BOLULU BİLİM KADINI GURURUMUZ OLDU

BOLULU BİLİM KADINI GURURUMUZ OLDU
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi önderliğinde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesinden Veteriner Hekim, Biyolog ve Kimyager akademisyenlerin bulunduğu alanlarında yetkin bilim adamlarından oluşan 8 kişilik heyet Türkiye’de ilk kez milli hızlı COVİD-19 test kit üretimi için görevlendirdi. Heyette Bolulu Bilim Kadını Ceren Yaman'da yer aldı.

ÖZEL HABER : Caner Güngör

Proje ekibinde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr.Özlem Özmen, Dr.Öğr. Üyesi Hidayet Tutun ve Dr. Öğr. Üyesi Burcu Menekşe Balkan, Fen Edebiyat Fakültesinden Prof.Dr. M. Fatih Emen ile Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinden Bolulu olan Öğr. Gör. Ceren Yaman, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Eczacılık Fakültesinden Prof.Dr.Yusuf Tutar, Çankırı Karatekin Üniversitesinden Dr.Öğr. Üyesi Ruken Esra Demirdöğen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden Dr.Öğr. Üyesi Burcu Biterge Süt bulunuyor.

Sağlık Bakanlığına bağlı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB)’dan 440 bin TL ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin para desteği ile 700 bin TL bütçe ayrılan proje 8 ayda tamamlanacak.

İLK MİLLİ HIZLI TEST KİTİ ÜRETİLECEK

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Patoloji Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Özlem Özmen’in yürütücülüğünde devam edecek proje Haziran ayında çalışmalarına başlayacak. İlk milli COVID-19 hızlı test kitleri üretilecek Virüs’ün dünyada bilinen üç tipinin bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özlem Özmen, üretilecek olan iki hazır kitin Türkiye koşullarına uygun olduğunu söyledi. Özmen “Bu anlamıyla ilk milli hızlı test kitini üreteceğiz” dedi.

İki tip hızlı kit üretilecek

İki tip hızlı kit üretileceğini söyleyen Prof. Dr. Özlem Özmen, bu proje ile hem antikor hem de antijen saptanmasına yönelik test kitleri geliştirilmeyi amaçladıklarını belirtti.

Böylece hem virüsü taşıyan hem de hastalığın erken devresinde olan hastalar ile aktif olarak hasta bireylerin tespitinin yapılacağını ifade eden Özmen, "Testler için burun sürüntüsü veya parmak kanı örnekleri kullanılacak. Test sonuçları 15-20 dakikalık bir süre içinde çıkacak. Testi pozitif çıkan kişilerin kısa sürede izolasyonlarının yapılabilecek olması bu testlerin en önemli avantajı olacaktır" dedi.

Bolulu Ceren Yaman ekipte

Türkiye’de ilk kez milli hızlı COVİD-19 test kit üretimi için görevlendirilen ekipte yer alan Gebze Teknik Üniversitesi Genetik Bilimler Bölümünden mezun olduktan sonra Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaya başlayan Bolulu bilim kadını Ceren Yaman bu başarısı ile göğsümüzü kabarttı.

 

Reklam
Yorumlar

5 yorum yapılmış

  • Murat. Ozturk (4 yıl önce)
    Bolu. Olarak. Gurur. Duydum. Yolu. Açık. Olsun. Başarılar. Dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikri Yücetürk (4 yıl önce)
    Allah yolunu bahtını bilgini açık olsun, İnşallah çok iyi haberlerini alırız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Havva özcan (4 yıl önce)
    Bolulu olarak gurur duydum yolun açık olsun Allahım uyandırması
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayrettin Güçbilmez (4 yıl önce)
    Hemşehrimizi tebrik eder, başarı ve muvafakatiyetlerin devamını temenni ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Makbule Arıoğlu (4 yıl önce)
    Bir Bolu lu olarak gurur duydum teşekkürler Ceren kızım ❤️
    0
    0
    Yanıtla
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.