BAİBÜ Engelsiz üniversite kategorisinde iki bayrak aldı!

BAİBÜ Engelsiz üniversite kategorisinde iki bayrak aldı!
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), YÖK tarafından bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen “2020 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” töreninde,  Engelsiz Üniversite Bayrakları kategorisinde ‘Mekânda Erişilebilirlik’ ve ‘Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik’ ödüllerine layık görülerek Turuncu ve Mavi Bayrak aldı.

Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’ne; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, en çok ödül alan üniversitelerin rektörleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri ile üniversitelerin engelli öğrenci birim sorumluları katıldı.

YÖK tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen 2020 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’ne, üniversitelerden rekor sayıda başvuru yapıldı. Geçen yıl 80 üniversiteden farklı kategorilerde 668 başvuru yapılırken, bu yıl 116 üniversiteden 841 başvuru gerçekleştirildi.

“Engelsiz Erişim” ve “Engelsiz Eğitim” temalarıyla düzenlenen ödül töreninde yükseköğretim kurumlarına, “Mekânda Erişilebilirlik”, “Eğitimde Erişilebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” kategorilerinde “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi.

BAİBÜ  iki bayrak aldı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Kampüsü, Mekânda Erişilebilirlik kategorisinde Turuncu Bayrak; Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik kategorisinde Mavi Bayrak almaya değer bulundu. 431 başvurunun yapıldığı ilk kategoride, 41 üniversiteye 118 Turuncu Bayrak verildi. 141 başvurunun yapıldığı ikinci kategoride ise, 12 üniversiteye 17 Mavi Bayrak verildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, törende yaptığı konuşmada, Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nin, yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkanlara ve sosyokültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlendiğini vurguladı.

“Üniversitelerde 50 Bin Engelli Öğrencimiz Var”

YÖK’ün pandemi sürecinde uzaktan eğitimde engelli öğrenciler için aldığı tedbirleri anlatan Prof. Dr. Saraç, “Yükseköğretim sistemimizde bugün itibariyle öğrenci sayımız 7 milyon 852 bin 51’dir. YÖKSİS verilerine göre, farklı engel düzeylerindeki öğrencilerimizin sayısı ise 50 bin civarındadır. Bu sayı, yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık yüzde 0,66’sını teşkil etmektedir.” dedi.

Engelli öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetleri ile sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımlarına destek olmak, gerekli uyarlamaların, altyapı ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere 2018 yılından bu yana Engelsiz Üniversite Ödülleri verildiğini kaydeden Prof. Dr. Saraç, “Engelsiz Üniversite Ödülleri için geçen yıl 80 üniversiteden farklı kategorilerde 668 başvuru yapılmış iken, bu yıl 116 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısı 841’e ulaşmıştır.” diyerek, bayrakların alınmasına katkı sağlayan tüm üniversitelerin akademik ve idari personellerine teşekkür etti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise yaptığı konuşmada, engelsiz üniversitenin, toplumun tüm kesimlerinin önündeki fiziki, toplumsal, kültürel ve ekonomik her türlü engeli aşabildiğini belirterek, bunun “Engelsiz Türkiye” diye adlandırdıkları ideallerinin temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı.

Bakan Selçuk, engelli bireylerin yükseköğretim haklarını tam, etkin ve eşit şekilde kullanabildikleri engelsiz üniversiteleri, hep beraber bölüm bölüm, fakülte fakülte ve kampüs kampüs el birliğiyle inşa etmeyi önemsediklerini söyledi.

Reklam
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.