Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, 2022 yılında Oda olarak yaptıkları çalışmaları değerlendirdi ve 2023 yılına ilişkin öngörülerini aktardı.
Başarılı çalışmaları gözlerden kaçmayan başkan Türker Ateş hem yapılan onlarca projeyi anlattı hemde 2023 yılında yapılacak projelerle ilgili çalışmaları dile getirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, şu ifadelere yer verdi;
TOPLAMDA 400 YENİ ÜYE KATILDI
“Bolu Ticaret ve Sanayi Odamızın Organ Seçimleri sonrası Memleketimiz, Bolu’muz ve iş dünyası üyelerimiz için kaldığımız yerden çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2022 yılında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası camiasına her hafta ortalama 7-8 üye, toplamda da 400 yeni üye katıldı. Yeni firma kuruluşları 2021 yılının üstünde bir gelişme gösterdi.
YIL SONUNDA 1,5 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE OLACAK
İmalat sanayi sektörü 2022 yılında dinamik ve aktif bir şekilde gelişmiştir. Yılın ilk 11 ayında sanayi kuruluşlarımız ülke geneli ile paralel bir şekilde yüksek kapasitelerde çalışmış ve ekonomimize istihdam, üretim, gelir ve ihracat yönünde katkı sağlamışlardır. İlin dış ticaretteki durumu göz önüne alındığında il ihracatı 2022 yılı ilk 11 aylık döneminde geçen yılın aynı döneminde olan 151 milyon dolardan %7.28’lik artışla 162 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. İl ithalatı ise 2022 yılı ilk 11 aylık döneminde geçen yılın aynı döneminde olan 158 milyon dolardan % 17,9’luk artışla 185 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Merkezi Bolu’da olan firmaların dış ticaret rakamları olan bu değerlere, merkezi Bolu’da bulunmayan ancak ilimizde faaliyet gösteren firmalarımız da eklendiğinde yılsonunda bu rakamların 1,5 milyar dolar seviyesinde olacağı ve bu artış grafiğinin 2023 yılında da sürmesini hedefliyoruz.
2023 YILINDA HIZLI BİR YOL ALACAĞIZ
Tam kapasiteye ulaşan Bolu Merkez Organize Sanayi Bölgemizin ardından sanayimizin planlı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlamak adına yerel yönetimlerimiz ile birlikte Yeniçağ ve Dörtdivan OSB çalışmalarını sürdürmekteyiz. Yeniçağ ilçemizdeki OSB konusunda kamulaştırma çalışmaları hızlı biçimde devam ediyor. Yeniçağa OSB’yi tercih edecek potansiyel yatırımcılara ihtiyaç duyacağı her kriterde hâlihazırdaki durumunu rapor haline getirdik. Ayrıca yatırımcılara yönelik bir şehir fizibilitesi de hazırladık. Kamulaştırmanın tamamlanıp çok yakın bir zamanda artık yatırımcılarımıza parsel tahsislerine başlanmasını öngörüyoruz. Dörtdivan ilçesinde ise OSB konusunda yer seçim aşamasında olup hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Bu konuda da 2023 yılı zarfında hızlı bir yol almayı hedefliyoruz.
ARÇELİK FABRİKASININ BULUNDUĞU YERİ ISLAH OSB'YE DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Oda olarak yürüttüğümüz bir diğer önemli çalışma olan Arçelik PCİ ve yardımcı sanayi ağının bulunduğu bölgenin ıslah OSB’ye dönüştürülmesi konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Söz konusu bölgenin şehir yaşantısından ayrıştırılarak daha düzenli hale gelmesi büyük önem arz etmektedir. Bununla beraber ilimizin sanayi açısından gelişmekte olan ve Arçelik fabrikasını da içinde barındıran Yukarı Soku bölgesinde yoğun sanayi faaliyeti sebebiyle ağır araç trafik yoğunluğu oluşmaktadır. Oluşan yoğunluğun azaltılması ve trafiğin düzenlenmesi açısından otoyol giriş çıkış gişe istasyonu yapılmasına yönelik çalışma ve girişimlerimiz devam etmektedir. Bölgeye modern olanaklarla donatılmış bir de tır parkı yapılması yönünde paydaşlarımızla olan çalışma ve girişimlerimiz ise devam ediyor.
PROJE 2023 YILININ İLK YARISINDA TAMAMLANACAK
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat uyum süreci de odamızın üstünde durduğu süreçlerden biridir. Bu çerçevede odamızca hazırlanıp Doğu Marmara Kalkınma Ajansından destek almaya hak kazanan “Bolu Metal Sanayi Grubu Yeşil Mutabakat Uyum Mevcut Durum Analizi, Strateji ve Eylem Planı Hazırlanması” teknik destek projesi faaliyetleri sürmektedir. Projenin 2023 yılı ilk yarısında tamamlanmasını hedefliyoruz. Proje kapsamında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı sanayi kuruluşları arasında üretilen ürün portföyü veya girdi/tüketim malzemeleri yönünden metal/alüminyum, demir-çelik vb. bileşenleri kullanan firmaların ürettikleri ürünlerinin karbon ayak izi hesaplamaları, yeşil mutabakat sürecine uyumluluk mevcut durum analizi ve firma bazlı öneri eylem planı unsurlarını içeren rapor hazırlanması ve firmaların konuyla ilgili eğitilmesini kapsayan danışmanlık hizmeti alınacaktır.
