İşte gün isimlerinin nerden geldiği ve anlamları

Haftanın günlerine verilen isimler zaman zaman nereden geldiği merak edilen konular arasında yer alsa da çoğu kişi hala bir fikir sahibi değildir. Bakın hayatın önemli bir parçası olan günlerin isimleri nereden geliyor…

İşte gün isimlerinin nerden geldiği ve anlamları
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Tarih boyunca farklı kültürlerin etkileşimi ve dilin evrimi sonucu ortaya çıktığı bilinen ve günümüze kadar gelen gün isimlerinin anlamları ve nereden geldiğini derledik.

İŞTE GÜN İSİMLERİ BAKIN NEREDEN GELİYOR…

PAZARTESİ: PAZAR'IN ERTESİ

"Pazartesi" kelimesi, tam anlamıyla "pazarın ertesi" anlamına geliyor. Eski Türkçede "erte" kelimesi "gün" veya "gün doğumu" anlamına gelirken, "pazar" ise ticaret yapılan yer anlamına geliyordu. Yani pazartesinin adı, haftanın ilk iş gününe denk geldiği için bu şekilde ortaya çıkmış.

SALI: ÜÇÜNCÜ GÜN

"Salı" kelimesi, Arapça "salis" yani "üçüncü" kelimesinden geliyor. Bu da haftanın üçüncü gününe denk geldiği için bu ismi almasını sağlıyor.

ÇARŞAMBA: DÖRDÜNCÜ GÜN

"Çarşamba" kelimesi, Farsça "çehar" (dört) ve "şenbe" (dinlenme günü) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Yani "çarşamba" kelimesi, haftanın dördüncü günü anlamına gelir.

PERŞEMBE: BEŞİNCİ GÜN

"Perşembe" kelimesi de "çarşamba" gibi Farsça kökenlidir. "Penç" kelimesi Farsçada "beş" anlamına gelir ve "perşembe" kelimesi de buradan türemiştir. Yani "perşembe" kelimesi, haftanın beşinci günü anlamına gelir.

CUMA: TOPLANMA GÜNÜ

"Cuma" kelimesi, Arapça "cem" kökünden gelir ve "toplanma, bir araya gelme" anlamlarına gelir. Özellikle Müslümanlar için önemli bir gün olan cuma, cemaatin bir araya gelerek namaz kıldığı gündür.

CUMARTESİ: CUMA'NIN ERTESİ

"Cumartesi" kelimesi de "pazar" ve "pazartesi" gibi diğer günlerin adları gibi, bir önceki güne göre türetilmiştir. "Cumartesi" kelimesi, "cuma" kelimesinin üzerine "ertesi" eklenerek oluşmuştur.

PAZAR: TİCARETİN YAPILDIĞI GÜN

"Pazar" kelimesi, eski Türkçede ticaret yapılan yer anlamına gelir. Haftanın son günü olan pazar, geçmişte insanların bir araya gelerek alışveriş yaptığı gün olduğu için bu ismi almıştır.

Reklam
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.