Bolu’da ekmek israfın önüne geçmek amacıyla belediye tarafından başlatılan ‘Bayat Ekmek Projesi’nin kapsamı genişletildi. İlk etapta fırınlar ve askeri birliklerle başlayan örnek uygulamaya artık öğrencilerde destek verecek. Uygulama kapsamında bugün Mevlana İlk ve Ortaokulu’na iki adet bayat ekmek toplama kutusu yerleştirilerek, öğrencilerden artan ekmek veya diğer yiyeceklerini çöpe atmak yerine, sokak hayvanlarına yem olması için kutuya atmaları istendi.
Türkiye’de günde 4,9 milyon, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Örnek projeleri ile adından sıkça söz ettiren Bolu Belediyesi ise 2013 yılında hayata geçirdiği ‘Bayat ekmek projesi’ ile topladığı ekmekleri sokak hayvanlarına yem olarak kullanılıyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü’nce hayata geçirilen proje kapsamında geçtiğimiz şehir merkezinden yıl yaklaşık 43 ton bayat ekmek toplanarak, doğadaki sahipsiz sokak hayvanlarına yem olarak kullanıldı.
Hayvanseverlerden büyük destek gördü
Projenin hayvanseverlerden ve vatandaşlardan büyük destek görmesi üzerine Veteriner İşleri Müdürlüğü, bu yıl projenin uygulama alanını genişletme kararı aldı. Eğitim kurumlarını da uygulama kapsamına alan müdürlük, merkeze bağlı Kürkçüler Mahallesindeki 446 öğrencili Mevlana İlk ve Ortaokulu’na iki adet bayat ekmek toplama kutusu yerleştirildi. Ardından öğrenciler bilgilendirildi.
“Amacımız sokak hayvanlarına besin oluşturmak”
Okul kantinine ve yemekhanesine yerleştirilen bayat ekmek kutuları ile ilgili öğrencileri bilgilendiren Veteriner İşleri Müdürlüğü personeli Tural Ateş, 2013 yılında başlatılan uygulamanın halen 43 mahallede devam ettiğini belirterek, “Projeye şimdi de eğitim kurumları ile devam ediyoruz. Tüm okullarımıza mavi kutular yerleştiriyoruz. Evlerinizde veya burada yiyemediğiniz yiyecekleriniz olursa bu kutulara atabilirsiniz. Amacımız sokak hayvanlarına besin oluşturmak. Sizlerden de bu konuda destek istiyoruz.” diye konuştu.
Okul müdürü Yetiş: “Artık yemekhanemizde veya kantinde artan ekmeklerimizi çöpe atmayacağız”
Okul Müdürü Timuçin Yetiş de Türkiye’de günlük üretilen 82 milyon ekmekten 4 milyonun israf olduğunu belirterek “Bunların geri dönüşümüyle ilgili Bolu Belediyesi’nin güzel bir projesi var. Bizlerde bu proje çerçevesinde artık yemekhanemizde artan ekmeklerimizi ve kantinlerimizde tüketemediğimiz simit, tost, poğaça gibi yiyeceklerimizi çöpe atmayacağız. Bayat ekmek kutlularına atarak bu projeye destek olacağız. Bunlar ise evsiz, sahipsiz sokak hayvanlarımıza verilecek” dedi ve öğrencilerden projeye destek vermelerini istedi.