Bolu'da ilk kez gerçekleşti

Bolu'da ilk kez gerçekleşti
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Ünzile Seval Kılıç ve Op. Dr. Murat Kılıç,  bir ilke imza atarak yeni teknolojiyi kullanarak bir hastaya Vitrektomi yani gözün arka tarafı olan Retina ameliyatı gerçekleştirdi.

Özel Haber: Aslı Akış

Bolu’nun en önemli sağlık kurumlarından Özel Çağsu Hastanesi’nde ilk defa kalıcı görme kayıplarına neden olan hastalıklarda uygulanan vitrektomi ameliyatı yapıldı.  Yapılan bu ameliyat sonucunda, Op. Dr. Ünzile Seval Kılıç ve Op. Dr. Murat Kılıç tarafından göz içi kanaması, vitrektomi yöntemiyle temizlenerek hasta sağlığına kavuşturuldu. Bu yöntemle birçok göz ameliyatı başarıyla tedavi edilebileceği söylendi.

İlk defa gerçekleşen bu retina ameliyatına ilişkin bilgiler veren Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Ünzile Seval Kılıç ve Op. Dr. Murat Kılıç vitrektomi kimlere yapılıyor, vitrektomi ameliyatı ne kadar sürüyor, Vitrektomi ameliyatından sonra nelere dikkat etmek gerekir tek tek anlattı.

“VİTREKTOMİ AMELİYATINI BOLU’DA İLK KEZ BİZ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Ünzile Seval Kılıç, şeker hastalığına bağlı vitreus kanaması olan bir yaşlı teyzenin ameliyatı hakkında bilgiler vererek; “Yaşlı bir teyzemizin “vitreus hemorajisi” dediğimiz şeker hastalığına bağlı bir vitreus kanaması vardı. Teyzenin görme yetisi 1 metre civarındaydı. Biz bu retina kanaması kendiliğinden geçmediği için onu kendimiz vitrektomi denilen ameliyat yöntemiyle temizledik. Bu ameliyatlarda vitrektomi ameliyatı retina yırtığı dediğimiz gibi diyabetik hastalarda kullanılan bir ameliyat türü. Bu Karadeniz yöresinde aslında çok fazla yapılan bir ameliyat değil. Bolu’da da üniversite veya devlet hastanelerinde cihaz olmadığı için yapılamıyor. Biz burada ilk defa bunu gerçekleştirdik. Onun dışında bu işe yeni başladık. İnşallah devamında da hastalarımıza faydalı olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“AMELİYATA GEREKSİNİM DUYDUK”        

Op. Dr. Ünzile Seval Kılıç, ameliyatını gerçekleştirdikleri takipli diyabetik hastanın az görme şikayeti ile kendilerine başvurduğunu aynı zamanda kataraktı da olduğunun altını çizerek; “Hastamız takipli diyabetik hastamızdı. Lazer ve göz içine enjeksiyonlar yapmıştık. Bu kanamaları ve gözün arkasındaki membran diyoruz şekere bağlı yapılar oluşuyor. Bunları bir türlü tedavilerle yok edemedik. Sonuçta bu ameliyata gereksinim duyduk. Hasta çok az görmeyle başvuruyor bizlere. Neredeyse el hareketi düzeyinde görüyordu. Biz vitrektomi Ameliyatını gerçekleştirdik. Kanamayı uzaklaştırdık. Ayrıca kataraktı da vardı hastanın. Onu da temizledik. İnşallah hastamız fayda görecek” dedi.

“RETİNA YIRTIKLARINDA DAHA BAŞARILI SONUÇLAR ALIYORUZ”

Seval Kılıç, vitrektomi ameliyatı’nın tedavisinin zor olmasına dikkat çekerek başarı oranından bahsetti. Kılıç; “Bu ameliyatlarda başarı oranı çok yüksek düzeylerde diyemiyoruz. Zor bir tedavisi oluyor. Yeniden ameliyata gerek duyabiliyoruz. Hastanın bize başvurma şeklide önemli. İlerleyen dönemde başvurduysa ameliyatlardan daha çok faydalanabiliyor. Geç dönemde bazen 1 metre görmeyi sağlamayı bile çok önemsiyoruz. 1 metre gören hastayı 2 metre, 3 metre gördürmek bile başarı oluyor bu ameliyatlarda. Fako ameliyatları, katarakt ameliyatları gibi yüzde yüz başarılı olan ameliyatlar değil. Ama hastanın görmesini arttırmak. Bu bizim için başarılı oluyor bu ameliyatlarda” ifadelerini kullandı.

TEK BİR AMELİYAT İLE FARKLI HASTALIKLAR TEDAVİ EDİLDİ

Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Murat Kılıç, bu güne kadar genelde gözün ön tabakasıyla ilgili ameliyatları gerçekleştirdiklerini dile getirerek; “Bolu’da bu bölgede ilk defa olmak üzere göz arkası ameliyatları dediğimiz retina vitrektomi ameliyatını yaptık. Hastamız diyabete bağlı göz arkası problemleri ve kataraktı olan bir hastaydı. Aynı ameliyatta kataraktını temizledik, mercek koyduk ve göz arkasındaki kanamalar, zarlar gibi ciddi görme kaybı olan hastalıkları tedavi ettik” ifadelerini kullandı.

