Tabiatın Kalbi Bolu’nun yöresel lezzetlerinden Kızılcık Tarhanası, markalaşma yolunda önemli bir adım attı ve coğrafi işaret tescil belgesi alan ilk ürün oldu. Bolu Belediyesi ve Bolu Elişi Hatıraları Derneği’nin (BEHDER) 2014 yılında yaptığı coğrafi işaret başvurusu kabul edildi ve Bolu’nun Kızılcık Tarhanası, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescil edildi.
Başvuru süreci tamamlanan 15 ürünün Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri Ankara’da düzenlenen törenle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ve TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan tarafından sahiplerine verildi. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda gerçekleştirilen törene katılan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Kızılcık Tarhanası’nın Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ve TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan’ın elinden aldı. Bolu Elişi Hatıraları Derneği (BEHDER) Başkanı Güler Burkucu ve coğrafi işaret başvurusu yapan şehirlerin siyasi ve yerel yönetimlerinin temsilcilerinin katıldığı ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni’nde konuşan Başkan Yılmaz, “Kızılcık Tarhanası coğrafi işaret tescil belgesi alan ilk ürünümüz. Bolu’nun yöresel lezzetleri ve ürünleri adım adım markalaşıyor. Şifa kaynağı Kızılcık Tarhanası’nın Bolumuza özgü katma değeri yüksek, doğal bir ürün olarak tescillenmesi bizim için bir başlangıç. Başvurusu yapılan ve değerlendirme aşamasında olan diğer ürünlerimizle ilgili de olumlu neticeler bekliyoruz” dedi.
“Coğrafi işaret ürünün soyadı”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, törende yaptığı konuşmada Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı’nın kurulmasının ardından artık her ilin coğrafi işaretli bir ürünü olduğunu belirtti. Çelik “Coğrafi işaretle biz aslında ürünün soyadını koyuyoruz. Milli ürünlerimizi kimlik kartımız olarak görüyor ve önem veriyoruz. Artık 81 ilimizde coğrafi işareti olan mamulümüz var. Bakanlık olarak bu ürünlere destek vermeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan da Türkiye’de son yıllarda patent başvurularında dünya ortalamasının üzerinde bir artış kaydedildiğine dikkati çekerek “Artık sınai mülkiyet ve coğrafi işaret alanında bir sonraki aşamaya geçmemiz gerekiyor. Bundan sonra bu işten nasıl para kazanabiliriz, ulusal ve uluslararası alanda nasıl katma değer yaratırız, bunun arayışı içinde olmamız gerekiyor. Üreticilere bunun daha büyük bir gelir olarak geri dönmesi gerek. Kırsal kalkınmanın bu şekilde güçlendirilerek, şehirlere göçün önlenmesi için katkıların alınması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“Kızılcık tarhanamızın markalaşması hayırlı bir başlangıç”
Bolu’da ilk kez ticari bir ürünle coğrafi işaret ödülü aldıklarını belirten Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türk Patent ve Marka Kurumu’nda değerlendirme süreci devam eden, Bolu’ya özgü 3 yöresel ürün daha olduğunu söyledi. Yılmaz şöyle devam etti:
“2014 yılında ‘Yöresel Ürünlerin Ticarileştirilerek Turizme Kazandırılması Projesi’ kapsamında yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bolu Kızılcık Tarhanası’nın Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alması, hem markalaşma açısından hem de katma değer anlamında son derece önemli. Yöremize özgü, lezzetli, doğal ve besleyici bir ürün olan Kızılcık Tarhanası Bolulular tarafından şifa kaynağı olarak görülüyor. Küçüklüğümüzde hasta olduğumuz zaman bol sarımsaklı kızılcık tarhanası çorbası ile bünyemizi güçlendirir, iyileşirdik. Şimdi bu ürünün Anabolu adıyla markalaşarak kentimiz sınırları dışına çıkması, Türkiye ve dünyada hak ettiği yeri edinmesi açısından çok önemli bir adım attık. Bolu Elişi Hatıraları Derneği (BEHDER) ve sürece öncülük eden herkesi kutluyorum. Kızılcık Tarhanamızın doğal ve katma değeri yüksek bir ürün olarak coğrafi işaret tescili alması hayırlı bir başlangıç. Bolumuza özgü çam kozalağı reçelimiz, karavu (kızılcık özü) konsantremiz ve dağ çileği reçellerimizin tescil değerlendirmelerinin de olumlu neticelenmesini umut ediyorum. Tabiatın Kalbi Bolu marka ürünlere adım adım yaklaşıyor. Peş peşe gelecek coğrafi işaret ve tescillerle çok sayıda ürünümüzü turizme kazandırmayı hedefliyoruz.”
15 Ürün coğrafi işaret belgesi aldı
Törende Bolu’nun Kızılcık Tarhanası’nın yanı sıra Balıkesir Kuzu Eti, Edremit Zeytinyağı, Karacabey Soğanı, Karaman Divle Obruk Tulum Peyniri, Sinop Nokulu, Ağın Leblebisi, Çınarcık İşi, Vezirköprü Semaveri, Orhangazi Gedelek Turşusu, Çubuk Agat Taşı, Tosya Pirinci, Tarsus Humusu, Kırkareli Hardaliyesi ve Antalya Piyazı’na coğrafi işaret tescil belgesi verildi.