Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Aralık 2025 tarihli Resmî Gazete kararlarıyla Türkiye genelinde 10 üniversiteye yeni rektör atadı. Karar kapsamında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörlüğüne Prof. Dr. Faruk Yiğit getirildi.
Atama; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri uyarınca yapıldı.
Kimdir Prof. Dr. Faruk Yiğit?
Mühendis kökenli bir akademisyen olan Prof. Dr. Faruk Yiğit, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesinde yapan Yiğit, doktorasını ABD’de University of Michigan’da uygulamalı mekanik alanında gerçekleştirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesinde araştırma görevlisi, yardımcı doçent ve öğretim üyesi olarak görev yapan Yiğit, 1995-2009 yılları arasında Suudi Arabistan Kral Suud Üniversitesinde doçent ve profesör olarak bulundu.
Türkiye’ye dönüşünün ardından Yıldız Teknik Üniversitesinde Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Makine Fakültesi Dekanlığı ve rektör yardımcılığı gibi görevler üstlendi.
Akademik kariyerinin yanı sıra savunma sanayii alanında da önemli görevlerde bulunan Prof. Dr. Yiğit; Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcılığı, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TUSAŞ’ta danışmanlık gibi kritik pozisyonlarda yer aldı.
Prof. Dr. Faruk Yiğit’in, BAİBÜ’nün araştırma altyapısı, uluslararası görünürlüğü ve mühendislik alanındaki kapasitesini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütmesi bekleniyor.
