Bolu'nun geçmişine dair kapıları aralayan İl Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor

Bolu'nun geçmişine dair kapıları aralayan İl Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bolu, tarihe ışık tutacak İl Müzesinde sergilenen eşsiz eserleriyle dikkat çekiyor. Bolu’nun geçmişine dair kapıları aralayan sizleri tarihin kollarında gizemli bir yolculuğa çıkartacak Bolu İl Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.

Özel Haber: Ayşe Tavaş

Zengin kültür ve sanat sahasına sahip olan uygarlıklar asırlarca birbirinden etkilenerek çeşitli  eserler ortaya koymuş ve bu eserler müzeler aracılığıyla korunarak günümüze kadar gelmiştir.  Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bolu müzecilik değeri taşıyan önemli buluntu ve eserlere sahip yerleşim yeri olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Kentteki ilk müzecilik faaliyetleri 1975 yılında başlamış müzenin şimdiki binasına taşınmasına kadar olan misafirliği ise 7 yıl sürmüştür. 1975 yılında kurulan Müze Memurluğu, bir süre faaliyetlerini Eski Güzel Sanatlar Galerisi Binası içerisinde sürdürmüş. 1976 yılında, Bolu Kültür Merkezine taşınan Müze Memurluğu, 1977 yılında ise Müze Müdürlüğüne dönüştürülerek 1981’den bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tarih öncesi çağlara kadar uzanan geniş bir tarih yelpazesine sahip olan Bolu İl Müzesi, arkeoloji salonu ve etnografya salonu olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Yaklaşık Müzede 3 bin 286 adet arkeolojik, bin 677 adet etnografik ve 12 bin 095 adet de sikke olmak üzere toplam 17 bin 058 adet eser bulunmakta.

Tarihi damarlarınızda hissedeceğiniz Arkeoloji Salonu’nda  görülmeye değer eserler yer alıyor

Arkeoloji salonunda, Roma ve Bizans medeniyetlerinden kalma önemli eser ve koleksiyonlar sergileniyor. Tarihi iliklerinize kadar hissedeceğiniz salonda ayrıca, Neolitik, Eski Tunç, Frig, Urartu, Lydia, Hellenistik, dönemlerinden kalma mermer,cam, maden ve pişmiş toprak eserler kronolojik olarak sergilenmekte.

Batı-Doğu Avrupa, ve diğer uygarlıkların binlerce eseri bulunan Müzede, kurtarma kazısında açığa çıkarılan Roma dönemine ait bir tuğla mezar örneği de iskelet ve mezar hediyeleri ile birlikte arkeoloji salonunda sergilenen eserler arasında yer alıyor.

İki ayrı departman ve bölümden oluşan sikke bölümünde altın, gümüş ve bronz sikkelerden oluşan zengin bir sikke koleksiyonu mevcut. İki ayrı bölüm halinde sergilenen sikkelerin ilk grubunda Grek şehir ve krallık sikkeleri ile Roma ve Bizans İmparatorlarına ait sikkeler sergilenmektedir.

İslami sikkeler bölümünde ise Emevi, Artuklu, Selçuklu, İlhanlı, Osmanlı vb. İslami kültürlere ait sikke örnekleri yer almaktadır. Bu bölümde 3 ayrı grup halinde sergilenen Osmanlı defineleri sikke bölümünün en dikkat çekici eserleri arasında yer alıyor. Eğer antik uygarlıklara ilgiliyseniz tüm gününüzü burada geçirmenizi öneririz.

Geleneksel Kültürümüzün parçası olan yöresel giyimin örnekleri ikinci katta yer alan Etnografya Salonunda sergileniyor

Geleneksel kültürümüzün parçası olan yöresel giyim ve diğer etnografik eserlerin sergilendiği Etnografya Salonunda 19. yüzyıl ile 20 yüzyılın ilk yarısına tarihlenen ve yakın geçmişe ışık tutan silah koleksiyonu, dini eserler, takılar, Mudurnu yöresi oya örnekleri, gündelik yaşama ait madeni eserler, işleme ve dokumalar ile kıyafetler bulunmakta. Etnoğrafya salonunun bir bölümünde ise geleneksel Bolu Evine ait mutfak, oturma odası ve  Bolu’ da Kına Gecesi yer alıyor.

Ziyaretçilerin soluklanacağı Kültür Merkezi Bahçesi’nde geçmiş medeniyetlerin çeşitli mimari örnekleri yer alıyor

Müzeye ziyaret edenlerin bahçede soluklanmasına olanak veren Kültür Merkezi Bahçesi’nde Müze envanterine kayıtlı büyük boyutlu taş ve pişmiş toprak eserler sergilenmekteler. Anıtsal özellikler gösteren; Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait mimari örnekler yer alığı bahçede Roma dönemine ait lahitler hemen göze çarparken, lahitlerden ayrı olarak, heykel kaideleri, sütunlar, sütun kaideleri, sütun başlıkları, friz, arşitrav mimari elemanları; Bizans dönemine ait vaftiz teknesi, mimari parçalar ile Osmanlı dönemine ait kitabeli mezar taşları bulunmakta. Kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan Roma dönemi mezarları ve lahitleri ile Osmanlı dönemi mezar taşları Müze sergileme bahçesinde ayrı bölümler halinde ziyarete sunuyor.

Bolu İl Müzesi Müdür Vekili Arkeolog Hakan Ulutürk, Bolu İl Müzesinin eşsiz eserlere sahip olduğunun altını çizerek pandemi döneminde de vatandaşların müzeye belirlenen saat aralığında ziyarete gelebileceklerini söyledi. 

Reklam
Haber Fotoğrafları
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.