CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Bolu Kıbrıscık ilçesinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından ihale edilen 240 hektarlık maden sahasını TBMM gündemine taşıdı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparsan Bayraktar’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Ateş, “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 Ocak 2023 tarihinde Kıbrıscık ilçemizde 240 hektarlık bir alanda maden arama ruhsatı ihalesi yapıldı. Ne ihaleyi alan firma ne de hangi maden türü için arama yapılacağı kamuoyuna açıklandı. Kıbrıscık’ta altın madeni aranacağına dair çok ciddi şüpheler var. Kontrolsüz, rant odaklı madencilik faaliyetleri Bolu’ya geri dönülemez zararlar verebilir. Bakanlıktan son derece hassas bu konuyu aydınlatacak yanıtlar bekliyoruz” dedi.
“BOLU’NUN YER ÜSTÜ ZENGİNLİKLERİ EN AZ MADENLER KADAR DEĞERLİDİR”
Sadece Kıbrıscık ilçesinde değil, Bolu’nun tamamında yürütülen madencilik faaliyetlerinde ekstra özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Ateş, şöyle konuştu:
“Yüzde 65’i orman alanı ve doğal güzelliklerle kaplı olan Bolumuzun yer üstü zenginlikleri en az yer altındaki madenler kadar değerlidir. Çevreye geri dönülemez zararlar verebilecek madencilik faaliyetlerine Bolu’da kesinlikle göz yumulmamalıdır. Özellikle siyanür kullanılarak yapılacak altın madenciliği fikri bile hemşehrilerimizde huzursuzluk yaratıyor. Doğal zenginliklerimize, köylülerimizin tarımsal faaliyetlerine, kültürel mirasımıza zarar verebilecek faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Bir an önce kamuoyunda oluşan soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor. İhaleyi yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın sorularımızı şeffaflıkla yanıtlamasını bekliyoruz.
Ateş soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“İhaleye kaç firma katılmıştır? İhaleyi hangi firma kazanmıştır? İhaleyi kazanan firma ile hangi şartlar altında sözleşme yapılmıştır? İhaleyi alan firma hangi VI. Grup maden türü için arama faaliyeti yürütecektir? Arama faaliyetlerinin çevresel etkileri değerlendirilmiş midir? Arama faaliyetleri esnasında maden sahasında herhangi bir ağaç kesimi planlanmakta mıdır? Ağaç kesimine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığından görüş alınmış mıdır? Bolu ilinde faaliyet yürüten kaç maden sahası vardır? Bu sahalarda hangi maden türleri çıkarılmaktadır? Bolu ili sınırları içerisinde kaç adet maden arama ruhsatı verilmiştir? Arama ruhsatı verilen maden türleri hangileridir? Bolu ilinde faaliyetleri sonlanan kaç adet maden sahası vardır? İlgili şirketler tarafından faaliyetlerin sonlanması ardından rehabilite edilen eski maden sahası sayısı kaçtır?