Seben ulusal medyanın gündeminde

Seben ulusal medyanın gündeminde
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Son dönemde Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ'ın yaptığı çalışmalar ulusal medyanında ilgisinden kaçmadı. Posta gazetesi Seben'e tam sayfa yer ayırırken Seben'de yapılab çalışmalardan övgüyle bahsedildi. İşte Posta gazetesinde yer alan haber..

Birkaç yıl önceye kadar Bolu’nun en geri kalmış ilçelerinden biri olan Seben, bugün yılda binlerce kişiyi ağırlayan saklı bir cennete dönüştü. Özellikle Frigya Uygarlığı’ndan kalma, kayalar içine oyulmuş ve Çakmaktaşlar’ın evini andıran Kaya Evleri, turizm meraklılarının uğrak noktası haline geldi. Posta’nın sorularını yanıtlayan Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, kaya evlerinin turizme açılmasının ilçenin turizm potansiyeline ve markalaşmasına büyük katkısı olduğunu belirterek “Doğanın tarih mirasına ev sahipliği yaptığı ilçemizi Türkiye’de ve dünyada markalaştırmak için bir harekat planı hazırlayarak yola koyulduk” dedi.

TAŞ RESTORAN

Süleyman Özbağ şöyle devam etti: “Frigyalılar'dan kalma Çeltik Deresi, Hocaş, Kaşbıyıklar, Yuva, Solaklar ve Alpagut köylerinde kaya evlerimiz var. Hatta Osmanlı İmparatorluğu’nda Fetret Devri sırasında Mehmet Çelebi’nin de bu kaya evlerinde saklandığı biliniyor. Solaklar Kaya Evlerimizin bulunduğu bölgede hızlı bir çalışma yaptık, altyapı faaliyetlerimizi tamamladık, bungalov evler inşa ettik. Kısa süre içinde turizme kazandırdığımız bölgede kalmak isteyenler bugün, randevu için sıraya giriyor. Yine aynı bölgede bir Taş Restoran inşa ettik. Burada tamamen bölgemize özgü, organik gıdaları misafirlerimize sunuyoruz. Bungalov evlerimize ilave olarak inşa etmeye başladığımız taş evleri de en kısa zamanda hizmete açacağız.”

IZA BUĞDAYI MARKAMIZ

Geçen Mart ayında Belediye Başkanları Birliği tarafından ‘Karadeniz’in En Beğenilen İlçe Belediye Başkanı’ seçilen Süleyman Özbağ, Bolu’ya 53 kilometre uzaklıktaki Seben’de gerçekleştirdikleri dönüşümü “Gizli bir hazineyi gün yüzüne çıkardık” sözleriyle özetledi. ‘Buğdayın atası’ olarak bilinen ve tarihsel geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Iza Buğdayının yetiştiği bölgelerin başında da Seben’in geldiğini ifade eden Özbağ, “Protein, amino asit, mineral, karoten miktarı ve besin değeri açısından son derece zengin bir ürün olan ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla çinko, demir, bakır ve selenyum içeren Iza’nın yeniden canlandırılması için de adeta bir seferberlik başlatıldı. Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilimsel ve çalışmalar sonucu Bolu ve Seben’de 200 dönümlük alanda deneme ekimi yapıldı. Yakın zamanda yapılan hasadın değerlendirilmesinin ardından ekim çalışmalarına uygun bölgelerde devam edilecek” dedi.

 EKONOMİ CANLANIYOR

Özbağ şöyle konuştu: “Iza Buğdayı’nın Bolu-Seben coğrafyasına özgü bir tarım ürünü olduğunu tescillemek için Coğrafi İşaret süreci başlatıldı. Bolu’da ve Seben’de Tarla Günleri düzenleyerek çiftçimizi bölge ekonomisine büyük kazanç sağlayacak bu ürünle tanıştırdık. Iza’yı yaygınlaştırıp, Tabiatın Kalbi Bolu ve Seben’le özdeş, ekonomik ve ticari bir değere dönüştürmeye çalışıyoruz. Atalarımızın bulgurunun coğrafi işaretinin alınması ve markalaşması çiftçimize ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazandıracak; Seben’in tanınmasına katkı sunacak.”

MUCİZE GÖL SEBEN

2004 yılında projesine başlanan, Abant Gölü’nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Gölü’nün yaptıkları en büyük yatırımlardan birine dönüştüğünü söyleyen Seben Belediye Başkanı Özbağ “Seben Gölü, bölgenin sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla 2006’da yapıldı. Projeyle Seben’de sulu tarıma geçildi ve araziler değerlendi. Seben’in turizmden sonraki ana hedefi tarım kenti olma yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Ancak projenin turizme de katkı sağladığını gördük. Gölümüzde kano ve yelken başta olmak üzere çok sayıda su sporu yapılıyor. Seben sörf, balıkçılık ve su topu tutkunlarının cazibe merkezi konumunda. Seben Gölü’nü kurma çalışmaları sırasında göl ortasında kalan camiye ulaşmak için, gölün üzerinden geçen dar yoldan yürünüyor ve bu da ziyaretçilere eşsiz bir deneyim fırsatı sunuyor..”

KEŞFEDİLMEMİŞ 50 YAYLA

Çeltikdere Köyü civarındaki Roma döneminden kalma kilise, peri bacaları, kaplıcalar, yaylalar ve Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya’nın alternatif turizm arayışında olanlar için eşi bulunmayacak bir fırsat sunduğunu belirten Belediye Başkanı Özbağ’ın değerlendirmeleri şöyle: “Kesenözü Köyümüzdeki Pavlu Kaplıcaları, böbrek hastalığından cilt hastalıklarına kadar birçok hastalığa deva oluyor. Kaplıcamızın olduğu bölgede yer alan 330 kişi kapasiteli tesisimizde, şehir dışından gelen misafirlerimiz için konforlu ve rahat bir konaklama imkanı sunuyoruz. Türkiye’nin henüz keşfedilmemiş, doğa harikası 50 yaylası Seben’de bulunuyor” açıklamasında bulundu.

HEDEF 2 MİLYON KİŞİ

Seben Yolu üzerindeki Kızık Yaylasının da yıllarca filmlere bile konu olduğunu ifade eden Başkan Özbağ “Hiç çivi kullanmadan, çam ağaçlarından çatkılı, kenetleme ve birbirine geçme şeklinde yapılan evler gezenleri yüzyıllar öncesine götürüyor. Yayla bayramı geleneğimizi yaşatıyoruz. Her yıl düzenlediğimiz Seben Elma Festivali’yle Türkiye’ye ürünlerimizi ve ilçemizi tanıtıyoruz. ‘Tarihi Ağaçların Merkezi’ olarak da bilinen ilçemiz taşların koruduğu yüzyıllık ağaçların yer aldığı ‘Fosil Ormanları’ile de farklı ve zengin bir turizm potansiyeline sahip. Sadece fosil ormanları dünyadaki örnekleri gibi korunup projelendirilirse Seben’e yılda 2 milyon ziyaretçinin gelmesi mümkün. Kartalkayamız hem kayak sporu açısından hem de istihdam bakımından en önemli merkezlerimizden” sözlerinde bulundu.
Reklam
Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.