Bolu’nun su ihtiyacını karşılayacak olan ve iç kaplama işi biten 3 bin 635 metrelik Karadere Tüneli törenle açıldı. Tünelin Haziran ayında tamamlanmasıyla birlikte şehre memba suyu verilecek.
HABER: ASLI AKIŞ
Bolu Belediyesi ve Devlet Su İşleri işbirliğinde yapılan Karadere Tüneli, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK Parti Bolu Milletvekilleri Arzu Aydın ve Fehmi Küpçü, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kurum müdürleri, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.
Kent merkezine 42 kilometre uzaklıktaki Yedigöller Milli Parkı bölgesindeki Karadere sularını Bolu'da musluklarla buluşturması amacıyla Bolu Belediyesi ve Devlet Su İşleri işbirliğinde yapılan 3 bin 635 metre uzunluğundaki su tünelinin iç beton kaplama işi tamamlanarak, açılışı yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda ilk olarak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan bir konuşma yaptı.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Karadere İçme Suyu Projesinin önemli bir yatırım olduğunu belirterek; “Bugün Bolumuz için önemli bir yatırım nedeniyle buradayız. Bu bir devlet projesi. Benden önceki belediye başkanı tarafından DSİ ile ortak başlatılmış bir proje. Şuanda bulunduğumuz Karadere bölgesindeki suyun tahsisi, 2011 yılında yapılmış. İlk olarak 100 milisaniye olarak yapılmış, daha sonra Vekilimiz Fehmi Küpçü’nün de katkılarıyla 250 milisaniyeye çıkarılmış. Bu çok önemli çünkü şehrin güneyi Ankara’nın su havzası, kuzeyi ise İstanbul’un su havzası olarak görünüyor. Bu suyu, İstanbul’un su havzasından çıkartarak Bolumuza kazandıran herkese çok teşekkür ederim” dedi.
“60 MİLYON TL HARCAMA YAPILDI”
Karadere Tüneli'ne ilişkin teknik bilgiler de veren Özcan, "Bu tünel, yaklaşık 3 bin 700 metre. Bu tünel açılmıştı, yaklaşık 5 metre genişliğinde, 4 metre yüksekliğindeydi ancak iç kaplaması yapılmamıştı. Tünelin açılma maliyeti yaklaşık 32 milyon TL olmuş. İç kaplama maliyeti de kabaca 25 milyon TL civarında tuttu. Yani buraya toplam 60 milyon TL harcama yapıldı. Bundan sonra buraya bir regülatör yapılacak ve deredeki su, tünele aktarılacak. Tünelin içinden 3,7 kilometre boru hattı geçecek. Toplam boru hattı uzunluğu 12,7 kilometre. Devlet Su İşleri bunun yaklaşık 7,7 kilometresini yapmış, geriye 5 kilometre kalıyor. Bu 5 kilometrenin 3,7 kilometrelik kısmı tünelin içinden geçecek. Geriye 1,5 kilometre civarında bir boru döşemesi gerçekleşecek. Regülatörü Nisan ayında yapacağız. Müteahhide gerekli ödenek de aktarıldı. Bu süreçte bize destek veren DSİ ve Sayın Bakan Yardımcımız Fatih Metin'e özellikle teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.
“ÇELE BARAJI YAPILIRSA 10 YIL BOYUNCA ŞEHRİN TÜM SU İHTİYACINI KARŞILAR”
Karadere sularının tek başına Bolu'nun su ihtiyacını karşılamayacağını vurgulayan Özcan, DSİ ile ortaklaşa yapılması planlanan Çele Barajı projesinin hayata geçmesiyle birlikte Bolu'nun 10 yıllık su ihtiyacının karşılanacağının altını çizerek, "Bu su, çok temiz bir su. Hiçbir katkı maddesi içermiyor. Ancak suyun tek başına yetebilmesi için yine DSİ ile ortak yürüttüğümüz bir Çele Barajı projesi var. DSİ'nin projeye başlaması için belediyeden talep gelmesi gerekiyormuş. Bu talep de yapılmamış, bana geçen hafta bilgi verildi. Sayın bakan yardımcımız ile konuştum. Pazartesi günü itibarıyla talepte bulunacağız. İnşallah kendisi de yatırım programına aldırmaya çalışacağız. Bu projeyi yaparsak, başka bir su kaynağı bulmasak bile en az 10 yıl boyunca şehrin tüm ihtiyacını karşılayacak. Ek kaynaklarla da desteklersek, bundan sonra Gölköy'den su almak zorunda kalmayacağız. Eğer gerçekleşirse Çele Barajı'nı DSİ yapacak, bedelini belediye ödeyecek” diye konuştu.
