2021'de asgari ücret ne kadar olacak?

2021'de asgari ücret ne kadar olacak?
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, dün 2021 yılı için merakla beklenen asgari ücret rakamı ile ilgili açıklamada bulundu. Bakan Selçuk, "Bu yıl asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum" dedi. Bakan Selçuk'un açıklaması sonrası asgari ücret konusu araştırmaları hızlandı. Önümüzdeki ay asgari ücreti belirleyecek komisyon toplanıyor. Peki 2021’de asgari ücret kaç lira olacak?

2021 yılında uygulanacak asgari ücret önümüzdeki ay yapılacak toplantılarla belirlenecek. Toplantılara işçi işveren ve kamu kesimi katılacak. Üç kesimden de 5'er kişinin yer aldığı Asgari Ücret Komisyonu 81 milyonu yakından ilgilendiren asgari ücreti belirleyerek ay sonunda açıklayacak.

7 milyona yakın çalışanı doğrudan ilgilendiren ve 81 milyonun gelirini, ödemesini etkileyen asgari ücret birçok hesaplamada da kullanılıyor. Halen asgari ücret, net 2 bin 324 lira 709 kuruş ve brüt 2 bin 943 lira olarak uygulanıyor.

Asgari ücret aslında 'bundan daha aşağı ücret olmaz' manasına geliyor. Yani 'bunu öde' denmiyor. Ama bizde sanki işçiye bu ödenecekmiş gibi algılanıyor. Asgari ücret sistemimizde sadece işçiye verilebilecek en az maaşı belirlemiyor. Onlarca ücret ve ödemeyi de etkiliyor.

Özellikle çalışanların maaşlarına ek olarak aldıkları Asgari Geçim İndirimi başta olmak üzere, işsizlik ödeneği, bakım parası gibi gelirlerde artış yaşanıyor. Yine Genel Sağlık Sigortası, doğum-askerlik borçlanması gibi ödemelerde de yeni rakamlar geçerli oluyor. Tüm ödemeler brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Ayrıca çalışanların tazminatında da yeni asgari ücrete göre artış yaşanıyor.

Neler değişecek?

Asgari ücretin yeniden belirlenmesiyle olacak bazı değişiklikler şunlar:

  1. İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak.
  2. 2- Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek.
  3.  3- Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak.
  4. İş görmezlik ödeneğinde artış yaşanacak.
  5. 5- Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak. 6- Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.
Reklam
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.