6 Haziran günü yapılan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren 18 maddelik yeni Anayasa değişikliğinden alınan sonuçları Ak Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay, partide yaptığı basın toplantısında yorumladı. Evet oranının daha yüksek olmasını beklediklerini ancak sonuçtan ders çıkararak yola devam edeceklerini vurgulayan Doğanay, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz’da gerçekleştirmek istediği darbe girişiminin referandumdaki hayır oylarına etkisine ilişkin soruya “Bu hayır oyları içerine FETÖ ve 15 Temmuz’un etkisi yok desek hata yapmış oluruz. Realist düşüneceksek 800 kişi Bolu’da bununla irtibatlandırıldı. 300 kişi tutuklu. Bunların aileleri, çocuklarına baktığımızda toplam 1100 kişi x 5 dersek 5600 kişi kadar yapar. Bütün bunların hepsi bir etken tabi ki” diye konuştu.
Haber: Ebru EYVAZOĞLU
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren 18 maddelik yeni Anayasa değişikliğini onaylamak için Türkiye sandık başına gitti. Anayasa değişikliğine ilişkin referandum oylamasının ardından AK Parti il teşkilatında bir toplantı düzenleyen il yönetimi, destek veren herkese teşekkür etti. Bolu’daki yüzde 62’lik sonuçtan memnun olduğunu ancak beklentilerinin daha yüksek olduğunu ifade eden İl Başkanı Nurettin Doğanay, “Bu süreç Bolu’da seviyeli şekilde, Bolu’ya yakışır şekilde geçti. Beraber siyasi bir yolculuk yapıyoruz. Ekibin içerisinde Ak Parti’nin içinde görev yapan seçilmişlerinden tutun, sandık sorumlularından sandık müşahitlerine kadar herkesin emeği ve hakkı vardır. Bu yüzden dava arkadaşlarımın hepsine teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Bu Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili zaman diliminde Bolu’da yüzde 62.33 oranında bir oy ile süreci tamamlamış olduk. Tabi 55 günlük süre içerisinde yaptığımız çalışmalar sonucunda yüzde 62’lik destekten dolayı tüm Bolu’ya, ilçeleriyle beraber teşekkür ediyoruz. Evet verenlere de, hayır verenlere de teşekkür ediyoruz. Neticede hepsi Bolu’nun insanı… Tercihini ortaya koymuştur. O tercihe de saygı duymamız gerekiyor. Milletimiz tercihini ortaya koymuştur ve bu tercihe saygı duymamız gerekiyor” dedi.
“TABİRİ CAİZE YEDİ DÜVELE KARŞI BU DURUŞ ÖNEMLİYDİ”
Seçimde alınan Evet sonucunun beklediğinden daha düşük olduğunu açıklayan Doğanay, “Beklentim biraz daha üzerindeydi. Ama millet böyle bir karar verdi. Bu sonuç tabi ki sadece Türkiye’deki hayır cephesinden çalışanlarla alakalı değildi. Tabiri caize yedi düvele karşı bu duruş önemliydi. Bütün Avrupa ülkelerinin hepsinin takriben Türkiye’ye karşı pozisyonda yer aldıkları bir seçimdi. Hepsi hayır kampanyası başlattılar. Böylesi bir süreçte bu sonucun çıkmasını ben kendi adıma önemsiyorum. Neticede milletimiz evet noktasında bir karar verdi. Bundan sonrasında inşallah Türkiye daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecek. Artık tek merkezi karar alabilen, istediği kararları zaman kaybetmeden Türkiye’nin geleceği adına çalışmalar yapabilen bir yönetim şekliyle birlikte Türkiye yoluna devam edecektir” diye konuştu.
“BOLU O ÇIKTIĞIMIZ TEPE NOKTADA BİZE GÜVENMEYE DEVAM ETTİ”
Sonucu Bolu açısından değerlendiren Doğanay, “Bolu açısında baktığımızda yüzde 62’lik oran geldi. Doğrusunu söylemek gerekirse benim biraz daha üzerinde bir beklentim vardı. Ama yüzde 62’lik oranı çok önemsiyorum. 1 Kasım seçimlerinde biz bu oranı yakalamıştık. 7 Haziran seçimlerindeki Türkiye genelindeki düşüş genel hatlarıyla Bolu’ya da yansımıştı. Oranımız 87 bin oranına düşmüştü. Bu defa 1 Kasımda çıktığımız tepe noktayı korumuş olduk. Özellikle bu hat üzerinden baktığımız zaman Karabük, Düzce, Sakarya, İzmit, İstanbul, Ankara’ya kadar metropol şehirlere bakıldığında evet bir iniş var. Ama Bolu olduğu yerde duruyor. Bolu o çıktığımız tepe noktada bize güvenmeye devam etti. Bolulu hemşehrilerime bu anlamda teşekkür ediyorum” dedi.
“7 TANE GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI BUGÜN NEREDE?”