“KANAL KAPATMA PROJESİ HIZLI ŞEKİLDE İLERLİYOR”
Bolu Belediyesi’nin devam eden projelerine değinen Başkan Özcan, Kanal Kapatma projesine ilişkin bilgi vererek, “Devlet Su İşleri ile tek ortak projemiz bu değildi. Şehrin merkezinde Kanal Kapatma projesini de hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. DSİ bize 8,5 km’lik kapatma izni vermişti. Şuana kadar 3 kilometresi kapatıldı. 15 Mayısa kadar yaklaşık 6 kilometresi kapanacak. Önümüzdeki yıl bu zamanlarda da tamamı kapanmış olacak. Ancak ilk 6,5 km’lik kısım yürüyüş ve bisiklet yolu ile önümüzdeki yıl hizmete açılacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“PİS SU ARITMA TESİSİ MART AYINDA AÇILACAK”
Pis Su Arıtma Tesisinin %80 oranında tamamlandığını ifade eden Özcan, “65 milyon TL’ye mal olan Pis Su Arıtma Tesisimizin %80’i bitti. Şubat sonunda denemeye alacağız. Mart’ta da resmi olarak hizmete açmayı planlıyoruz. Birkaç büyükşehir dışında Türkiye’de başka bir örneği yok. Biyolojik, koku problemi olmayacak. Bu noktada da bir kredi sorunumuz olmuştu, sayın bakan yardımcımız ve milletvekillerimize teşekkür ederim, o sorunu da aştık. Ödeme konusunda bir sıkıntımız yok. 65 milyonluk yatırımın 40 milyon TL’lik kısmı ödendi” dedi.
“OGM’YE HİZMET BİNASINI TESLİM ETTİK”
Geçmiş dönemden kalan Belediye İş Merkezi projesinin devam ettiğini söyleyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Orman Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası’nın ise teslim edildiğini ifade etti. Özcan, “Geçmiş dönemden bana kalan dördüncü iş, Belediye İş Merkezi projesiydi. Temelleri atıldı, 180 gün sonra ileri kabası bitecek. Bir de Orman Genel Müdürlüğü’ne hizmet binası sözümüz vardı. O binayı anlaştığımız şekilde; ileri kabasını vaktinden önce yaptık. Orman Bölge Müdürlüğü’ne teslim ettik, geçici kabulü de yapıldı. İnşallah önümüzdeki yıl da yatırımlarımıza devam edeceğiz.
