Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alana COVID-19 virüsünün devam ettiği bu süreçte salgına uygun yanıtların belirlenip yönlendirilmesi için, yüksek güvenilirliğe, hassasiyete ve özgüllüğe sahip tanı testlerinin gerekliliği tüm bilim camiası tarafından önemle vurgulanmaktadır. Yeni tip coronavirüs ile kimlerin karşılaştığını tespit etmek için Corona Antikor testi yaptırmak küresel pandemiyi yavaşlatmak ve bireysel sağlığımızdan haberdar olmak adına önemlidir.
Antikor testi nedir
Sağlıklı bir insan hastalıkla karşılaştıktan sonra 2 tip antikor geliştirir. Bir tanesi Immunglobülin M, bir tanesi de Immunglobülin G. Immunglobülin M hastalığın erken döneminde oluşturduğumuz antikordur. Koruyucu değildir, virüsle savaşmak için vardır. Dolayısıyla yaklaşık 7 gün içinde ortaya çıkar. 14’üncü günden sonra da Immunglobülin G testi pozitif hale gelir. Bu da koruyucu antikordur. Antikor testiyle Covid-19’u geçirip geçirmediğimizi anlarız. Corona belirtileri var ise antikor testinin önemi, pandemi sürecinde gün geçtikçe artmaktadır.
Antikor testini kimler yaptırmalı
Antikor testi toplumdaki bağışıklığı ölçmek için kullanılabilir. Belli bölgelerdeki bağışıklık oranını ölçmek için bu testi devlet yapabilir. Fabrikalar, çalışanlarının ne kadarının bağışık olduğunu anlamak için bu testi kullanabilirler. Ancak bu testlerin kitlesel taramaları için henüz çok erken. Çok vakaların görüldüğü şehirlerde bile yüzde 20’lere ulaşılmış değil. Ancak ailesinde Covid-19 geçirmiş kişiler, “Acaba ben de belirtisiz geçirdim mi?” diye kendilerini kontrol ettirebilirler. Bir de plazma donörleri bu testi yaptırmalı.
Antikorlar ne kadar sürede oluşur?
Enfeksiyona karşı antikor cevabının geliştirilmesi kişiye bağlıdır ve zaman almaktadır. COVID-19 pandemisi ile ilgili çalışmalar hastaların çoğunun virüse maruz kaldıktan sonra ortalama 7-11 gün içinde antikorları oluşturduğunu göstermekle birlikte, bazı hastalarda daha erken antikor geliştirebileceği görülmüştür. IgM için semptom başlangıcından sonraki 5 gün, IgG için ise 5‑7 gün gibi bir süre içinde antikorların oluştuğu gözlemlenmiştir.
Testte hangi antikorlara bakılır?
Kanda SARS-CoV-2 IgM, IgA, IgG veya toplam antikorları tespit eden serolojik testler mevcuttur.
COVID-19’un tespiti için laboratuvarlarda kullanılan test çeşitleri nelerdir?
SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 tanısı, direkt olarak virüsü saptamaya yönelik olarak yapılabildiği gibi, konak organizmanın virüse karşı oluşturduğu spesifik antikorların gösterilmesi ile de yapılabilir. Bu doğrultuda laboratuvarlarda kullanılan iki test kategorisi vardır. Virüsün kendisini (viral ribonükleik asit [RNA]) tespit eden testler.
PCR testi nedir?
Virüsün tespiti, genellikle bir polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanılarak nükleik asit amplifikasyonu yoluyla viral RNA'yı saptanması ile sağlanmaktadır. En sık test edilen örnek tipleri nazofarenks (üst yutak) ve orofarenks'ten (dil kökü, yumuşak damak, bademcik ve yutak bölgelerinin birleşimi) alınan sürüntülerdir. Bu testler akut hastalık tanısı için altın standarttır.