Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kurban Bayramı hazırlıkları sürdürülürken hayvan pazarlarına yeni önlemler getirildi. Bunlardan biri de sopayla pazarlık...
Bu seneki Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi koronavirüsün gölgesinde sürdürülecek.
Bu kapsamda kurban pazarlarında gerekli önlemler de alınmaya başlandı.
Hayvan pazarlarında kurbanlık alımlarında vazgeçilmez olan elle pazarlık, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle yasaklandı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gelenek gereği hayvan pazarında tokalaşma oluyordu. Artık bu sene, içinde bulunduğumuz ve hala devam eden pandemiden dolayı da bu tokalaşmalar olmayacak." dedi
SOPAYLA PAZARLIK
Hayvan pazarlarında tokalaşmanın yasaklanmasının ardından sopaların iki ucundan tutularak yapılmaya çalışılıyor.
BAKAN PAKDEMİRLİ KORONA TEDBİRLERİNİ AÇIKLADI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini söyledi.
Koronavirüs salgını nedeniyle hayvan pazarlarında ve kesim yerlerinde gerekli önlemlerin alındığını vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti:
MASKESİZ HAYVAN PAZARLARINA GİRİŞ OLMAYACAK
Mümkün mertebe sosyal mesafelerle bu işler halledilecek. Maskesiz asla hayvan pazarlarına girilmeyecek.
ATEŞ ÖLÇÜMÜ VE DEZENFEKSİYON
El dezenfeksiyonu ve ateş ölçümleri yapılacak. Satış yerinin etrafları sınırlandırılacak, hayvan satış yerlerinde uygun giriş ve çıkış kapıları oluşturulacak.
KULAK KÜPESİ- HAYVAN PASAPORTU
Kulak küpesi, veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu ve nakil belgesi olmayan hayvanların asla hayvan satış yerlerine, kurbanlık satış yerlerine alınmayacak
ÇADIRLAR ARASI 2 METRE-
"Çadırlar arası mesafe en az 2 metre olacak. Hayvan belgeleri 'Haysag' uygulamasından sorgulandıktan sonra hayvanın alım satım işlemleri gerçekleşecek. Bu sene her yıl olduğu gibi zaten hijyen tedbirlerini maksimum seviyede uyguluyorduk ama kovide özel bazı ekstra tedbirler aldık. İnşallah vatandaşlarımız dini vecibelerine istedikleri şekilde, istedikleri konforda yerine getirebilecekler."
"YÜZDE 50 FAZLAMIZ VAR"
Vatandaşların dini vecibelerini yerine getirmeleri konusunda eksik olmadığını belirten Pakdemirli, "1.2 milyon büyükbaş, 3.5 milyon da küçükbaş hayvan kesim için hazır bekliyor. Geçen yıl da aşağı yukarı 800 bin büyükbaş kesildi, 2.7 milyon da küçükbaş kesildi. Yani her yıl aşağı yukarı yüzde 50 daha fazlasını sektör hazır ediyor. Bu konuda vatandaşlarımızın, dini vecibelerini yerine getirmeleri konusunda herhangi bir endişeleri olmasın."diye konuştu.