Bolulu vatandaşların sık sık ziyaret ettiği ve turizm açısından büyük önem taşıyan At Yaylası’nın zarar görmemesi adına Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışmalar başlatıldı. At Yaylası’na giriş yapılan 3 noktaya sadece yetkili kişiler tarafından açılabilen 3 demir kapı konulurken, doğanın korunması adına da çeşitli uygulamalar başlatılacak.
Haber: Erol DEĞİRMENCİ
Bolu’nun turizmi açısından büyük önem taşıyan ve vatandaşlar tarafından sık sık ziyaret edilen At Yaylası, geçtiğimiz aylarda gördüğü zarar ile gündeme gelmişti. Yaylanın çayırları, bazı araçlar tarafından tahrip edilmiş ve vatandaşlar bu konuyu sık sık gündeme getirerek yetkililere bildirmişti.
Yayla sezonunun açılması ile beraber At Yaylası’nın korunması adına Bolu Orman Bölge Müdürlüğü çalışmalara başladı. Yayla Girişi, Tokad-i Hayrettin Yolu, Gölet Girişi’nin olduğu bölgelere müdürlük tarafından elle açılabilen demir kapılar konuldu. İzinsiz araç girişini engellemek için konulan bu kapılar sadece müdürlük yetkilileri ve yangın söndürme ekipleri tarafından açılabilecek.
DOĞANIN BOZULMASI ENGELLENECEK
Öte yandan yapılan çalışmalarda yayla çevresinde gerçekleşen ağaç kesimlerinde oluşan zararlar tespit edildi. Bu kapsamda ağaç kesim şartları müdürlük tarafından tekrar gözden geçirilecek. Zararın önüne geçilememesi durumunda ise yaylada ağaç kesim işlemi sona erecek. Öte yandan kaçak kesim yaptığı tespit edilen kişiler hakkında da yasal işlemler başlatılacak.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Yapılan incelemelerde, At Yaylası’na ziyarete gelen ve piknik yapan vatandaşların çöplerini yerlere attığı ve bu çöpleri çayırda bıraktığı tespit edildi. Yeşilliğin bozulmaması ve çevre kirliliğinin önüne geçmek adına toplu piknik yapılması engellenecek. Yaylada çevre kirliliğini engellemek adına İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından sürekli denetim yapılacak. Yaylanın kirlenmesin neden olan kişiler hakkında da yasal işlem başlatılacak.
MUHTARLARA TAM YETKİ
Aynı zamanda At Yaylası’nda yapılan incelemelerde, yaylanın çevresine moloz döküldüğü tespit edildi. Dökülen molozların temizlenmesi muhtarlara devredilirken, moloz dökümünden kimin sorumlu olduğunu tespit etmek adına çalışmalar başladı. Moloz dökümünün ihbarında ise muhtarlar doğrudan sorumlu olacak.
Aynı zamanda kaçak yapıların önüne geçmek adına da çalışmalar başlatıldı. Yayla çevresinde kaçak yapı yapılmasına müsaade edilmeyecek ve muhtarlar tespit ettikleri kaçak yapıları doğrudan bildirmede sorumlu tutulacak.