Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Bolu’ya geldi. Bolu Valiliği ile ziyaretlerine başlayan Bakan Eroğlu, burada yaptığı açıklamalarda bakanlığının proje ve yatırımlarından bahsetti.
Açıklamasında Bolu’nun doğa güzellikleri bakımından eşsiz bir yer olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Dünyada cenneti tasavvur etmek isteyen varsa, Bolu’ya gelsin.” diye konuştu.
HABER: MEHMET FATİH YALINIZ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Bolu’daki ilk durağı Bolu Valiliği oldu. Bakan Eroğlu’nun buradaki ziyaretinde Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar hazır bulundu.
Ziyarette ilk konuşmayı yapan Bolu Valisi Aydın Baruş, “İlimizi teşriflerinizden dolayı ok teşekkür ediyorum. Bolumuz, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yatırımları ve çalışmaları sayesinde her geçen gün gerek turizm ve hizmet sektörü bakımından gerekse de diğer sektörler bakımından ileri mesafeler kat eden bir il. Gerek, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yapmış olduğu yatırımlar, ormanlarımızda, milli parklarımızda gerekse de Devlet Su İşlerinin yapmış olduğu yatırımlar çok önem taşıyor. Bu yatırımlarda Bakanımızın çok yakın ilgisini görüyoruz.” dedi.
Vali Baruş’un konuşmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığının Bolu’da yürüttüğü projelerinden bahsetti. Bakan Eroğlu şöyle konuştu: “Özellikle bugün Bolu’ya gelişimizin sebebi, Bolu’da yatırımları yakinen takip etmek. Bolu’yu biz çok seviyoruz çünkü Bolu’yu adeta Bakanlığımızın bir ili kabul ediyoruz. Bolu’nun ayrı bir yeri var. Bolu’ya ne gerekiyorsa yapmak, en önemli vazifemiz. Valimiz de çok çalışkan bir valimiz. Belediye Başkanımızda keza öyle. Gerçekten fırtına gibi esiyor. Genel Meclis Başkanımız da, Ak Parti İl Başkanımızda öyle. Bolu her şeyin en güzelini hak ediyor. Bizde Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak gereği neyse yapacağız. Esasında hükümetimizde Bolu’ya çok önem veriyor. İnşallah yakında Cumhurbaşkanımızda Bolu’ya gelecek. Hükümet gerçekten Bolu’ya büyük önem veriyor. Bolu’ya şuana kadar biz geçen yıl itibariyle 9 katrilyon yatırım yaptık. En büyük yatırımları yapan Devlet Su İşleri Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Çünkü burası orman şehri, su şehri biz şuana kadar 3 tane barajı inşa ettik. Çok sayıda baraj ve gölet inşa ettik. Hatta şuanda yeni talepler var. Onları da dikkate alacağız. Seben’e içme suyu için Özel İdaremiz 1 tane daha gölet talep ediyor. Burada dereler çok önemliydi. Hakikaten burası taşkından geçilmiyordu. Benim burası ile ayrıca bir gönül bağım var. Bolu’nun her şeyini biliyoruz. En ince ayrıntısına kadar. Biz burada bir çok dereyi ıslah ettik. Hatta derenin yanında trafiği çözmek için yollarda yaptık. Belediyemizle birlikte buralar artık mesirelik bir alan haline geldi. Şuana kadar Bolu’da 37 dere ıslahı yaptık.
“Bolu cennetten bir parça”
Bolu yemyeşil. Bolu cennetten bir parça gibi. Buranın tanıtımını yapmamız lazım. Bütün yollara kavşak noktasında. Ankara ve İstanbul’daki nüfusu toplarsak, 20 milyon kişi buraya gelebilir. Çok kısa bir mesafe. Yolları çok güzel. Bu bakımdan bizim burada bir hedefimiz var. Yeteri kadar tanıtılmıyor. Bolu’nun bütünüyle birlikte Mart ayında burada bütün tarafların özel sektör ve birçok kişinin katılacağı bir toplantı yapalım. Bolu’yu bütün dünyaya tanıtalım diye bir tekliflimiz var. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Abant burada, Gölcük burada, Yedigöller burada muhteşem tabiat güzellikleri var. Ama yeteri kadar istifade edilemiyor. Bunun için gerekli altyapı çalışmalarına başlayacağız. Birde burada orman köylülerini kalkındırmak için büyük bir seferberlik başlattık. Orman köylülerine gelir getirici ürünler, 3 yıl bakımı ve masrafı bize ait geliri kendisine ait olmak üzere kendisine teslim ediyoruz. Ayrıca bal ormanları kuruyoruz. Burada muhteşem şifalı bal üretmek mümkün. Şuana kadar 7 tane bal ormanı kurduk. Birde Bolu’ya bir turist geleceği zaman hava durumunun nasıl olduğunu görmek istiyor. Burada 19 tane otomatik meteorolojik ölçüm istasyonuyla, Bolu’daki her ilçenin, her merkezin hava durumunu anlık olarak görmek mümkün. Bu imkanı sağladık. Bolu’ya şuana kadar yaptığımız baraj ve göletler dışında içme suyuyla ilgili Bolu Belediyemizin çalışması var. Tekke barajı su irsaliyesi arıtma tesisinin de projelerini yapıyoruz.
