Dil ve konuşma bozuklukları bireyin yaşamını önemli derecede etkileyebilmektedir diyen Dil ve Konuşma Terapisti Ezgi Sena İnce “ Buna karşın erken teşhis ve uygun müdahaleler ile bu olumsuz etkiler azaltılabilmektedir. Dil ve konuşma terapistleri bu alanda eğitim almış uzman kişilerdir” dedi.
Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Dil ve Konuşma Terapisti Ezgi Sena İnce “Dil ve konuşma güçlüğü destek eğitim programı kapsamında dil ve konuşma terapistinin sesletim ve ses bilgisi bozuklukları( Dudak damak yarığı, işitme kaybı nedenli veya bir nedene bağlı olmaksızın konuşma seslerinin hatalı üretimi), gelişimsel dil bozuklukları (Gecikmiş dil konuşma, özgül dil bozukluğu), edinilmiş dil bozuklukları ( Afazi), akıcı konuşma bozuklukları ( Kekemelik, hızlı bozuk konuşma), motor konuşma bozukluğu ( Dizartri, apraksi), yutma bozuklukları, ses bozuklukları (Ses teli nodülüne bağlı gelişen ses kısıklıkları,disfoni,puberfoni...), rezonans bozuklukları ( Hipernazalite, hiponazalite) ve diğer sembolik disfonksiyonları olan bireylere bireyselleştirilmiş terapi programı hazırlayarak hizmet vermektedir” dedi.
Dil ve konuşma sorunlarında erken tanının ve tedavinin, çocukların gelişiminde çok büyük bir rol aldığını belirten İnce “Soruna müdahale edilmemesi durumunda çocuğun okul hayatı, akranlarıyla yaşadığı ilişkiler, duygusal, davranış gelişimi etkilenmeye başlayacaktır. Özellikle de pandemi döneminde çocukların telefon , tablet ve bilgisayarlara çok fazla maruz kalması, ailelerin çocukları ile yetersiz iletişimleri ne yazık ki dil ve konuşma bozukluklarını da beraberinde getirdi. Pandemi döneminde çocukların dil ve iletişim gelişimi probleminin, ekran bağımlılığı ve etkileşim yetersizliği sonucu artması kaçınılmazdır. Çocukların bu dönemde uyaran eksikliği yaşaması, aileleri ve akranlarıyla etkileşimli zaman geçirememeleri sonucu çocukların dil ve konuşma gelişimi kronolojik yaşlarına göre geride seyretmeye başladı. Aileler bu durumların farkında olmalı ve bir dil ve konuşma terapisti uzmanı yardımıyla çocuklarına destek olmalıdırlar” dedi.
Ne yazık ki halk arasında dolaşan örneğin’ erkek çocuğu geç konuşur, bizim çocuk da geç konuştu bekleyin geçer.’ gibi bazı inanışlar sonucu; aileler çocukların kritik dönemlerinde bir uzmandan yardım almayı geciktiriyorlar diye sözlerine ekleyen Dil ve Konuşma Terapisti Ezgi Sena İnce “Çocuğun kritik olan 0-2 ve 2-4 yaş aralığını aktif bir şekilde geçirmesi gerekmektedir. Ailelerin bu dönemlere dikkat etmesi, farkında olması ve bir uzmandan yardım almayı ihmal etmemesi gerekmektedir.’ dedi
Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Dil ve Konuşma Terapisti Ezgi Sena İnce bu tür sorunlarla karşılaşan ailelerimize destek olmak için Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak hazır olduklarını ücretsiz randevu ve değerlendirme için 0 538 700 09 20 numaralı telefondan kendilerine başvurabileceklerini belirtti.