Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Seben Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu’nun açılış programında yaptığı konuşmada, “Bolu, turizm, sağlık ve üniversite kenti olacak. Bu kapsamda ilçelerimizin de tanıtımı ve araştırması son derece önemli. Bunun için çalışma yapan kurumlara da kapımız açık desteğimiz var. Bolu’da araştırılacak tarih, kültür, doğa vb. her ne araştırma yapılacaksa her türlü yardıma açığız. Bolu Belediyesi olarak yapılacak tüm araştırmaların sonunda elde edilecek verilerin basımına kadar her şeyi Bolu Belediyesi olarak üstleniyoruz.” dedi.
Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) , Seben Kaymakamlığı ve Seben Belediye Başkanlığı iş birliğinde düzenlenen Seben Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu, gerçekleşen açılış programı ile start aldı. AİBÜ Kültür Merkezi’ndeki pembe salonda gerçekleşen programa Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Seben Kaymakamı İdil Özdemir, Göynük Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, kurum ve daire müdürleri, stk temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Başkan Özbağ, turizm ve tarım hedeflerinden bahsetti
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının başlayan sempozyum, protokol konuşmaları ile devam etti. Kürsüye ilk çıkan Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, göreve geldiği ilk andan itibaren Seben için ‘turizm’ ve ‘tarım’ kenti olma hedefi koyduklarını belirtti. Özbağ, hedefler için meşakkatli bir yol olduğunu belirtirken, turizm potansiyeline ilişkin de şunları söyledi: “Kaya evleri, kiliseleri, Cuma Camileri, Nevruz Tepesi, tarihi Romalılardan kalma hamamları, tarihi 15-20 milyon öncelerine dayanan fosil ormanları, şifalı kaplıcaları, Kartalkaya, Seben gölü ile doğal olarak turizmin önündeki en büyük değerlerden bir tanesi.”
“Türkiye’ye katma değer üretecek”
Özbağ, tarımsal çalışmalarla ilgili de “Tarım olarak ele aldığımızda da kurulduğundan bu yana Bolu merkezi doyuran bir ilçe. Bundan sonraki süreçte sulama ile beraber Türkiye’ye katma değer üretecek, mevsiminde tüm ürünlerin yetişebildiği bir ilçe” diye konuştu. Özbağ ayrıca, Seben’in Türk dünyası açısından çok önemli bir bölge olduğunu da belirterek, “İnşallah Seben’imiz gelecekte daha da güzel noktalara gelecek” ifadelerini kullandı.
Kaymakam Özdemir: “Seben, geçmiş ile gelecek arasında köprü mahiyetindedir”
Seben Kaymakamı İdil Özdemir de Başkan Özbağ’dan sonra kürsüye çıkarak ilçeyle ilgili görüşlerini paylaştı. Özdemir, “Seben sırtını geçmişte aldığı köklü değerlere dayamış, geleneklere bağlı olmakla birlikte çağdaş hayatın gereklerine de tam anlamıyla yetirebilmiş insanını ve doğanın muhteşem göstergesi haline gelmiş, fiziken İç Anadolu ile Karadeniz arasında, manen de geçmiş ile gelecek arasında köprü mahiyetinde yerleşim yeridir. Geçmiş ve gelecek arasında köprü vazifesini sağlayan en önemli etmenlerin başında ise içinde barındırdığı kültürel değerler gelmektedir. Genel anlamda Seben deyince kültür, kültürel zenginlik deyince akla Seben gelmektedir. Bu bağlamda Köroğlu’nun sazından dökülen nağmelerin aksettiği dağlarda yankılanır kültür, baharı müjdeleyen insanların kalbine sevgi kıvılcımları düşüren nevruz ateşi ile aydınlanır kültür, kayaları oyulduğu sanılan evlerin aslında geleceğe bırakılan bir iz olduğunu görmektir kültür, Kızık kilimlerine ilmek ilmek işlenen göz nurudur. Yani kültür başlı başına Seben’dir.” dedi.