ÖZCAN’DAN METİN’E ÖZEL TEŞEKKÜR; “BOLU’NUN ÇOCUĞUNA DA BU YAKIŞIR”
Son olarak Tarım ve Orman Bakan Yardımcı Fatih Metin’e özel olarak teşekkür eden Başkan Özcan, AK Parti Milletvekilleri Arzu Aydın ve Fehmi Küpçü’den de belediye projelerinin yürütülmesi konusunda destek beklediğini aktararak, “Burada, Sayın Bakan Yardımcımıza özel bir teşekkür etmek istiyorum. Biz, çocukluktan beri arkadaşız, meslektaşız. Zaman zaman, siyaseten karşı karşıya geldik. Ancak biz birbirimize hiç kin gütmedik. Birbirimizden nefret etmedik. Bir araya geldiğimizde kendisine şunu söyledim; “Öyle bir dönemde, öyle büyük görevler üstlendik ki, halk bana Bolu’yu yönetme yetkisi verdi. Size de son derece icracı bir bakanlığın Bakan Yardımcılığı görevini verdi. Bakanlığa bağlı DSİ bile tek başına Türkiye’nin en büyük bütçeli kurumu. Allah bize bunları nasip etmişken hep birlikte el ele vererek Bolu’ya bir şeyler kazandıralım.” Sağ olsun, herkesin huzurunda teşekkür ediyorum. Bu güne kadar hangi konuda kapısını çalsak, hiç meseleye siyasi bakmadı. Bolu’nun çocuğuna da bu yakışır. Bu süreçte sayın bakan yardımcımız ve milletvekillerimizle müşterek olarak çalışmaya hazırım. İl başkanlarımız siyaset yapıyor, milletvekillerimiz de yapacak ancak bizim görevimiz artık siyasi değil kamu hizmetidir. Sayın milletvekillerimiz yanlış yaptığımızda bizi uyaracak, hem hakları hem de görevleridir. Ben bunu saygıyla karşılayacağım ancak projelerimizin yürütülmesi konusunda da bize yardımcı olacaklar. Bolu, bizim ortak değerimiz” ifadelerine yer verdi.
“SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLİZ”
AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, su zengini bir ülke olmadığımıza değinerek; “Anlamlı bir açılış vesilesiyle bir aradayız. Sudan bahsediyoruz. Su, içenin ikram edene aziz ol dediği, bizim medeniyet tasavvurumuzda hatta Anadolu’da, Bolumuzda elini göbeğine koyup su ikram ettiği bir medeniyet tasavvurudur. Küresel dünyada sadece beyaz enerji olarak kendi medeniyet membaını bilen bir anlayışın temelidir aslında su. Hani birileri ısrarla su akar Türk bakar’ı söylemeye çalışırken hamdolsun bu anlayış aslında bu medeniyette de tam uygun olarak “Su Akar Türk Yapar’a dönüştü. Biz su zengini bir ülke değiliz. Mengen’de köprübaşı baraıjımız var. Tek başına 330 milyonluk bir proje ve aşağı yukarı 300 bin nüfuslu bir ilin elektriğini verecek kadar güçlü bir baraj. Üzerinde iki tane HES’imiz var. Yine Tekke Barajımız var 270 milyon TL değerli, yaklaşık Abant’ın 10 katı büyüklüğünde 55 milyon metreküp su depolayan kocaman bir baraj. Seben Taşlıyayla Göleti 40 milyon metreküp su depolayan, Abant’ın 7 katı büyüklüğünde Seben Ovamızı sulayacak devasa bir proje. Çeledere Barajı derivasyonuyla beraber inşallah ilimize yine Göynük’te Gökçesaray, Hasanlar, Uzunlar göletleriyle beraber Bolu aslında 1950’lerde planlanmış bu barajları hamdolsun hayata geçirdi.
“EMEK VEREN HERKESE YÜREKTEN TEŞEKKÜR EDİYORUM”
%64’ü orman olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Bolu Gölköy’den su içiyor. Kökez suyunun, kozalak suyunun, çam suyunun tabiri caizse kaynak sularının malum meşhur olduğu bir coğrafyada Gerede, Yeniçağa Gölü’nden su içiyor. Elbette ki bu memlekete emek ve katkı veren tüm devlet büyüklerimize, siyasi ayrım gözetmeksizin söylüyorum; Allah binlerce kere razı olsun. Düşünün %64’ü orman olan bir coğrafyada, suların gürül gürül aktığı bir coğrafyada devlet planlamasını yaparken, göllerden su planlaması yapmış. Su önemli bir mefhum ama Gölköy’den ya da Yeniçağa Gölü’nden ya da kaynak olmayan bir sudan cazibeyle getirmediğimiz su vatandaşa maliyetli bir şekilde ulaşıyor. Dolayısıyla cazibeyle, kendi akarıyla gelen kaynak suyu, arıtım ihtiyacı olmayan sular, hem Bolu açısından vatandaşımızın sağlığı açısından anlamlı ve kıymetli hem de vatandaşın su içme maliyeti açısından da keremli, hikmetli ve bereketli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu hizmet anlamlı. Dediğimiz gibi; başta bu hizmetle ilgili emek veren herkese yürekten teşekkür ediyoruz. Önceki dönem belediye başkanımız Alaaddin ağabeye, o dönem Milletvekilliği yapan Fatih ağabeye, Metin Yılmaz’a, Mehmet Güner’e, Yüksel Coşkunyürek’e teşekkür ediyorum.
