Bolu’da yetişecek alternatif ürünleri araştırıyorlar

Bolu’da yetişecek alternatif ürünleri araştırıyorlar
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, ilgili kurumlarla işbirliği halinde Bolu toprak yapısı ve ikliminde yetişebilecek alternatif tarım ürünlerini araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla ilgili bir konferans düzenledi. Haber: BMA BAİBÜ Rektörlüğünün davetiyle Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Çelik ve Prof. Dr. Ümit Serdar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Bolu Tarım İl Müdürü İzzet Murat, Bağışçılar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Konferans öncesinde bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı; Bolu bölgesinin tarım konusunda elverişli olmakla birlikte coğrafyası itibariyle kendine has özeliklerinin bulunduğunu söyleyerek, “Fakültemiz, Belediyemiz ve Tarım İl Müdürlüğümüzle bir değerlendirme yapacağız ve  tarım alanında farklı ürünleri araştıracağız. Bu anlamda Bolu’ya faydalı olacağını ümit ettiğimiz iki alternatif ürün hakkında, TÜBİTAK projeleri ve araştırmaları bulunan Prof. Dr. Hüseyin Çelik ve Prof. Dr. Ümit Serdar hocalarımızla çalışma alanları ‘maviyemiş’ ve ‘kestane’ meyvesi için Bolu özelinde bir çalışma için davet ettik. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu. MAVİYEMİŞ, BOLULU ÇİFTÇİLERİN DİKKATE ALABİLECEĞİ ALTERNATİF BİR ÜRÜN Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik sunumunda, maviyemiş meyvesi hakkında detaylı bilgiler vererek, maviyemişin, sağlığa faydalı, tüketim talebi olan ve getirisi çok yüksek olduğu için alternatif ürün arayan çiftçilerin dikkate alması gereken bir meyve olduğunu belirtti. Bu meyvenin yaban mersini ile karıştırıldığına dikkat çeken Çelik, bu meyvelerin özellikleri itibariyle birbirlerinden çok olduğunu söyledi. BOLU’DA AŞILAMA YÖNTEMİ İLE KESTANE ÜRETİLEBİLİR Konferans’ta “Kestane Yetiştiriciliğini Yarınlara Taşıyacak Çalışmalar” konulu bir sunum yapan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar da araştırmalar kapsamında özellikle aşılama yöntemiyle ülkemizin çeşitli bölgeleri için hastalıklara ve tabiat şartlarına en dayanıklı ve en verimli kestane tür ve çeşitlerini geliştirmeye çalıştıklarını belirtti. Serdar, başka bölgelerde meşe üzerine kestane aşılama çalışmaları olduğunu, zengin meşe ormanları bulunan Bolu’da bu araştırmaların yapılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Ümit Serdar ve Prof. Dr. Hüseyin Çelik, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı Rektörlük makamında da ziyaret ederek hediye takdiminde bulundular.
Reklam
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.