Bolu Lokantacılar Odası Başkanı Murat Abak ekmek fiyatının 2 TL olmasının ardından açıklamalarda bulundu. Abak, fırıncılar olarak zam yapmamak için çok mücadele ettiklerini fakat un fiyatların çok fazla arttığından dolayı gelen zamları güncelleme olarak değerlendirdi.
Haber: Servet Gökçek
Elektrik, doğalgaz, su, susam, un gibi birçok şeye zam gelmesinin ardından fırıncılarda ekmeğe zam yapıldığını söyleyen Abak, önceden unu 90 TL’ye alırken şuanda 260 TL’ye aldıklarını belirterek, “Fırıncılar olarak çok mücadele ettik. Zam yapmayalım dedik. Vali bey ile görüştük ama ekmeği 2 TL yapmak zorunda kaldık. Bunu zam olarak algılamayın fiyat düzenlemesi diyelim. Gelen zamlara karşı önlem diyelim” dedi.
“İNSANLAR ARTIK GEÇİM DERDİNE DÜŞTÜ”
Abak, pandeminin artık konuşulmadığını, zamların esnafın ve vatandaşın gündeminde yer aldığını vurgulayarak, “Esnaf bu dönemde çok dertli. Biliyorsunuz 2 senelik bir pandemi dönemi atlattık. İş yerleri 200 küsür gün kapandı. Sıfır gelirle esnaf cebindeki artırımıyla geçinmeye çalıştı. Allaha çok şükür pandemi bitti dedik ama bitmedi. Öyle bir duruma geldik ki artık pandemi dahi konuşulmaz duruma geldi. Sebebi de zamlardan dolayı. İnsanlar artık sağlığı bıraktı, geçim derdine düşmeye başladı. Bugün biz pandemiden önce iş yerlerimize 18 kg’lık yağı 130 TL’ye alıyorduk. Şuanda 500 TL oldu. Evlere aldığımız 5 kg’lık yağı 30 TL’den 100 TL’nin üzerinde alıyoruz. Una bakıyorsunuz 90 TL’den 260 TL’ye çıkmış. Susama bakıyorsunuz 25 kg’lık susam 50-60 TL’yken şuanda 900 TL olmuş. Küçük gördüğümüz simitin ana maddesi olan susam 900 TL olmuş” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİMDE GEREKEN NE VARSA HEPSİNE EN AZ %40 ZAM GELDİ”
Esnafın aslında zam yapmadığını söyleyen Abak, “Bu zamlara artık dayanacak gücümüz kalmadı. Zam yapmamaya çalışıyoruz. Aslında esnaf zam yapmıyor. Zam keyfi bir şey gibi gözükür. Şimdi üretimde kullandığımız doğalgaza yüzde 45 zam gelmiş, bugün şekere yüzde 25 zam geldi. 20 önce de yüzde 20 zam geldi. Toplamda 1 ay içerisinde yüzde 45 zam geldi. Sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 45 zam geldi. Mazotu biliyorsunuz 3 TL’ye kadar düşmüştü pandemi döneminde, şuanda 8.20 TL oldu. Yani bir malzemeyi üretebilmek için unundan suyuna, yakıtından doğalgazına kadar bir ekmek için üretimde gereken ne varsa hepsine yüzden 40’tan aşağıya zam gelmemiş” şeklinde konuştu.
“GELEN ZAMLARA KARŞI ÖNLEM ALDIK”
Türkiye genelinde ekmeğin kg fiyatının 12 TL olması gerektiğinin altını çizen Abak, “Biz fırıncılar olarak biliyorsunuz ekmek 2 TL oldu. Fırıncılar olarak çok mücadele ettik. Zam yapmayalım dedik. Vali bey ile görüştük ama ekmeği 2 TL yapmak zorunda kaldık. Bunu zam olarak algılamayın fiyat düzenlemesi diyelim. Gelen zamlara karşı önlem diyelim. Şuanda Bolu’da ekmeğin kg’mı 9.50 TL. Türkiye fırıncılar federasyonu Türkiye geneline baktığınızda ekmeğin kg’mı 12 TL olması gerektiğini söylüyor. Çünkü artık maliyetler kurtarmamaya başladı. Biz unu 260 TL’ye alacağım, 1.90 TL’ye mal edeceğim ve bana diyeceksiniz ekmeği 1.5 TL’ye sat. Maliyetin altına bu şekilde satamayız. Biz ekmeğe güncelleme yaptık gelen zamlara karşı. Çünkü ayakta durmak zorunda. Elindeki tüm sermayeyi esnafımız bitirdi. Sermayemiz kalmadı. borçlandık. Borçları da ödeyemez duruma gelince esnaf arkadaşlarımız toplandı. Maliyetleri çıkardı. Hakikaten çok kötü. Üst kuruluşlarımıza müracaat ettik. Kilogramı 9.5 TL olmak şartıyla zammı aldık. Yetecek mi? yetmeyecek günü kurtardık biz. Halkımızdan özür dileyerek bunu zam olarak görmesin diyorum. Sadece gelen zamlara karşı esnafımızın ayakta durabilmesi için yapılan bir ayarlama diyorum. Yoksa şuanda ekmeğin gerçek değeri kg olarak 12 TL olması gerekiyor. Yani ekmek bugün 2 TL değil, en az 3-3,5 TL olması gerekiyor” diye konuştu.