“KENDİ COĞRAFYAMIZDA GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ”
Atık suyla ilgili 55-65 milyonluk bir proje, 25-30 milyonluk takılma kısmı olmuştu. Hamdolsun o da halloldu. Şundan herkes emin olsun, AK Parti siyaset yaparken gerekçesinde millet vardır. Tüm siyasi partilerde millet bu işin öznesidir. Biz milleti iradesine saygı duyarız, duymalıyız, duymak zorundayız. Şundan kimsenin zerre kadar endişesi olmasın; biz evvelki gün Kıbrıscık’taydık kıymetli Belediye Başkanımızla, oranın bir su problemi vardı. Bir araya geldik, ilimizle, ilçemizle ilgili, kendi bölgemizle ilgili hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin milletimizin emrine amadeyiz, öyle de olmak zorundayız. Allah bu milleti var etsin. Kendi coğrafyamızda güçlü olmak zorundayız. Küresel bir sürü savaş çığırtkanlarının olduğu bir dünyada güçlü bir medeniyet tasarruvumuz var. İnşallah Rabbim bu milleti, ümmeti hep böyle güzel birliktelikler vesilesiyle bir araya getirir. Tekraren emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Allah hayırlı, mübarek eylesin inşallah” şeklinde konuştu.
“BOLU’YA YAPILAN HER HAYIR HİZMETİNİN YANINDAYIZ”
AK Parti Bolu İl Başkanı Arzu Aydın, Bolu’ya yapılan her hayır hizmetinin yanında olduklarının altını çizerek; “Bu projenin fikir babası mihmandarı önceki dönem Belediye Başkanımız Aladdin Yılmaz’a ve onunla birlikte çalışan Belediye Meclis Üyelerini selamlıyorum. Allah yaptıkları bu hizmeti hayırlı kılsın. Bolu’nun özellikle belediye anlamında tüm hayır hizmetlerinde can siperhane çalıştığı için Fehmi Küpçü’ye ve bizden önce görev yapan tüm vekillerimize Tarım ve Orman Bakanlığımızın tüm imkanlarını Bolu’ya seferber eden Bakan Yardımcımız Fatih Metin’e şuan görev yapan Bolu halkının vekaletini üstlenen Belediye Başkanımız Tanju Özcan’a yine şuan görev yapan Belediye Meclis Üyelerimize ama her şeyden evvel isterdim ki şurada da fotoğrafı olsun Cumhurbaşkanımız. Yalnızca Bolu için tüm Türkiye’nin kalıcı ve hayırlı hizmetlerinde imzası olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Bolu’nun öz evladı olarak şükranlarımı sunuyorum. Belediye Başkanımız dedi ki, ‘Milletvekilleri siyaset yapacak. Bu da doğaldır’ dedi. O zaman siyaset yapalım. Eğer itham tam isabetli değilse, gelir sahibini bulur ya da geri döner. O zaman diyelim ki biz susarız lakin; Bolu’ya yapılan her hayır hizmetinin yanında olduğumuzu ilahi adalet bugün bizi bu kürsüde konuşturarak hatırlatır diyor ve yine siyaset yapalım madem. Yaparsa Ak Parti yapar diyorum” diye konuştu.