Doğanay gençler noktasında özeleştiri noktası yaparak, 7 gençlik kollarının bugün siyasetin içinde olmadığını belirtti ve “Bu değirmen bunları öğütmüş” dedi. Gençleri siyasette tutmak gerektiğini belirten Doğanay, “Çıkan sonuç Türkiye genelinde yüzde 51 küsüre yüzde 48 küsür. Buradan tüm siyasi partilerin hepsi, başta biz olmak kaydıyla herkes hesabını yaparak doğru sonuçları ortaya koymamız lazım. Eleştiri gözüyle bakarsak kendi açımızdan eleştireceğim de birçok şey çıkar. Bunun için de SKM başkanımızla bir rapor hazırlayacağız. Bolu’da nerelerde hata yaptık, nelerdir? Bu hataları il başkanı olarak ben nerde yaptım, kimler nerede yaptı bunların hepsini ortaya koymak zorundayız. Bu bir vebaldir. Biz dersimize çalışacağız ve eksiklerimizi, hatalarımızı ortaya koyup, yolumuza öyle devam edeceğiz. Türkiye çok genç bir nüfusa sahip. 11 milyon seçmen var. Ama burada şunu ortaya koymak lazım; 18-25 yaş arası seçmenden çok fazla destek göremiyoruz. Burada hatalarımız neler? Ak Parti Bolu teşkilatı açısından söylemiyorum sadece bunu, genel merkez açısından da söylüyorum. Gençlik noktasında özellikle nerede hata yapıyoruz, kendimizi anlatamama gibi bir sıkıntımız mı var bunları da ortaya koymamız lazım. Seçimlerin hemen sonrasında biz Ak Parti ailesi olarak bunu genel anlamda hemen yapıyoruz. Neden Bolu’da farklı bir noktaya gelemedik, bunun hesabını yapıyoruz, yapmak zorundayız. Kara bir kampanya yapıldı. Türkiye’de kahvehaneler, muhtarlıklar kapatılacak dendi. Aslı astarı olmayan bir sürü sözler söylendi. Özellikle bunlar CHP tarafından öylendi. Onlar da artık bu süreçten bir ders alması gerektiğini düşünenlerdenim. Sabah kalktım, aklıma şu geldi söylemleriyle siyaset yapma derdinin bittiğini, insanımızın artık bunlara inanmadığın, bunlara prim vermediğini görmeleri lazım. Onlar da bunu görürse, doğru hamleler yapacağımıza inanıyorum. Biz bugün varız, yarın yokuz. Benden önce 6 tane il başkanı geldi geçti. Benden sonrasında da gelecek. Bugüne kadar 7 tane gençlik kolları başkanı geldi, bugün hiç biri siyasetin içinde yok. 7 tane gençlik kolları başkanı bugün nerede? Bu değirmen bunları öğütmüş. Burada bizde hata var demektir. Dolayısıyla gençler notasından özellikle bu seçimden ders çıkardığım gençler noktadır. Gençler noktasında biz hata yaptık ki, İstanbul Ankara en fazla gencin yaşadığı şehirlerdi, oralarda oylarımızda ciddi anlamda sıkıntı oldu” dedi.
“KAYIP AK PARTİDEN YA DA MHP’DEN OLDU DEMEK DOĞRU DEĞİL”
MHP’nin kendilerine verdiği desteğin oranları konusunda yorumda bulunan Doğanay, “Bu süreçte bizimle birlikte hareket eden MHP İl Başkanı Adem Evcil kardeşime teşekkür ediyorum. Onlar da ellerinden geleni yaptılar. Oransal olarak baktığımızda yüzde 63 Ak Parti, yüzde 11 MHP görünüyor önceki seçimde. Burada kayıplar var mı? Doğrusunu söylemek gerekirse tabi ki var. Amerika’yı yeniden keşfetmenin mantığı yok. Ama 1 Kasım, 7 Haziran seçimleriyle bu seçimlerin farklı değerlendirilmesi lazım. İkisi aynı şey değil. Burada bir sistem değişikliğinden, kendinizi anlatmanızdan, bütün dünyanın karşınıza geçtiği bir süreçten bahsediyoruz. Dolayısıyla burada kayıp olarak bakmamak lazım. Belki de bir doğruları ortaya koyamadık. Bu kayıp AK Partiden, oldu, MHP’den oldu diye konuya girersek, doğru olmadığını düşünüyorum. Herkes kendi içinde değerlendirecektir” dedi.
“BU SÜREÇTE EVET ÇIKMASI KÜÇÜMSENECEK BİR ŞEY ASLA DEĞİLDİR”
FETÖ terör örgütü ve onunla irtibatlandırılan insanların da verdiği hayır oylarının sonuçlara etki ettiğini vurgulayan Nurettin Doğanay, “Bu hayır oyları içerine FETÖ ve 15 Temmuz’un etkisi yok desek hata yapmış oluruz. Realist düşüneceksek 800 kişi Bolu’da bununla irtibatlandırıldı. 300 kişi tutuklu bunların aileleri, çocukları baktığımızda toplam 1100 kişi x 5 dersek 5600 kişi kadar yapar. Bütün bunların hepsi bir etken tabi ki. Ama Türkiye ekonomik anlamda Avrupa’dan sıkıştırıldığı bir dönemde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaş halinde olduğu, bütün zor şartların hepsinin de aynı yerde, aynı köşede olduğu bir dönemde bir referanduma gittik. Böylesi bir süreçte evet çıkması küçümsenecek bir şey asla değildir. Beklentimiz takibi kendi adıma yüksekti. Daha fazla olabilirdi. Fakat milletimizin takdiri bu yönde oldu” dedi.