Türk dünyasını Bolu’da buluşturacak “Uluslararası Köroğlu Parkı”nda inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, tamamlanmasıyla birlikte misafirlerine muhteşem manzarasıyla şehri panoramik izleme fırsatı sunacak ‘kaide binasında’ incelemelerde bulunarak, basın mensuplarına bilgiler verdi. Lakin şehir içinde ki çöp toplama zafiyeti halen devam ediyor.
Bolu Belediyesi’nce 75 bin metrekare alana inşa edilecek ve bünyesinde dev Köroğlu heykelinin yanı sıra müze, amfi tiyatro ve at gezinti alanı bulunacak Uluslararası Türk Dünyası Köroğlu Parkı’nın yapımı için çalışmalar devam ediyor. Köroğlu kültürüne sahip çıkmak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla Alpağut Mahallesi sınırları içinde inşaatına başlanılan ve tüm Türk Cumhuriyetleri ile akraba topluluklarına ait alanların olacağı parkta, 40 metre yüksekliğindeki ‘müze ve kaide’ binası hızla yükseliyor.
Kaide binasını inceledi
İşçilerin yapımı yoğun mesai harcadığı müze ve kaide binasında Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, incelemelerde bulundu. Basın mensuplarıyla kaide binasının üst katını dolaşan Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, muhteşem bir manzaraya sahip olan kaide binasının tamamlanmasıyla birlikte ağırlayacağı misafirlerine Bolu’yu panoramik olarak izleme fırsatı sunacağını söyledi.
“Özel bir şehir oluşturmaya çalışıyoruz”
Bolu’nun özel bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bolu turizm, spor, sağlık ve üniversite kenti olacak. Geldiğimizden bu yana buna yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bolu özel bir coğrafya, özel coğrafyada özel bir şehir oluşturmaya çalışıyoruz. Parklar anlamında Bolu’nun tam ortasında bir tane Atatürk Orman Parkı yaptık ve orası yaşamaya başladı. Geçmişini hatırlayanlar bilirler. Karaçayırda büyükçe bir park yaptık ve Bolu sokağa çıkmaya başladı. Şu anda ise Bolu’nun kuzeyine Köroğlu Parkını kazandırıyoruz” dedi.
“Bu alanın seçilmesi bizim için çok önemliydi”
Yılmaz, Uluslararası Köroğlu Parkı’nın konumu, yeri ve amacının sadece şehir içinde bir park olmakla kalmayacağını, aynı zamanda Türk dünyasıyla ortaklaşa yapılan bir proje olduğunu belirtti. Hızla yükselen kaide binası ile üzerine yerleştirilecek dev Köroğlu heykeli ile ilgili de konuşan Yılmaz, “Uluslararası yapılan yarışmada yine Türk dünyasından gelen heykel traşların yarıştığı yarışmada jüri Kazakistanlı sanatçının eserini seçti. Hem UNESCO’nun Türkiye temsilcileri hem bizler ve birçok fikir adamının da düşünceleri alınarak projeye son şeklini verdik ve ardından da yapım aşaması başladı. Zaten burası bir tepe. Burada hiçbir şey olmadan da Bolu’nun her tarafı görünecek bir tepe. Bu tepeye şuan bulunduğumuz alan 5 metrelik bir kot, buranın ardından 35 metre daha çıkılacak ve orada bir seyir tepesi oluşturulacak. Bolu’ya gelenler bu parka gelenler o seyir terasından Bolu’yu izleyecekler. Seyir terasının ardından 15 metrelik Köroğlu heykeli gelecek. Bu alanın seçilmesi bizim için çok önemliydi. 80 bin metrekare alan üzerine inşa ettiğimiz parkta ayrıca 40 metrelik bir platform ve üzerinde 15 metrelik bir heykel gelecek. Bu heykel de otobandan geçenler tarafından, gerekse şehrin dört biryanından görülebilecek. Akşamları ışıltısıyla tüm dikkatleri üstüne çekecek.” diye konuştu.
“‘Bizim Köroğlu Parkımız Bolu’dadır diyebilecekleri bir park için uğraşıyoruz”
Parkta Türk dünyasından 8 ülke ve 8 özerk cumhuriyete yer vereceklerini de söyleyen Yılmaz, “Onların ‘Bizim Köroğlu Parkımız Bolu’dadır’ diyebilecekleri bir park için uğraşıyoruz. Her ülkeye de yer ayrılmış durumda. Ziyaretçilerinde dört mevsim geze bileceği tarzda bir park dizayn ettik. Aynı zamanda Türk dünyasının da gelenekleri anlamında burada at ile ilgili sporlar olacak, okçuluk ve güreşte olacak. Burada ata sporlarımızın uygulandığı bir alanda olacak. İnşallah Bolu’ya çok farklı bir görüntü katacak” ifadelerini kullandı. Yılmaz ayrıca, parkta yer alacak ülkelerle tahsis edilecek alanların dizaynı ile ilgili görüşmelerin de sürdüğünü kaydetti.
“Müze, Araştırma Merkezi…”
Yılmaz, Uluslararası Köroğlu Parkı’nın diğer ayrıntıları ile ilgili de “Burada en alt katta bir müzemiz olacak Köroğlu Müzesi, Köroğlu araştırma merkezi yapılacak, panoramik olarak Köroğlu’nu tanıtan bir bölüm olacak. Burası bir park olduğu için tabi ki kafesi de bulunacak. Burası bir park olacağı için buranın yaşaması lazım. Bir sonraki kısımda 13 metrelik bir yükseklikte bir restoran olacak. Yani ziyaretçilerimiz Bolu’yu seyrederek yemek yiyebilecekleri bir alanları olacak” diye konuştu.
İyi güzelde çöpler kabak gibi sırıtıyor !
Tüm bu güzel gelişmelerin yanında çöp toplama işinde zafiyet yaşandığı gözlerden kaçmıyor. Çöp konteynerlerinin dolması nedeniyle vatandaşlar çöplerini çöp bidonlarının yanına bırakmak zorunda kalıyor.
Bir taraftan 'Tabiatın kalbi' sloganıyla devasal projeleri hayata geçiren Bolu Belediyesinin basit bir çöp toplama konusunda ki zaafiyeti tüm bu çalışmalara gölge düşürüyor. Çöpler yer yer konteynerlerin dolması nedeniyle vatandaş çöplerini konteynerlerin yanlarına bırakmak zorunda kalıyor.
Burada poşetlerden dağılan çöpler çevre kirliliğine neden olduğu gibi Tabiatın kalbi Bolu sloganıyla da örtüşmüyor. Özellikle kenar mahallelerde bu tarz görüntülere sık sık rastlamak mümkün.
Defalarca kez haber yapılmasına karşın bu çöp manzaralarının değişmemesi akıllarda soru işareti bırakıyor.