7 -8 Temmuzda da Kano Federasyonu, Türkiye Deniz Kanosu Şampiyonası’nı Seben Gölü’nde yapmaya hazırlanıyor. Doğa sporları ile göz dolduran Seben, sporcuların olduğu kadar sanatkarların da hedefinde. Dünyaca ünlü ressam ve bestekarlara ev sahipliği yapmaya başlayan Seben ilçesinde, Solaklar Kaya Evleri’nin örnek bir sanat köyü olacağını belirten Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Fetret döneminde Osmanlı şehzadelerini saklayan Seben’in tarihi yapısının da daha net ortaya çıkmasıyla sanat ve tarihin iç içe olacağını kaydetti
Seben’de 13 yılda çok ciddi yatırımlar yaptıklarını ifade eden Süleyman Özbağ, “Bunlardan biri de Solaklar Prof. Dr. Halil İnalcık Kayaevleri’dir. Halil İnalcık Kayaevleri dememizin sebebi de şudur: Burası Çelebi Mehmet’in Timur’dan saklandığı bir alan. Bunu ortaya çıkaran da ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık Hocadır. Halil hoca Seben’de bizlerin misafiri oldu. Bunu kendisi keşfetmiş ve hem kitaplarına hem de çalışmalarına yansıttı. Böylelikle bir tarihi geçmişimizi öğrendik ve hakim olduk. Bolu olarak Osmanlı tarihinde ne derece önemli bir yere sahip olduğumuzu öğrendik. Çünkü Osmanlının yeniden dirilişi, kuruluşu, Fetret Dönemine ev sahipliği yaptık. Sonuç olarak Bolu- Seben bölgesinde çok sağlam bir Osmanlı tebaası var, onlar burada kendi şehzadelerini saklayıp sahip çıkıyorlar. Biz de bu yüzden buraya Halil Hocanın ismini verdik” dedi.
“SOLAKLAR’I SANAT KÖYÜ YAPIYORUZ”
Dünyaca ünlü ressam ve bestekarlara ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Belediye Başkanı Özbağ, “Bulunduğumuz alan Orman İşletmesi ile Özel İdare’nin davalık olduğu bir yer. Bu yüzden biz taş restoran ve 8 tane dubleks ev yaptık. Daha önce Seben’de güzel çalışmalar yaptık kültür ve sanat festivali adı altında. Avrupa’daki ve dünyadaki ressamları ağırladık. 4 tanesini gerçekleştirdik ve bu yıl 5.’ini bu yıl Eylül’de yapacağız. Bu bizde bir sanat köyü yapalım algısını oluşturdu. Önce Kaş Köyü’nde karar kılmıştık. Sonra buraya aldık. Bolu Belediyesi Alaaddin Yılmaz’ın katkılarıyla 8 tane bungalov yaptık. MARKA’dan da belli bir destek alarak restoran ve çevre düzenlemelerini yapıyoruz. Böylelikle turizm şehri olacak dediğimiz Bolu ve Seben’imize bir katkı, bir katma değer kazandırmak istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde de Türk dünyasındaki bestekarları burada ağırladık. Türksoy’la beraber buradaki evlere Türk dünyasındaki bestekarların isimlerini verdik ve 15 gün itibariyle 8 tane bestekarımızı burada ağırladık. Böylelikle inşallah Bolu’nun ve Seben’in Türk dünyasında, dünyada tanınırlığını artıracağız diye düşünüyoruz” dedi.
“SEBEN ÇOK ÖZEL BİR MEKAN”
Seben’de insanların ilgisini çekecek çok çeşitli tarihi unsurlar olduğuna dikkat çeken Süleyman Özbağ, “Bence Seben çok özel bir mekan. Biz belki değerlerimizi Bolulular olarak yeni fark ediyoruz. Ancak bulunduğumuz etekler Nevruz Tepesinin etekleri. Nevruz Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip. 500 yıla yakın zamandır burada ateş yakıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de uluslararası boyutlarda bir Köroğlu Festivali gibi kutlayacağız. Turizm açısından baktığımızda bu vadinin uzantısında 15-20 milyon yıl öncesine ait fosil ormanına sahibiz. Enteresan olanı da onların içinde palmiye var. Palmiye ağacının Bolu’da yetişmiş olması başlı başında incelenmesi gereken bir şeydir. Orman Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapıyoruz orada araştırma için. Kısa zamanda orayı Bolu’nun turizmine katacağız. Muslar Kayaevlerinde ise tam 330 tane oda var. Bundan sonraki süreçte turizme kazandırılacak. Çeltikdere’ye gittiğimizde bir tane Bizans kilisesi mevcut. Bolu’da başka var mı bilmiyorum ama Dünya Kiliseler Birliği ile yazışma aşamasındayız. Yeniden restore etmek istiyoruz” diye konuştu.
7-8 TEMMUZDA SEBEN GÖLÜ’NDE ŞAMPİYONA YAPILACAK
Süleyman Özbağ, su ve doğa sporları ile ilgili etkinliklerin de Seben’de sık sık gerçekleştiğine dikkat çekerek, “10 yıldır tabiatın kalbinin doğmasına neden olan bir projemiz var. Ev sahipliğini yapan yerlerden biriyiz. Yürüyüş yollarının tamamını işaretledik. Bulunduğumuz dere Buz deresi kanyonu ve 11 kilometrelik. Çeltikderesi Kanyonu da 23 kilometrelik Kınıkçı Kanyonu. Tarım ve turizm olarak belirlediğimiz hedefimizde turizm ayaklarına bir bir, sağlam adımlarla basarak gidiyoruz. Seben tarım alanında çok becerikli ve çalışkan. Biz bunu turizm alanında da göstermek istiyoruz. Seben Gölü bunun bir eseri. Çevresi 23 kilometre, 8 kilometrekare çapa sahip, 50 milyon metreküp su depoluyor. Sulama ihalesi de yapıldı. 120 milyon liralık bir proje. Bu çapta bir proje Seben için devasa bir şeydir. Sulama yapılmaya başlandığında tarımı turizmi yan yana getirip birleştireceğiz. Seben Gölü, Bolu için en önemli turizm yerlerinden bir tanesi. Bolu olarak düşündüğümüzde Abant’ı Kartalkaya’yı dünyada herkes biliyor. Ama Bolu ile bağını kurmakta zorlanıyoruz. Bolu’ya girmeden kavşaktan Abant’a gidiyor. Otobandan çıkıp Kartalkaya’ya gidiyor. Ama biz Gölcük - Aladağlar güzergahından, Kıbrıscık ve Seben’i canlandırdığımızda Bolu ile bire bir ilişkilendirebileceğiz. Bu yol gelecekte Bolu’nun turizm güzergahı olacak. Bolu da bundan çok şey kazanacaktır. Geçtiğimiz günlere Bisikletli Oryantiring Federasyonu Bolu’da bir etkinlik düzenledi. 7-8 Temmuzda da Kano Federasyonu Türkiye Deniz Kanosu Şampiyonasını Seben Gölü’nde yapacak. Herkesi de oraya davet ediyoruz. 8 Temmuzda yine büyük Sebenliler buluşması var. Orda da herkesi ağırlamaktan mutluluk duyarız. İnşallah güzel günler olacak, güzel günler göreceğiz” dedi.