Türkiye’de bir ilk olan ve Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde 22 Kasım 2016 tarihinde başlatılan, ‘Bolu Mutlu Dişler Projesi’ ile bugüne kadar 646 minik öğrenci muayene edilerek diş sağlığı hakkında bilgilendirildi. Hastane yönetimi tarafından, “Kahraman Diş” isminde bir çizgi film karakteri oluşturarak çocukların diş doktoru fobilerini de yenmeleri sağlandı. Başhekim Taner Laçin, “Amacımız çocukların küçük yaşta diş sağlığını önlemini almak ve diş doktoru korkularını yenmelerini sağlamak” dedi.
Bolu’da, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde geçtiğimiz yıl Bolu Valisi Aydın Baruş, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleriyle başlatılan ve Türkiye’de ilk olan ‘
Mutlu Dişler Projesi’ ile il genelinde ilköğretim 2. sınıflarında okuyan 2 bin 289 öğrenciden 954’üne ulaşıldı. Hastane yönetimi okullarda öğrenciler ve ailelerine diş sağlığı konusunda eğitim verdi. 954 öğrenciden 646’sı aileleri ve öğretmenleriyle hastanede özel olarak oluşturulan kliniğe gelerek tedavilerini oldular. Bu yıl da bin 135 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
ÇİZGİ FİLM KARAKTERİNİN ADINI ÖĞRENCİLER KOYDU
İzzet Baysal Devlet Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çocuklar için özel bir bölüm oluşturuldu. Duvarları çizgi film karakterleriyle süslenen klinikte miniklerin keyifli anlar geçirmeleri için her şey düşünülmüş. Hastane yönetimi bir çizgi film karakteri oluşturarak öğrencilere karakterin adı ne olmasını istediklerini soruldu. Minik öğrenciler, karakterin adının, “Kahraman diş” olmasını istedi. Böylelikle “kahraman diş
” miniklerin sevimli kahramanı oldu.
PROJEDE 5 DOKTOR GÖREVLİ
Muayene edilen 646 öğrencinin 589’unun ağzına çürük diş tespit edildi. 57 öğrencinin ağzında çürük diş bulunmazken, 235 öğrenci ilk kez bir diş hekimiyle tanıştı. Diş hekimleri Abdülkadir Aydın, Nida Doyran, Evrim Şimşek, Ayşe Dudu Kaşaka ve Sait Samed Bulut öğrencilerle yakında ilgilenerek hem tedavilerini yapıyorlar, hem de birlikte keyifli zaman geçiriyorlar.
DİŞ SAĞLIĞIYLA İLGİLİ HERŞEY ANLATILIYOR
Projenin 2’inci sınıf öğrencileriyle başlanmasının sebebinin, birinci sınıfa başladıklarında algılarının tam olarak oturmadığı ve 2. sınıf öğrencilerinin söylenenleri daha iyi idrak edebildiklerini belirten Hastane Başhekimi Taner Laçin, ailelere de eğitim verdiklerini söyleyerek, “Okullarda düzenlenen veli toplantılarına da katılıyoruz. Toplantılarda anne ya da baba kim varsa, onlara çocuklarının bu yaş dönemlerinde ağız içerisinde yaşayabilecekleri problemleri ve almaları gereken önlemleri anlatıyoruz. Diş fırçalamaktan, ağız sağlığının nasıl yapılacağına kadar her şeyi aileye ve çocuğa anlatıyoruz. Daha sonra tespit edilen bir günde aileleri ve çocukları özel olarak hazırladığımız seminer odamıza getiriyoruz. Burada çocukların ortama adapte olmalarını sağlamak için diş sağlı ile ilgili hem kendi hazırladığımız animasyonları hem de çizgi filmleri izletiyoruz. Çocuklar çizgi film izlerken, aileleri de eğitmeye devam ediyoruz” dedi.
“KAHRAMAN DİŞ’ MASKOTUNU KENDİLERİ SEÇTİ”
Çocukların genelde dişlerinde ağrı olduğunda hastaneye geldiklerini ve dişi ağrıyan çocukla hekim arasında iletişim kurmanın çok zor olduğunu söyleyen Laçin, çocuklarda diş doktoru fobisi oluşmaması için ‘Kahraman Diş’ maskotu oluşturduklarını belirterek, “Proje kapsamında gelen çocukların hepsine ‘kahraman diş magneti’, diş macunu ve diş fırçası verdik. Bunun yanında çocuklarımızı cesaretlendirmek için isimlerinin yazılı olduğu ‘Cesaret Belgesi’ verdik. Hekimler bir şeyler anlattığında çocukların 5 dakika sonra dikkatleri dağılıyor. Ama ‘kahraman diş’ isterse 1 saat anlatsın yada çizgi filmde görsünler onu dikkatle dinliyorlar. Oluşturduğumu maskotumuzun adını da projeye katılan çocuklarımız koydu” şeklinde konuştu.