“Baraj çalışmaları devam ediyor”
Ayrıca Karadere tüneli arıtma tesisi ve irsale hattı ile ilgili çalışmalarda devam ediyor. Barajlardan Göynük ve Kıbrıscık ve köprübaşı barajlarını tamamladık. Ama şuanda 3 tane daha baraj inşaatı devam ediyor. Göynük’te Dedeler barajının ihalesini yaptık. İnşaat başlıyor. Göynük’te Hasanlar barajı bu inşaat çalışmaları başlıyor. Tekke barajı devam ediyor. Şuan %63 seviyesinde. Bunun en geç 2019 mayıs ayına kadar bitirilip, buraya su verilmesi talimatını verdik. Planlama safhasında 4 tane barajımız var. Bolu Merkez’de Sultan köyü barajı, Çele barajı, Göynük’te Kaşıkçı Şehitler barajı, Göynük’te Yeniceşeyhler barajı bunlarında planlaması devam ediyor. Bolu Merkez’de Ömerler Göleti, Bolu Merkez Yeşil köy göleti planlama raporu hazırlanacak. Dere ıslahları konusunda 37 dereyi ıslah etmişiz. İnşaat safhasında büyük su deresinin %70’i bitti. İnşallah onunda önümüzdeki yıl kalan kısmını bitireceğiz.
“Bolu’yu orman şehri olarak telaffuz ediyoruz”
Orman açısından burası çok önemli. Orman varlığı açısından zengin. Bolu’nun %65’i orman. Burasını biz orman şehri olarak telaffuz ediyoruz. Özellikle burada orman köylülerinin kalkınması için büyük bir seferberlik başlattık. Ayrıca 256 okul bahçesi, 245 mabet ve mezarlık, 14 sağlık ocağı bahçesi ve 514 karayolunun kenarlarını ağaçlandırdık. Orman köylülerine çok sayıda destek verdik. Seben’de 600 dönüm arazi içinde Kavaklıdere bal ormanını kurduk. Bolu’nun bir çok ilçesinde bal ormanı kurduk. Orköy destekleri veriyoruz. Şuana kadar süt koyunculuğu, süt sığırcılığı gibi destekler veriyoruz. Şuana kadar 3398 aileye yaklaşık 21 milyon Türk Lirası destek verdik. 2017 yılında da özellikle orman köylüsü 181 aileye 6 milyon Türk Lirası kredi ve hibe desteği verdik. Özellikle Bolu’da 226 köyde gelir getirici destek verdik. Burası Milli parklar açısından çok zengin. Bunlar dışında inşallah büyük çalışmalarımız olacak. Mart ayında yapacağımız Çalıştay’da bunları ele alacağız. Bolumuzun bu tabiat güzelliklerini büyün dünyaya tanıtmak için bu sene seferberlik yapıyoruz.”
Bakan Eroğlu yatırımları anlattı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuşmasının devamında, Bolu’da bugüne kadar yapılan yatırımları aktardı. Eroğlu şöyle devam etti; “Bolu’muzun tabiat güzelliklerini bütün dünyaya tanıtmak için bu sene bir seferberlik yapıyoruz. Tabi ki, Ulaştırma Bakanlığı çok çalıştı, Milli Eğitim Bakanlığı burada 733 yeni derslik inşa etmiş. Artık akıllı tahtalar ve bilgisayarlar var, tablet bilgisayarlar var. Sağlık Bakanlığımız 250 milyonluk yatırım yapmış, Ulaştırma Bakanlığımız en büyük yatırımı yapmış. 3 milyar 120 milyon TL, bizi de geçmiş. Hakikaten şu anda bölünmüş yol ağı 292 kilometreye çıkmış. TOKİ burada destan yazdı 4.701 konut inşa etmiş. Bunlardan ayrıca 3 lise, 3 ilköğretim okulu, 1 kreş, 2 hastane, 1 sağlık ocağı, 2 aile sağlık merkezi ve 8 cami 12 ticaret merkezi, 2 pansiyon kazandırmış. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleri var. 281 milyon karşılıksız destek vermiş. Burada KÖYDES kapsamında köy yolları, köy altyapısı için geçen yıl sonuna kadar 103 milyonluk ödenek gönderildi. Köy yollarının çoğu yapıldı zannediyorum herhangi bir problem yok.”
