Turizmin yanında Seben ovasında sulama amacıyla da kullanılacak Seben Gölü adeta bölgenin kaderini değiştirdi. Sulama kanalları ihalesinin yapılmasıyla birlikte bölgede hangi ürünlerin yetiştirileceği noktasında çalıştaylar da başladı.
Seben Derneği’nin koordinatörlüğünde ve Seben Belediyesi’nin katkılarıyla 11-12 Temmuz tarihlerinde Seben’de, ilçede sulu tarıma açılan alanlarda yeni ürün deseninin belirlenmesi için bir çalıştay gerçekleştirildi.
Programa Seben Kaymakamı Tahir Yılmaz, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Seben Derneği Başkanı Doç. Dr. Selami Eryılmaz, AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaza, Seben Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Macit Demirer, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram, Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Fahri Tetik, Seben İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Selçuk Güçbilmez, teknik personel, köy muhtarları ve üreticiler katıldı.
Türkiye’nin farklı Ziraat Fakültelerinde görev yapan akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşen programda Seben Gölü’nden gelecek suyla sulu tarıma açılacak 32 bin dekar (Yaklaşık 32 bin dönüm) alanda ürün deseninin ne olacağı ve üretilebilecek ürünlerin Seben iklimine uygunluk durumları, üretim ve pazarlama imkânları, hasat sonrası uygulamalar gibi konular ele alındı.
Programın ilk gününde Seben’deki mevcut tarım alanları, meyve-sebze bahçeleri ve sulamaya açılacak bölgeler yerinde incelenerek durum değerlendirmesi yapıldı. Ertesi gün ise Çalıştay, AİBÜ Seben Meslek Yüksek Okulu toplantı salonunda yapılan sunumlar eşliğinde devam etti. Programın açılışında Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Seben Derneği Başkanı Doç. Dr. Selami Eryılmaz, AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram konuştu.
Gün boyu süren program; soru cevap kısmı ile sonlandırıldı. Çalıştay sonunda Seben Ovası’nın genel toprak analizinin yapılması ardından önce hayvancılıkla ilgili bir çalıştayın yapılması daha sonra ise ürün deseni çalıştayının tekrarlanması kararı çıktı.
Çalıştayda alınan kararların ayrıntılı biçimde önümüzdeki günlerde basılacak bir kitap vasıtasıyla paylaşılacağı belirtildi.
ÇALIŞTAY'A ŞU İSİMLER KATILDI...
Öte yandan, çalıştaya katılan öğretim üyeleri ve çalıştıkları üniversiteler şöyle: Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN- Kastamonu Üniversitesi Prof. Dr. Faik Ekmel TEKİNTAŞ- Adnan Menderes Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Atilla AŞKIN- Süleyman Demirel Üniversitesi Prof. Dr. Turan KARADENİZ- Abant İzzet Baysal Üniversitesi Prof. Dr. Fatih ŞEN- Ege Üniversitesi Doç. Dr. Ferhat MURADOĞLU- Abant İzzet Baysal Üniversitesi Doç. Dr. Muttalip GÜNDOĞDU- Abant İzzet Baysal Üniversitesi Doç. Dr. Koray ÖZRENK- Siirt Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İhsan CANAN- Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Beyhan KİBAR- Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dr. Yılmaz BOZ- Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Teknik Personeli Seben Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Teknik Personeli Öğr. Gör. Faruk ÇETİN Seben İzzet Baysal MYO Öğr. Gör. Hüseyin KIRKAYA, Seben İzzet Baysal MYO Öğr. Gör. Akgül TAŞ, Seben İzzet Baysal MYO