Seben ilçesinin verimli topraklarını su ile buluşturmak amacıyla 6 yıllık bir çalışma sonucu 2011 yılında yapımı tamamlanan Seben Gölü, kısa sürede Bolu’nun turizm cazibe merkezi haline gelirken, hazırladıkları raporlar ile projenin önünü açarak bölgenin kaderini değiştiren bilirkişi üyelerine ise bir teşekkür yemeği düzenlendi.
Seben ilçesinin sulama suyu ihtiyacı için 2005 yılında yapımına başlanan ve 2011 yılında tamamlanan, Abant Gölü’nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Gölü’nün yapımında emeği geçenleri unutmadı. Son 12 yılda hayal dahi edilemeyen birçok projenin kazandırılmasını sağlayarak gönüllere taht kuran Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, projenin önünü açan bilirkişi heyetinde yer alan isimler için bir teşekkür yemeği düzenleyerek, dönemin Tarım İl Müdürü Abdullah Öztürk, Orman Bölge Müdürü Veli Baraklı, Prof. Dr. Abdulvahap Katkat, Prof Dr. Refik Karagül ve diğer katkı sağlayan kişilere plaket verdi. Başarılı belediye başkanları Yılmaz ve Özbağ’ın ev sahipliği ile Gazelle Otel’de gerçekleşen vefa gecesine; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve eşi Güler Yılmaz, Seben Kaymakamı Osman Sayılır, AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer ile Seben Gölü’nün proje ve yapım aşamalarında görev alan isimler katıldı.
2005 yılında yapımına başlanılan dev projede “bilirkişi üyesi” olarak Seben Gölü için olumlu rapor veren gizli kahramanlar ile Bolu protokolünü bir araya getiren anlamlı gece de davetliler hep birlikte akşam yemeği yedi. Daha sonra Seben Gölü’nün tanıtım videosu izlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından Özbağ, Yılmaz ve Baruş da birer konuşma gerçekleştirdi.
ÖZBAĞ: BU BİR HAYALDİ, KATKI SAĞLAYANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Kürsüye ilk çıkan Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Seben’in özel bir coğrafya da yer aldığını belirterek, “Bereketli topraklarının su ile buluşması gerekiyordu. Bu bir hayaldi, bu hayali gerçekleştiren, destek olan tüm AK Parti camiamıza ve başta sayın valimiz, özel idaremiz olmak üzere emeği geçen tüm hocalarımıza, kurumlarımıza ve orman bölge müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” dedi. 2000’li yılların Seben için zor dönemler olduğuna dikkat çeken Özbağ, “Seben’in ekonomisi tamamen tarıma dayalıydı. Biz Seben’de DSİ ve Köy Hizmetleri’nin kepçelerini kullanmak için bu günün şube müdürleri ve il müdürlerine adeta yalvarıyorduk ‘Seben’de bir kuyu açalım, oradaki elma bahçelerini, topraklarımızı sulayalım ve geçimimizi sağlayalım’ diye. Başkanımız (Alaaddin Yılmaz) o dönem il başkanıydı, bize çok büyük destekleri oldu sağ olsun. O zamanki anlayışta suyun medeniyetle yoğrulduğu bir anlayış yoktu. AK Parti iktidarında su ve yolun medeniyet olduğu anlayışı sayesinde bizlerde şuan ki gölümüze ve sulama projemize kavuştuk” diye konuştu.
YILMAZ: “PROJENİN YAPILMASINI SAĞLAYAN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN”
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’da “Bolu’da bir Seben Gölü varsa o projede bilirkişi olan 3 profesör hocanın sayesinde” olduğunu belirterek, “Hocalarımızın ikisi şuan aramızda, o dönem öyle güzel bir rapor hazırlamışlardı ki Allah onlardan razı olsun, sayelerinde mahkemelerden kurtulduk. Birde imza atarak bu işi başlatması gereken biri vardı o da; Veli Baraklı oldu. Gerisi bize düşüyordu, yani işin yapım kısmında. Orada da il genel meclisimizin, il özel idaremizin, valimizin büyük gayreti oldu” dedi. Başkan Yılmaz, konuşmasının devamında, Seben Gölü’nün yapımı devam eden sulama projesinin tamamlanması ile ilçedeki tüm verimli toprakların su ile kavuşacağını, turizm açısından büyük önem taşıyan gölün ayrıca olası orman yangınlarında uçakların su ihtiyaçlarını karşılamasında kullanılacağına dikkat çekti. Yılmaz, son olarak şunları söyledi: “Bolu’da çok önemli eser kazanıldıysa ve gelecekte Bolu’nun turizmine, hatta Türkiye’nin turizmine katkı verecekse sizleri kutlamak lazım. Ortaya gelecekte Bolu’nun çehresini değiştirecek, Seben’in ekonomik anlamda gücüne güç katacak bir eser çıktıysa bunda emeği geçen arkadaşlarımız ile asıl riskleri alıp altına imza atarak bu projenin yapılmasını sağlayan herkesten Allah razı olsun.”
BARUŞ: “SEBEN GÖLÜ TURİZMİN DE GÜNDEMİNE GİRMİŞ DURUMDA”
Gecenin son konuşmacısı Vali Aydın Baruş ise “Konuşmalardan da şahit oldum ki; Seben Gölü bir ilçenin kaderi için hakikaten çok büyük önem taşımış” diye konuştu. Projenin turizm açısından önemine dikkat çeken Vali Baruş, “Proje öncesinde Seben’in verimli topraklarını sulama amaçlı düşünülmüş ama şuanda turizmin de gündemine girmiş durumda. Seben Gölü, ‘Köroğlu Dağı Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Alanı’ sınırları içerisinde yer alıp bu alan içerisinde çok değerli bir bölge olarak öne çıkmaktadır. Hem değişik sporların yapılabileceği bir yer, hem de doğa harikası bir görünüme sahip. Ben Köroğlu Dağı’nın zirvesine çıktığımda Seben Gölü’nün doğa harikası bir manzaraya sahip olduğunu gördüm” dedi.
BARUŞ: 2 AYRI YERDE HİDROELEKTRİK SANTRALİ KURULACAK
Seben Gölü ile ilgili proje çalışmaların sürdüğünü açıklayan Vali Aydın Baruş, konuşmasının devamında şunları söyledi: İnşallah önümüzdeki yıllarda gerçekleştireceğimiz projelerle ki; bir protokol imzalayarak DSİ’ye devrettik. Sulama projelerini DSİ hazırlayıp inşallah Seben’in hizmeti sunacağız. Ayrıca suyun akış yönünde 2 ayrı yerde hidroelektrik santrali kurulacak. Ekonomik olarak da hem ilimiz ekonomisine, hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu anlamda çok akıllı bir yatırım olmuş. Bu yatırımda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. İnşallah DSİ’nin planladığı projeler yakın zamanda gündeme gelir ve Seben yıllardır özlemini çektiği suya kavuşur.” Gerçekleşen konuşmaların ardından, Seben Gölü’nün hayata geçmesine emeği geçen bilir kişi üyeleri ve diğer isimlere katkılarından dolayı plaket verilerek, yöresel ürünlerin yer aldığı hediye sepetleri armağan edildi.