“SUYU TEMİZ TUTAN HERKESE MÜTEŞEKKİRİM”
Bolu Valisi Ahmet Ümit, suyun aziz olduğunu, aziz olduğu için herkesi bir araya getirdiğinden bahsederek, “Bugün çok önemli bir projeyle buluşmuş durumdayız. Burada bulunan herkese teşekkür ediyorum. Her siyasi düşünceden, her değişik yelpazeden insan burada bir araya gelmiş durumda. Bu birlik ve beraberlik çok önemli bir durum. Birlik ve beraberliğimizin bu kadar perçinlenmiş, perçinleşmiş olduğu bugün için buna vesile olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Felsefecilerin çoğuna göre, tabiatın temelinde enasırı erbağ vardır. Yani dört unsur vardır. Hava, su, toprak ve ateş. Su azizdir. Aziz olduğu için bugün herkes bir araya gelmiş durumdadır. Bizim felsefemizde, inanç felsefemizde de her şey sudan yaratılmıştır. Bütün maddenin kaynağı su’dur. Onun için suyu koruyan, suyu getiren, suyu götüren, suyu kullanan, suyu tasarruf eden, suyun israfından kaçınan, suyu temiz tutan herkese müteşekkiriz. Herkesi kutlarız” dedi.
“8 İNSANDAN 1 TANESİ SU SIKINTISI ÇEKİYOR”
Vali Ümit, en önemli stratejik nimetlerden bir tanesinin su olduğunu vurgulayarak; “Tabi su topraksız, toprak havasız olmaz. Dört temel unsur dendiğinde hava, su, toprak, ateş unsurlarını bir arada değerlendirmek lazım. Bu nokta da baktığımızda aklımıza bu dört unsur ne getiriyor? Özellikle üç unsur. Çevreyi aklımıza getiriyor. Çevre konusunda hassasiyet sahibi olmamızı gerektiriyor. Şu güzel ormanın içerisinde, bu müstesna nokta da bir arada bulunmamızın sebebi suyken aynı zamanda burada olmamızın sebebi de bu temiz ortamdır. Kısacası, çevreye karşı çok duyarlı olmamız gerekiyor. Bu yüzyılın en önemli stratejik nimetlerinden bir tanesi su’dur. Kullanma suyudur, içme suyudur. Biz su zengini bir ülke değiliz ama hamdolsun kendimize yetecek kadar şimdilik en azından var. Biz bunu iyi muhafaza edersek, iyi korursak eğer, daha istikrarlı bir şekilde faydalanabiliriz. Bugün maalesef Dünya üzerinde 850 Milyon insan günlük olarak suya direkt ulaşamıyor. Yani yaklaşık 1 milyar insan, buda 8 insandan birisi demektir. Her 8 insandan birisi dünya üzerinde su sıkıntısı yaşıyor. Onun için su çok mühim. Fakat derelerimize baktığımızda, çevremize baktığımızda bunun ehemmiyetini yeterince anlaşılmadığı kanaati hakim oluyor” şeklinde konuştu.
“ÇEVRE KONUSUNDA HEPİMİZ SORUMLULUK ALMAK ZORUNDAYIZ”
Vali Ümit, 2020 yılında köylüleri suyla ilgili bilinçlendirmek için çalışmalar yaptıklarına değinerek, “Biz Bolu Valiliği olarak 2020 yılında hususiyle çevreyi en önemli hedef noktalardan birisi olarak belirledik. 195 köyümüzde suyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Büyük su, ulu su derelerine akan 58 tane fosseptiği oradan aldırdık ve normal mecrasına koydurduk. Ariyetten kirletilmeli muhtemel yerleri özel metotlarla takip ediyoruz. Bu sene, yani 2021 yılında bu çalışmalarımız daha da artacaktır. Nitekim hepinizde görmüşsünüzdür. Maalesef yolların kenarlarında rastgele atılmış olan poşetten başlayıp, inşaat atıklarına varıncaya kadar sıralayabileceğiniz her türlü atığı görüyoruz. Bunlar insanın kendi ayağına kurşun sıkmasıdır. Kendi bindiği dalı kesmesidir. Kısacası, çevre konusunda hep beraber sorumluluk almak durumundayız. Partili – partisiz, idareci, yönetici, yönetilen, vatandaş, resmi, gayri resmi, her kim olursa olsun, herkes ama herkes çevreyle ilgili konulardan çok daha hassas olmak durumundayız.