Rektör Alişarlı: Elimizden gelen desteği esirgemeden veriyoruz”
Seben’in Bolu’nun önemli ilçelerinden bir tanesi olduğunu belirten AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise “Ayrı bir iklime ayrı bir coğrafyaya sahip, etrafı dağlarla çevrilmiş korunmuş korunaklı bir yer. Bu özelliğinden dolayı da tarım, hayvancılık için ideal bir ilçe bunu gördük. Bu noktada da üniversite olarak elimizden gelen desteği esirgemeden kendilerine veriyoruz. Her türlü taleplerine karşılık vermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
Başkan Yılmaz: “Her ne araştırma yapılacaksa her türlü yardıma açığız”
Bolu Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz da Alişarlı’dan sonra katılımcılara hitap etti. Rektör Alişarlı’ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan Yılmaz, “Bolu halk kültürünü tüm ilçeleriyle birlikte araştırmaya öncülük eden rektörümüz ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi. Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ ve Seben Kaymakamı İdil Özdemir’in konuşmasından etkilendiğini de belirten Yılmaz, “Seben belediye Başkanımızın Seben’i anlatırken ki heyecanını ve genç kaymakamımızın ilçeyle iç içe olmasını görünce büyük mutluluk duydum” diye konuştu. Yılmaz, sözlerinin devamında Bolu’nun özel bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, “Bolu turizm, sağlık ve üniversite kenti olacak. Böylece şehrimizi adım adım daha ileriye taşıyacağız. Biz bir dünya kendi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda ilçelerimizin de tanıtımı ve araştırması son derece önemli. Bunun için çalışma yapan kurumlara da kapımız açık desteğimiz var. Bolu’da araştırılacak tarih, kültür, doğa vb. her ne araştırma yapılacaksa her türlü yardıma açığız. Bolu Belediyesi olarak yapılacak tüm araştırmaların sonunda elde edilecek verilerin basımına kadar her şeyi Bolu Belediyesi olarak üstleniyoruz. Bu konuda herkese kapımız açık. Bu sempozyumun Seben ilçemize ve Bolumuza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Baruş, Zeytin Dalı Harekâtına değindi
Programda kürsüye son çıkan isim ise Bolu Valisi Aydın Baruş oldu. Baruş, TSK Suriye’nin Afrin bölgesinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’na değinerek başladığı konuşmasında “Öncelikle, milletimizin huzuru için ülkemizin bütünlüğü için canlarını seve seve veren ve bugün halen bu ruhla Zeytin Dalı Harekatında Afrin’de mücadele eden ve şehit olan kardeşlerimiz rahmetle anıyorum. Orada mücadele eden kahraman Mehmetçiğimize de Allah muvaffakiyetler versin diyorum. Yine Bolumuz için, Sebenimiz için hayatını vakfeden ve ilimizin değerlerini ortaya çıkartmak için çaba sarf eden geçmişte rahmetli olmuş başta değerli büyüğümüz İzzet Baysal olmak üzere tüm atalarımızı rahmetle anıyorum” dedi.
Vali Baruş: “Sempozyum değerli sonuçlar ortaya çıkaracaktır”
Vali Baruş, sözlerinin devamında, Bolu’nun sahip olduğu değerler ve doğal güzellikleri ile potansiyeli yüksek bir il olduğunu kaydetti. “Zaman içerisinde bu hak ettiği değeri bulabilmiş diyemeyiz” diyen Baruş, devamında ise “Bolu gelecekte Türkiye’nin spor, turizm ve eğitim kenti olmaya aday bir şehir. Bu potansiyeli çok iyi değerlendirerek gelecek nesillerimize çok daha gelişmiş, daha refah içinde yaşayabilecekleri daha güzel ve mutlu bir şehri bırakmak hepimizin boynumuzun borcu. Bu nesil için de çalışırken Bolu’nun sahip olduğu değerleri ortaya çıkartmak ve bunları değerlendirmek için neler yapılabileceğini öngörmek çok önemli. Bugünkü sempozyum Seben’imizin sahip olduğu bu değerleri ortaya koyma anlamında çok değerli sonuçlar ortaya çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.
Gerçekleşen konuşmaların ardından Yard. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu sahneye çıktı ve Seben’den derlenmiş bir türkü seslendirdi. Akyoloğlu’ndan sonra sahne alan tarihi Seymen Ekibi de salondakilere gösterileriyle eğlenceli anlar yaşattı. Salon programında ayrıca ilçenin tarihsel kıyafetlerinin sergilendiği bir defile gösterisi de yapıldı. Sempozyumun açılışının ardından protokol üyeleri, fuaye alanına geçerek Seben’e özgü el sanatlarının yer aldığı stantlar gezdi, ardından ana teması Seben olan el sanatları, fotoğraf ve resim sergisinin açılışını yaparak sergiyi dolaştılar.