Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Laboratuvarında görev yapan tarım mühendisleri kurdukları sistemle akvaryum balıklarının gübresinden topraksız tarım üretimi yapmayı başardılar. Proje çerçevesinde marul üretimi organik olarak gerçekleşti.
Haber : Caner Güngör
Laboratuvarda görevli mühendis Ahmet Caner, Özgür Fidan, Emre Kartal, Harun Kaşbaşı ve Emin Karabıyık ile Veteriner Hekim Atalay Yıldız’ın topraksız tarım üretiminde deneme çalışmalarına bir yenisini daha eklediler. Çeşitli akvaryum balıklarının gübrelerinden marul üretimini başardılar.
Akvaryum’a yerleştirdikleri sistem ile borular içinde topraksız ve organik olarak marul üretmeyi başaran ekip şimdi projelerini dahada büyüterek farklı ürünler elde etmeyi deneyecek.
Proje ile ilgili açıklama yapan Mühendis Ahmet Caner, “Yeni bir akım olan Akuaponik tarım ile balıklar ve sebzeler birlikte yetiştirilebiliyor. Tarımda sürdürülebilirliği savunanlara göre, bu tür tarım kaliteli, besin değeri yüksek gıda üretilmesini sağlıyor. Kısaca bitkilerin yetişmesi için gereken gübreyi balıklar sağlıyor. Bitkilerin süzdüğü suyun, balıklara geri verildiği bir sistem olan akuopanik sistemleri geliştirerek Türk tarımına kazandırmamız gerekiyor. Son zamanlarda organik gıdalara ihtiyacın artması sonucu bu tür sistemleri geliştirerek hayata geçirmemiz gerekiyor. Bizler ekip arkadaşlarımızla çalışmalarımıza her geçen gün yenisini ekleyeceğiz” dedi.