Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzman Doktor Refika Yıldız’dan ailelere çok önemli rotavirüs uyarısı geldi.
Yıldız, "Özellikle 5 yaş altı çocuklarda ve bebeklerde hastane yatışlarının ve sıvı kaybına bağlı ölümlerin en önünde gelen nedenidir. Özellikle sonbahar mevsiminin sonlarında, kış aylarında ve ilkbaharda ciddi salgınlara neden olabilir" dedi.
Çocuklarda en sık görülen bağırsak enfeksiyonu sebeplerinden biri olan rotavirüs enfeksiyonları olduğuna dikkat çeken Uzman Doktor Refika Yıldız, "Virüsün kuluçka süresi 1-3 gün olup hastalık süresi ve bulaştırıcılık süresi ortalama 1 haftadır. Hasta bulaştırıcı ve hasta olduğu dönemde okul yada kreş ortamından uzak tutulmalıdır çünkü, hastalığın bulaşıcılık oranı çok yüksektir. Fekal-oral yolla bulaşabildiği gibi damlacık yoluyla da bulaşabildiğine dair yayınlar mevcuttur. Virüs metal ve plastik yüzeylerde 60 güne kadar canlılığını devam ettirebilmektedir. Bu yüzden doğru el yıkama teknikleri kullanılarak el hijyenine dikkat edilmeli, kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır.
Hastalığın belirtileri dirençli ateş ve kusmaya eşlik eden bol miktarda, sarı renkli, kötü kokulu ishaldir. Özellikle küçük çocuklarda ciddi sıvı kaybına neden olabilir. Asit baz metabolizması bozukluklarına, elektrolit bozukluklarına hatta akut böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir.
Hastalığın tanısını koymak için hastadan alınan gayta örneklerinin incelenmesini sağlayan kitlerden yararlanılabilir.
Tedavisi kaybedilen sıvının ağızdan veya damardan verilmesidir. Tedavide probiyotik ve çinko takviyesi de önemlidir. Antibiyotiklerin rotavirüs gastroenteriti tedavisinde yeri yoktur.
Rotavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların beslenmesinde yağsız, baharatsız, şekersiz gıdalar özellikle de yoğurt, kefir, muz, patates, yağsız pirinç lapası gibi besinler tercih edilmelidir. Hastanın su tüketimine özellikle dikkat edilmelidir.
Hastalıktan korunmanın en iyi yolu el ve ortam hijyeniğine dikkat etmek ve çocuklarımıza rotavirüs aşılarını yaptırmaktır. Rotavirüs aşısı hastalığa yakalanmayı tamamen önlemez ancak hastalığın daha hafif ve daha kısa süreli atlatılmasını sağlayarak hastane yatışlarını ve ciddi komplikasyon gelişimini önler" dedi.