Bilindiği üzere hali hazırda Bolu'nun günde 100 bin ton civarında atık suyu belediyenin arıtma tesisini giriyor. Fakat arıtma tesisi bu atık suyun sadece 30 bin tonunu arıtabiliyor. Arıtalamayan 70 bin ton atık su Büyüksu deresine deşarj ediliyor.
Deredeki son durumu görmek için bölgeye giden Belediye Meclsi Üyesi Dr. Selami Konyalıoğlu gördüklerine inanamadı. Hemen cep telefonu kamerası ile yaşanan rezilliği gözler önüne seren Konyalıoğlu, "Yaklaşık 2 ay önce Büyüksu kenarında belediye pis su atık tesislerinden Büyüksu’ya arıtılmadan boşaltılan şehrin pis su atıklarını video’ya çekip sosyal medyamdam paylaşmıştım, akabinde çevreye duyarlı siyasilerimiz ve yerel gazetelerimiz de konuyla ilgilenip haberler yapmışlardı.
Bugünde muhtemelen belediye gerekli önlemleri almıştır diye düşünerek tekrar aynı yere gittim, ancak hiçbir şeyin değişmediğini gördüm.
Hz. Ömer ‘in çok güzel bir sözü var,diyor ki; ‘‘Şayet siz bizim hatalarımızı görüp bize söylemezseniz siz hayırsızsınız, eğer biz bu hatalarımızı düzeltmezsek biz hayırsızız.’ İşte bende bu ve benzeri altın öğütleri kendime şiar edinmeye gayret eden bir Bolulu olarak yetkililere diyorum ki, şehrimizin içinden geçen en büyük su kaynağını acilen temizleyin.
350 MİLYAR SİGARA İZMARİTİ
Ve Belediye ile ilgili 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu yıllardır yürürlükte olduğu halde son 3 aydır bu kanuna göre şehrimizde çöp ve izmarit cezası kesilmesi yönünde talimat veren Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’a soruyorum; 5 adet sigara izmariti 1 gr, 1 günde Büyüksu’ya arıtılmadan dökülen pis su 70 bin ton. Yani 70 bin ton pis su = 350 milyar adet sigara izmariti.
Yer altı sularımız ile tarım alanlarımızın kirlenip, hayvancılığın ciddi risk altına girmesi ile üretilen tarım ürünlerinin oluşturduğu insan sağlığı riskinin cezasını kim ödeyecek vebalini kim çekecek ?
Avrupa kenti!! Bolu’da şehrimize Avrupa’dan gelecek turistlerin ve devlet adamlarının Büyüksu’yu görmesini istermisiniz?" şeklinde konuştu.
ADETA ZEHİR BOŞALTILIYOR..
Çekilen görütülerde görüleceği üzere Büyüksu Deresine arıtma tesisinden adeta zehir boşaltılıyor. Geçtiğimiz aylarda Bakanlık denetim ekipleri, Bolu Belediyesi'ne ait atık su arıtma tesisinde incelemelerde bulunmuş, atık suların yalnızca bir kısmının arıtıldığı, büyük kısmının ise arıtılmadan doğrudan Büyüksu Deresi’ne boşaltıldığı belirlenmişti. Alınan numunelerde, deşarj edilen suyun çevre mevzuatında izin verilen kirlilik değerlerinin yaklaşık 26 katı fazla kirlilik içerdiği resmi olarak tespit edilmişti.