“50 müjdenin 38’i gerçekleşti”
Bolu’ya geçtiğimiz aylarda geldiğinde 50 müjde verdiğini ve bunlardan 38’inin gerçekleştiğini ifade eden Bakan Eroğlu şunları söyledi; “Ben buraya geçen sefer geldiğimde, 50 müjde vermiştim. Ne oldu diye sorarsanız, bu 50 müjdenin 38’i bitti. Bunların isimleri de var. Ama geri kalanları ne oldu derseniz 12 tanesinin inşaatı da devam ediyor. Bazılarının temelini atacağız. İnşallah bu 12’yi de bir kısmını bu yıl, bir kısmını da önümüzdeki yıl mayıs ayına kadar bitireceğiz.
“En büyük yatırımlar buraya gelecek”
Bolu için tabiat turizmi master planı ve master plan ve Bolu için bir eylem planı hazırlandı. Bunu da inşallah yapacağımız çalıştayla bunu hayata geçireceğiz. Artık kesinlikle biz burayı bir merkez olarak Orman ve Suişleri Bakanlığının Doğa Koruma Milli Parklar, Bolu’yu bir tabiat turizmi merkezi olarak ele alıyor. Bütün yatırımları bu sene iki yere aktaracağız, bunlardan biri Uludağ bir de Bolu var. Dolayısıyla en büyük yatırımlar buraya gelecek.
“Bölgeye 12 Milyar TL yatırım yapılacak”
Bolu Batı Karadeniz Gelişim Projesi kapsamında Bolu Dağı bu bölgede olduğu için 12 Milyar 521 Milyon TL’lik yatırım yapacağız bu bölgeye. İnşallah 31 Aralık 2019’da Batı Karadeniz Gelişim Projesi kapsamındaki projeleri bitirmek için bütün kurum yemin etti. Bunu da tamamlayacağız. Bolu’nun bahtı açık, Bolu çok daha gelişecek. Müstesna bir yer, dünyada tabiat güzellikleri açısından çok güzel bir yer. İnsanın ölmeden görmesi gereken yerleri yazmışlar, Bolu’nun burada birinci sırada olması lazım. Ben herkesi buraya davet ediyorum. Bolu Halkı misafirperverdir, gelsinler, güzellikleri görsünler. Altyapı imkanları tamam, oteller var. Kalacak yer var, çadırlı kamp alanları var, gezecekleri yerler var. Abant’ımız var, Yedigöller’imiz var, Gölcük’ümüz var. Her şeyiyle muhteşem, dünyada cenneti tasavvur etmek isteyen varsa, Bolu’ya gelsin.
“Zeytindalı Operasyonu büyük bir zaferle neticelenecektir”
Açıklamasının sonunda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Eroğlu, Afrin’de devam eden Zeytindalı Operasyonu hakkında konuştu. Operasyonun zaferle sonuçlanacağını söyleyen Eroğlu, “Zeytindalı Operasyonu, devam ediyor. Bu hakikaten gerekliydi. Çünkü neticede, gerek, Birleşmiş Milletlerin aldığı karar, gerekse, ülkemizin hudutlarının korunması açısından elzem bir operasyondu. Dolayısıyla bu harekata karar verildi ve 20 Ocak’ta başladı. Ordumuz şu anda önemli bir merkezi daha ele geçirdi. Şanlı bayrağımız oraya dikildi. Biz, terör örgütünün orada bir koridor oluşturmasına asla izin vermeyeceğiz. Böyle bir şey yok. Amerika, acaba Meksika’da böyle bir terör devleti kurulsa buna razı olur mu? Kusura bakmasınlar. Bu bizim bekamız açısından fevkalade önemli, sonuna kadar gideceğiz, kararlıyız ve kahraman ordumuz gereğini yapıyor. Ben gittiğim her yerde görüyorum, diyor ki 85 yaşındaki vatandaş, bizi de askere alsınlar biz de gidelim diyor. Anadolu’daki herkes, kimi asker üşümesin diye örgü örüyor, kimi yemek yapıyor, millet bu işte. Tek bir vücut halinde bu Zeytindalı Operasyonuna millet katılıyor, dualarıyla katılıyor. Sadece Türkiye’de değil, Afrika’da, Orta Asya’da, Azerbaycan’da, Bosna Hersek’teki insanlar da dua ediyor. Bu mesele artık bir beka meselesi. Gönül coğrafyamızın son kalesi Türkiye’dir. Dolayısıyla bunu dimdik ayakta tutmamız gerekiyor. Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Kimse bizden bu harekatın sonlandırılmasını istemesin. En son terörist etkisiz hale gelinceye kadar bu operasyon devam edecek.