“PROJEDE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM”
Bugünkü programın sebebi olan, bu projenin hayata geçirilmesinde, başlangıcından bu noktaya gelinceye kadar ve ondan sonrada devam edecek olan her aşamasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 2 senedir görüyorum ve biliyorum ki bu konuda en çok emeği geçen kişilerin başında Sayın Bakanımız geliyor. Sayın Bakanımıza bende özellikle teşekkür ediyorum. Önceli Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. DSİ yetkililerimize, burada çalışan mühendis arkadaşlarımıza, işçi arkadaşlarımıza, kısacası herkese gönülden teşekkür ediyorum. Yaşanabilir bir çevre diliyorum. Bu güzel suyun ilimize, insanımıza hayırlı olmasını cenabı haktan temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
“HAZİRAN’DA SUYU ŞEHRE VERECEĞİZ”
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise tünelle ilgili DSİ’nin üstlendiği bölümün yapımına başlandığını belirterek; “Rabbim bu günleri bizlere gösterdiği için şükürler olsun. Bolu’muzun önemli hizmetlerinden bir tanesi hayallerimizden bir tanesini bugün gerçekleştirme imkanını buluyoruz. Bundan öncede çeşitli çalışmalarında beraberdik. Allah, bütün Bolu’ya hizmet edecek bu güzel hizmeti Haziran’ın sonu inşallah yetiştireceğiz. İnşallah Bolu’yu memba suyuna Bolu Belediyemizle DSİ’imizin ortak çalışması ile buluşturacağız inşallah. Bugün Devlet Su İşleri olarak bundan sonraki çalışmalara başlayacağız. Allah razı olsun belediye başkanımız göreve geldiği günden sonra en önemsediği işlerden bir tanesidir. Özellikle tünelle alakalı bir sorun vardı. O sorunun giderilmesinde ve bugün bu tünelin bu hale gelmesinde çok hızlı bir şekilde kararlar aldı. İşi iyi takip etti ve bu noktada Bolu Belediyesi ile DSİ’in işbirliğiyle de bugün bu hale geldi. İnşallah yine işbirliği ile de DSİ’nin ve Bolu Belediyemizin bu güzel hizmetimizi vatandaşımızın hizmetine sunacağız” dedi.
“BİZİM ORTAK FAYDAMIZ BOLU”
Bakan Yardımcısı Metin, “Bizim ortak faydamız Bolu içindir” diyerek; “ Makamlar geçidir, icraatlar kalıcıdır. Dolayısıyla geçmiş dönemde kim bir taş üstüne taş koyduysa burada ismi alındı. Bundan önceki hizmet eden belediye başkanlarımızın, milletvekillerimizin ektiği tohumlar bugün yeşermeye başladı. İnşallah bize nasip olur. Bizden sonrakilere nasip olur. Bu hizmetlerin meyvelerini almakta. Siyaset tabi yapacağız. Önemli olan Bolu’muza hizmettir. Bolu’muza hizmet edecek her hizmette varız” ifadelerini kullandı.
Yapılan protokol konuşmaları sonrası Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin’e teşekkürlerinden dolayı hediye takdim etti. Hediye takdiminin akabinde Bolu İl Müftüsü Orhan Genç’in katılımı ile dua okundu. Yapılan duanın sonrasında Karadere Tüneli’nin kurdele kesimi gerçekleşti ve törene katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK Parti Bolu Milletvekilleri Arzu Aydın ve Fehmi Küpçü ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Karadere Tüneli’ni araç ile gezdiler.