, insan ve doğa sevgisinin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu değerlere hepimizin ihtiyacı var. Gelecek nesillerimizin de bizden fazla ihtiyacı var. Bu nedenle böyle bir bilimsel çalışmada yapılacak olan etütlerin son derece yararlı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Unesco Türkiye Milli Komisyonu Eş Başkanı ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici de Vali Baruş’tan sonra kürsüye çıkarak, bugüne kadar yapılan Köroğlu ve Köroğlu ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Unesco Eşbaşkanı Ekici: “Çalışmalara kayıtsız kalmam mümkün değil”
Uzun yıllardır Köroğlu ile ilgili çalışmaların içerisinde yer aldığını Unesco Türkiye Milli Komisyonu Eş Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici “20 yıldır Köroğlu ile ilgili çalışmaların içerisinde yer alan birisi olarak Bolu’nun, Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmaları takdirle karşılıyorum. Bu çalışmalara destek vermemek, kayıtsız kalmak mümkün değil” dedi.
Köroğlu’nu farklı Türk coğrafyalarında sahiplendiğini söyleyen Ekici, 2014 yılında Unesco Hükümetler Arası Komite Toplantısında Türkmenistan’ın Köroğlu’nu “Türkmenistan Kültürel Mirası” olarak kaydettirdiğini hatırlattı. Türkiye’yi temsilen kendisinin de toplantıda bulunduğunu belirten Ekici, “Bu toplantıya bende katıldım. Bu kabul ediliş öncesinde Türkmen kardeşlerimizle şöyle bir anlaşma yaptık: Evet, siz bugüne kadar Unesco kültürel listesine ülke olarak herhangi bir şey kaydettiremediniz, Köroğlu’nu da ilk unsur olarak kaydettirmek istiyorsunuz. Bizde Türkiye olarak buna karşı çıkmayacağız, ancak başta Türkiye, Azerbaycan Kazakistan, Özbekistan ve diğer Türk devletleri olmak üzere, bu dosyaya gelecekte ortak kültürel mirasa katılmak isteyen tüm ülkeler için de sizden destek istiyoruz dedik. Bu uzlaşı sonrası şuan da Unesco somut olmayan kültürel miras listesinde Köroğlu Türkmenistan adına kaydettirildi” ifadesini kullandı. “Bu, ‘Köroğlu Türkmenlerin oldu’ demek değil” diyen Ekici, “Biz istediğimiz zaman başka bir dosyayla da Köroğlu’nu kaydettirmek üzere Unesco’ya müracaat edebiliriz, ya da mevcut dosyaya ortak kültürel mirasımız olarak katılma arzumuzu ifade edebiliriz” ifadesini kullandı
Çalıştaya katkı verenlere plaket verildi
Protokol konuşmaları sonrası çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi. Ayrıca, açılış programında Köroğlu türkülerinin seslendirildiği mini bir konser de verilerek, Bolu Belediyesi Halk Dansları ekibi tarafından da bir gösteri yaptı.