Antik stadion ortaya çıkartılacak 

Antik stadion ortaya çıkartılacak 
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

İlimizin tarihi açısından büyük öneme sahip olan Hisar Tepesinde bulunan Roma dönemine ait antik stadionda kazı çalışmaları başladı. 19 Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa başkanlığında başlayan kazıda aynı üniversiteden lisans ve yüksek lisan öğrencisi 10 öğrenci yer alıyor.

Kazıların yaklaşık 1 ay süreceğini belirten Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa, sponsor bulunması halinde kazı süresinin uzatılabileceği ve daha verimli bir çalışmanın ortaya çıkacağını dile getirdi. 

Kalan kısım meydana çıkartılacak 

Roma dönemine ait bölgedeki tek antik stadionun turizme kazandırılması amacıyla çalışmalara başlayan Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa, “Ben ve yine aynı üniversiteden lisans ve yüksek lisans seviyesinde 10 öğrencimizle birlikte buradayız. Kazılara; Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Kültür Dairesi Başkanlığı izinleri dahilinde, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bolu Arkeoloji Müzesi’nin başkanlığında başlamış bulunuyoruz. 2008 yılında müze müdürlüğü başkanlığında bir kazı yapılmış. Bir kısmı olan 93,20 metre uzunluğunda stadion ortaya çıkarılmış. 5 basamaklı, 5 sıralı oturma düzeni olan bir tribün ve koşu pisti olan bir bölüm ortaya çıkartılmış. Biz bunun devamında; bazı yazıtlar eksik, onları bulmak istiyoruz. Ve bu yapıları ortaya çıkarmak istiyoruz. Arkaya doğru belki yeni bir oturma sırası çıkabilir. Arkaya doğru ilerleyeceğiz. Maalesef sağa ve sola oval şekilde dönen stadionun devamını çıkaramayacağız. Çünkü binalar altında, modern kentin altında kalmış; tahrip olmuş. Biz mevcut olanı ortaya çıkarıp Turizme kazandırmak için buradayız” dedi. 

Sponsor bulunursa kazılar devam edecek

Kazıların yaklaşık 1 ay süreceğini belirten Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa;  Kazılarımız yaklaşık bir ay sürecek. Belki ödenek gelirse daha da devam edeceğiz. Biz burayı bir arkeopark olarak düzenlemek istiyoruz. Bolululardan biz kazdıktan sonra buraya sahip çıkmasını rica ediyoruz. Yukarıda hemen üst kısmında akrupol olarak adlandırdığımız, o zamanki kentin Cladiopolis Antik Kenti’nin yönetim binalarının olduğu ve tapınağı olan, stadionu olan büyük bir kent burası. Orada bu sene kazımız olmayacak ama sonraki yıllarda orayı da kazarak hem akropolü, tapınağı, stadionu ile birlikte bir arkeopark olarak düzenleyerek kültür belleğine katkı sağlayacağız. Burası, Bitinya olarak adlandırdığımız bu coğrafyada tek olması nedeniyle önemli bir yer. Bütün bölge buraya toplanıyor. Etkinlikler, bayramlar burada kutlanıyor. Yarışmalar, musikiler gerçekleştiriliyor. O anlamda çok önemli. Diğer önemi ise; burada bir kitabe çıkarılıyor. Bildiğim kadarıyla Anadolu’da diğer stadionlarda kitabe yok. Bir de kitabede geçen bir isim var. Bu kişi ve ailesi burayı yapıp imparator Hadrianus’a adıyor. Yani o dönemin varlıklı ailesi yaptırıyor ve imparatora bağlılıklarını, sadakatini gösteriyor. Bu anlamda da önemli bir nokta burası” ifadelerine yer verdi. 
 

Reklam
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.