Bazıları şunu söylüyor; ‘Bu operasyon sanki oradaki Kürtlere karşı.’ Hayır, Kürtler operasyondan memnun, öyle haberler geliyor ki, oradaki Kürt kardeşlerimiz iyi ki geldiniz diyor, sizi bekliyorduk diyor. Bu hainlerin, bu imansızların zulmünden bizi kurtardınız diyor. Kahraman ordumuz her şeyin üstesinden gelecek güç ve kudrettedir. Allah’ın izni ile bu operasyon devam edecek. Şu an da zaten gereken kritik noktalar alındı. Gördüğünüz gibi, bu yapılanlar onların yapabileceği işler değil. Oraya tüneller açmışlar, betonarme bir takım kuleler dikmişler, gözetleme kuleleri yapmışlar. Oradan Kilis’imize füze gönderiyorlardı. Bu silahları kim veriyor, bunları kim yaptı, onu da milletimizin takdirine sunuyorum. Zeytindalı Operasyonu büyük bir zaferle neticelenecektir.
Burada şunu da ifade etmek gerekir. Bizim hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yoktur, biz bunu defalarca söyledik. Biz sadece orada huzur iklimi oluşması için çalışıyoruz. Oradaki insanlar gönül coğrafyamızın insanları. Dolayısıyla oraya huzur gelsin istiyoruz, terörden arınsın istiyoruz. Nitekim dikkat ederseniz, Fırat Kalkanı Operasyonlarında 100 binlerce kişi kendi topraklarına gitti. Şimdi huzur içinde yaşıyorlar, şanlı bayrağımızın gölgesi altında ama Suriye topraklarında tamamen sulh ve sükun içinde canlarından, ırzlarından, mallarından, namuslarından emin bir şekilde yaşıyorlar. Bizim de burada yapacağımız şey şudur; 3.5 milyon insan şu an Türkiye’de, mülteci durumda. Onların oraya dönmesini, orada huzur içinde yaşamasını temin edeceğiz ve bunu sağlayacağız. Dolayısıyla Özgür Suriye Ordusu da bunun için çalışıyor. Onlar da Suriyeli vatansever, güzel insanlar, bunu da özellikle vurgulamak istiyorum.” diye konuştu.
“Ağaç kesmeden güzel mekanlar yapılmak isteniyordu”
Gölcük’le ilgili gelen soruları da cevaplayan Bakan Eroğlu, “Abant ve Yedigöller’de biliyorsunuz düzenlemeler yaptık. Yollar, yapıldı, Yedigöller’de park alanları v.s. yapıldı. Halen çalışmalar devam ediyor ve devam edecek. Gölcük’le alakalı ise, gölün su toplama alanında bir şey yapılacak sanıldı. Halbuki öyle bir şey değil bu istismar edildi. Yapılacak şey, özellikle orman evi dediğimiz, ağaç kesmeden yapılacaktı. Ağaç kesmeden vatandaşların geleceği, oturacağı güzel mekanlar yapılmak isteniyordu. Belediyemiz bunu ihale edecekti. Bir plan vardı, bütün kurum ve kuruluşların görüşleri de alınmıştı. Ama ağaç kesilecek, orası mahvedilecek, Gölcük elden gidecek gibi kasıtlı olarak bunu bazı gruplar ele aldı. Öyle bir şey yok. Biz ona müsaade etmiyoruz. Dediğimiz gibi bunun örnekleri de var. Gitsinler Spil Dağı’na baksınlar, Uludağ’a baksınlar. Orman köşkü deyince büyük bir şey zannettiler. Buna bungalov deniyor. Ben bu kelimeyi sevmediğim için orman köşkü demiştim. Köşk dediğimiz öyle bir köşk değil, iki odalı içinde tuvaleti olan küçük evlerdir. Dünyada bu her yerde var bizim de yapacağımız buydu. Şimdi belediyemiz onu iptal etti. birlikte görüşüp karar vereceğiz. Bir tek ağacın kesilmesi söz konusu değil. Biz oradaki gölün etrafındaki baskıyı biraz olsun dışarı almak istedik. Ben geçenlerde geldiğimde, baktım ki, oturacak yer yok. İğne atsan yere düşmeyecek, sosyal bir takım imkanlar da yeterli gelmiyor. Oraya insanlar geliyor. Kuyruklar oluşuyor oturacak yer bulunamıyor. Geçenlerde geldiğimde böyle bir ihtiyacın, orman içinde sosyal donatıların, ihtiyacın olduğunu gördüm. Bu dünyanın her yerinde var. Ağaçlar kesilecek diye, muazzam köşkler yapılacak diye bir şey yok. Yapılacak şey kır evi, yabancı dilde de bungalov. İhale iptal edildi konuşacağız, tekrar değerlendireceğiz.” dedi.