“RETİNA VİTROPLEMİ EKİPMAN ,CERRAHİ BECERİ  VE TECRÜBE GEREKTİREN BİR AMELİYAT”

Vitrektomi ameliyatının ortalama 1 saat sürdüğünü ifade eden Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Murat Kılıç; “Hastanın uyumasına gerek kalmadı.  Ameliyattan sonra kontrollerini yapıp 1, 1.30 saat içinde eve gönderdik. Retina vitroplemi ekipman ,cerrahi beceri  ve tecrübe gerektiren bir ameliyat. Türkiye’de çok az sayıda merkezde yapılan hem maddi hem de manevi durumlar gerektiren ameliyatlar. Çünkü kullandığımız aletler çoğu hastanede bulunmayan son teknoloji aletler.  Yönetim Kurulu Başkanımız Cavit Demir’e teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onun desteği bizler için çok önemliydi. Bu ekonomik şartların zor olduğu dönemlerde bile bize destek olarak bu cihazı almamızı sağladı. Bundan bu bölgedeki doktor arkadaşlarımızın desteğiyle hastalarımızın bize güveniyle bu ameliyatların devamı gelecektir” şeklinde konuştu.

“KATARAKT DOKUSUNUN ARKAYA DÜŞMESİNİ DE  BU AMELİYATLA BAŞARIYLA TEMİZLEYEBİLİYORUZ”

“Vitrektomi Ameliyatının sadece göz hastaları için değil, göz arkasını ilgilendiren birçok hastalığı tedavi edebilen bir ameliyat olmasında da işaret eden Murat Kılıç; “Mesela göz arkasında retina yırtığı dediğimiz göz arkası problemleri, göz arkasında delikler, göz arkasındaki yabancı cisimler ya da geçirdiği katarakt ameliyatına bağlı göz merceğinin arkaya düşmesi, katarakt dokusunun arkaya düşmesi gibi operasyonları da bu ameliyatla başarıyla temizleyebiliyoruz. İlk ameliyatımızı gerçekleştirdik. Bundan sonra devamı gelecektir” dedi.

VİTREKTOMİ AMELİYATINDAN SONRA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Göz Hastalıkları Op. Dr. Murat Kılıç, ameliyat sonrası sürecinin hastaya göre farklılık gösterdiğine değinerek; “Ameliyat sonralarımız her hasta için değişiyor. Göz arkası ameliyatı sonrası gaz, hava ve silikon verebiliyoruz. Ona göre hastaya günde 3-4 saat olmak üzere değişik pozisyonlarda bulunmasını öneriyoruz. İlk 1 hafta özellikle göze darbe, kaşıma gibi şeylerden uzak durmasını öneriyoruz. Göz genelde 1 ya da 2 gün kapalı kalıyor. Damla kullandırıyoruz. Daha sonra kontrole çağıyoruz. Gözün arkasına verdiğimiz materyale göre hastanın uyması gereken bazı pozisyonlar var. Sırt üstü veya tam tersi gibi. Aslında katarakt ameliyatına benzer prosedürler. Kontroller çok önemli. Bu tür ameliyatlar bazen 1, 2 ameliyat yapılması gerekebilen ameliyatlar. Hasta düzenli kontrollere geldiği sürece problem olmuyor. Bundan önce zaten burada yapılmadı için genelde çevre illerde ve büyük illerde yapılıyordu. Kontrolleri biraz daha zor oluyordu hasta için. Bundan sonra ameliyat ve kontrollerini burada gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“DAHA ÇOK 60 YAŞ ÜSTÜ HASTALARDA UYGULANIYOR”

Ameliyatın daha sık 60 yaş üstü katarakt ve göz arkası şikayetleri çeken kişilerde uygulandığın belirten Murat Kılıç; “Bu ameliyatlar genelde ileri yaş hastalarımızda görülüyor. Göz arkasında problem olan hastalarımızda ama genç diyabetik bir hasta gözüne ciddi bir darbe almış hasta veya gözüne bir parça kaçmış yani her yaştaki hastaya yapılabilecek ameliyatlar. Ama genelde katarakt ve göz arkası şikayetlerin daha sık olduğu 60 yaş üstü hastalarda daha çok uyguladığımız ameliyat. Lokal anestezi şeklinde yaptığımız bir ameliyat” diye konuştu.

Reklam
Yorumlar

1 yorum yapılmış

  • Necati dincer (3 yıl önce)
    Ben murat Bey e tarafından ameliyat edildim. Çok memnunum .kendisine ilgi ve alakası için çok teşekkür ederim .basarilarinin devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.