Bolu’yu dünyanın en yaşanabilir kentleri arasına yerleştirmek için çalışmalarını durmaksızın sürdüren Bolu Belediyesi, Türkiye’nin en çevreci atık su arıtma projesini başlatıyor. “İleri Biyolojik Atık su Arıtma” sistemi için 41 milyon liralık dev yatırıma imza atan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Yeni tesisimiz sayesinde Bolu nüfusu iki katına ulaşsa dahi atık suyun temizlenmesi konusunda yeterli kapasiteye sahip olacağız. Cennet Bolumuzdaki çevre kirliğini en aza indirip, gelecek nesillere daha temiz bir Bolu bırakacağız” dedi.
Baronlar kirletmeye devam ediyor
Bolu Belediyesi arıtma için milyonlar harcarken özellikle Büyüksu Deresi'ni kirletenlerin önüne geçilemiyor. Çok değil bundan bir ay önce vatandaşlar cep telefonları ile balık ölümlerini görüntülemiş basın konuyu gündeme taşımıştı. Fakat bugüne kadar balık ölümlerine sebep olanlarla ilgili ne bir araştırma nede bir inceleme yapıldı. Büyüksu Deresi'ni kimlerin kirlettiğini Bolu'da herkes bilirken yetkili ve etkililerin bu baronlara gereğini yapmaması dikkatlerden kaçmıyor.
Çevre dostu projeleri sayesinde Tabiatın Kalbi Bolu’yu, doğasını koruyarak geliştiren Bolu Belediye Başkanı Yılmaz, atık suyu dünyanın en gelişmiş standartlarına uygun temizleyecek “Bolu Merkez Atık Su Arıtma Tesisi 2’inci Kademe Yapımı ve Revizyonu Projesi”ni de hayata geçiriyor. 500 günde tamamlanarak 2018 yılı sonunda faaliyete geçecek proje için yüklenici firma ile de sözleşme imzalandı. Projenin finansmanını geri ödemeli olarak İller Bankası sağlıyor.
İleri biyolojik arıtma yöntemi geliyor
Yılmaz’ın imza attığı proje kapsamında 2009 yılından bu yana “aktif çamur prosesi” ile temizlenen atık sular, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi “ileri biyolojik arıtma” yöntemi ile temizlenecek. Böylelikle, azot ve fosfor arıtılmış sulardan tamamen temizlenecek.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Büyüksu Deresi kıyısında, Karacaağaç Mahallesi, Sazakiçi Mevkii’nde kurulacak 62 bin m2 yeni arıtma tesisinin imza töreninde yaptığı konuşmada, belediye başkanı olarak görev başladıklarında Büyüksu Deresi’nin kokudan geçilmeyen bir halde olduğunu anımsattı. Bu durumdan duydukları rahatsızlığı dile getiren Başkan Yılmaz, sorunu ortadan kaldırmak için hızla çalışmaya başladıklarını ve ilk olarak çok geniş bir çevrede bulunan tesislerin atık sularını arıtma tesislerine aldıklarını hatırlattı. Başkan Yılmaz şöyle devam etti:
“Büyüksu’da artık yüzeceğiz”
“Böyle olunca atık su tesisimiz kapasitesini aşacak noktaya geldi ve biz de atık su arıtma tesisimizin Batı tarafında havza bazında bir çevre projesi gerçekleştirdik. Artık bugün Büyüksu’da balık tutmaya başladık. Ama yüzemedik. Çünkü yüzecek kadar su yoktu. Allah’a binlerce şükür, artık setlerimizi de yaptık. Büyüksu’da artık yüzeceğiz ve hatta su sporlarını yapacak bir noktaya doğru geleceğiz. Büyüksu Deresi’nin Batı tarafını temizlemiş olduk. İnşallah bu proje gerçekleştiğinde, artık atık suyun tamamını, üstelik ileri teknoloji ile biyojik olarak arıtmış olacağız. Bir sonraki adımımız, Doğu tarafını da korumaya almak olacak.”
Bolu’nun, dünyanın en yaşanabilir ilk 10 kenti arasında, üst sıralarda yer almasını sağlamak amacında olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Çünkü muhteşem doğası ve insanı ile bu şehir bunu hak ediyor. Bu hedef doğrultusunda alt yapısından yaşam alanlarına kadar her projemizle, koruma-kullanma dengesini gözeterek, doğayla uyumlu bir şehir oluşturmak için çalıştık. Gelecek nesillere Tabiatın Kalbi’ni her anlamda pırıl pırıl, tertemiz bırakmak, en büyük sorumluluğumuzdur” dedi.
“Nüfusumuz 2 katına çıksa dahi kaldıracak kapasitemiz hazır”
Vizyonel belediyecilik anlayışına uygun olarak Bolu’nun tüm altyapısını, gelecek ihtiyaçlarını hesaplayarak kurduklarını anlatan Başkan Yılmaz, ileri biyolojik arıtma sisteminin diğer avantajlarını ise şöyle anlattı:
“Bolu için hala çok büyük hedeflerim var, bu yol uzun bir yol. Bolu’nun 50 yılını planladık. Bolu nüfusu birgün 300 bine dahi çıksa, bu rakamı kaldırabilecek bir atıksu arıtma kapasitesine sahip olacağız. Bir ucu Abant ve Bolu Dağı’na diğer ucu Mudurnu Yolu’ndaki Tepe Karakolu’na uzanan bölgedeki 39 köy ve 9 endüstriyel kuruluşun tüm atıkları, Kolektör Hattı ile toplanarak, Bolu Merkez Atık Su Arıtma Tesisi’nde arıtılacak. Mevcut sistem, atık suların yüzde 75’ini arıtabilirken, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma sistemi sayesinde tüm su, çevreye zarar vermeyecek bir şekilde yeniden doğaya aktarılacak. Ayrıca, mevcut tesisin kapasitesi 26 bin m3/gün iken yeni yapılacak tesiste kapasite 77 bin m3/gün olacak. ‘Koku Giderim Ünitesi’nin de bulunacağı yeni sistemde, 100m3/saat kapasiteli ultraviyole dezenfeksiyon sistemi ile yeşil alanların sulaması da gerçekleştirilebilecek.”