TURİZMDE HEDEFLERİMİZ ÇOK BÜYÜK
Bolu için en önemli sektörlerden biri olan turizm konusunda 2022 yılında da önemli bir yol kat edilmiştir. Mevcut yatak kapasitemiz turizm belgeli 30 tesiste 4651 yatak, basit turizm belgeli 121 tesiste 4620 yatak ve 13 kamu misafirhanesinde 550 yatak ile toplam 9821 yatak sayısına ulaşmıştır. 2023 yılında da yeni yatırımlar ile artışın devam edeceğini hedefliyoruz. 38,8 bin hektarlık bir alanda planlanan Köroğlu Dağı KTKGB(Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri) Bolu’daki turizmin gelişiminde ve büyümesinde kilit bir rol durumundadır. Bilindiği üzere KTKGB’ler de yapılacak turizm yatırımları yatırım teşvik sisteminde 5. Bölge teşviklerinden faydalanabilmektedir. Dolayısı ile ilimizin turizm tesisleşmesi ve kümelenmesinde günümüzde ve gelecekte turizmin yönelimlerine göre profesyonel biçimde planlanmasını beklediğimiz KTKGB son derece önemli ve kritik bir rol üstlenecektir. Bu alandaki taslak plan çalışmaları 2023 yılı ilk çeyreğinde tamamlanmak üzere devam etmektedir. Odamızın il turizminin gelişimi açısından sürdürdüğü çalışmada Doğu Marmara Kalkınma Ajansından destek almaya hak kazanan “Bolu İli Turizm Sektörü Rekabetçilik Analizi” teknik destek projesidir. Bu projenin içeriğinde Bolu ilinin turizm alanında diğer destinasyonlar ile ne ölçüde rekabet edebileceğinin, eksik ve aksayan yanlarının ortaya konması için akademik olarak geçerlilik ve güvenirlilik çalışmaları yapılmış bir ölçek ile analiz edilmesini planlanmaktadır. Söz konusu projenin 2023 yılının ilk yarısında tamamlanmasını hedefliyoruz.
BOLU TSO OLARAK TESCİLLİ ÜRÜN SAYIMIZ 11 OLDU DAHADA YÜKSELECEK
Bir diğer önemli konu olan, coğrafi işaretler hususunda ise odamızın 2016 yılında başlatmış olduğu süreç sonucunda, Bolu’nun günümüzde 5’i menşe adı, 20’si mahreç işareti olmak üzere toplam 25 coğrafi işaretli tescilli ürünü vardır. Odamız öncülüğünde ilçelerimizle birlikte sürdürülen gayretli çalışmalar sonucunda tescilli ürün sayımızı 11’ e yükselttik. Coğrafi İşaretlerimiz tescili sonrası yaygınlaştırma ve ekonomiye katkılarının artırılması faaliyetlerine hız verdik. Bu konuda 2021 yılında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından destek almaya hak kazanan “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Stratejik Pazarlama Yol Haritasının Oluşturulması” teknik destek projesi 2022 yılında tamamlanmıştır. Proje sonucunda ortaya çıkan plan çerçevesinde önümüzdeki dönemde özellikle 2023 yılı içerisinde söz konusu ürünlerin üretiminin artırılması, marka değerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımıza paydaş kuruluşlarımızla birlikte devam ediyoruz.
BOLUMUZU ÜYELERİMİZİ YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA TEMSİL EDİYORUZ
Yürütmekte olduğumuz TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyeliği, TOBB Tahkim Divanı Başkan Yardımcılığı, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeliği, 45 ülkeden 22 milyon işletmeyi temsil eden Eurochambers’de Avrupa Şirketler Meclisi Üyeliği, İktisadi Kalkınma Vakfı Denetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmekteyiz. Bolu’muzu ve üyelerimizi yurt içi ve yurt dışında en iyi biçimde temsil etmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile Tobb Yönetim Kurulu asil üyeliğine layık gören, TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımı arz ediyorum.
ÇALIŞMALARIMIZI BERABER SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Oda Yönetim Kurulumuz, Meclisimiz ve Meslek Komitelerimizle, üyelerimizin yakınında olmaya ve onlarla birlikte hareket etmeye, üyelerimizin sorun ve talepleri, gerekse ilimizin ekonomik gelişimine yönelik gündemimizdeki konular hakkında merkezi ve yerel paydaşlarımızla beraber çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.