Bolu Valisi Erkan Kılıç, kent merkezindeki okullardaki tadilatın küresel piyasadaki dalgalanmalar ve teknik sebepler nedeniyle uzadığını belirtirken, tadilattaki okulların öğrencilerin, taşımalı sistemle yakın okullarda sabah ve öğlenci olarak eğitim alacağını aktardı.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Bolu’da da okullar pazartesi günü yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak. Ancak, kent merkezindeki okulların tadilat ve onarım işlemleri yeni eğitim-öğretim döneminin başlangıcına yetişmedi. Şu an öğrenci kabul edemeyecek durumda olan okullara ilişkin Bolu Valisi Erkan Kılıç ve Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, kameralar karşısına geçerek kamuoyunu bilgilendirdi.
“DÜNYA’YI ETKİLEDİĞİ GİBİ ÜLKEMİZİ DE ETKİLEDİ”
Kılıç, okullardaki tadilatların gecikmesine ilişkin küresel piyasadaki dalgalanmayı işaret ederek, “Şu anda il genelinde 33 tane güçlendirme faaliyeti yürüttüğümüz, inşaat faaliyeti yürüttüğümüz oklumuz mevcut. Dünya’da yaşanan fiyatlardaki yükselişlerle beraber, Ukrayna – Rusya savaşıyla beraber fiyatlarda istikrarsızlık meydana geldi. Bütün Dünya’yı etkilediği gibi ülkemizi de etkiledi. İster istemez okulların hazırlanması, onarımı konularında da zaman zaman sıkıntılar yaşadık. Müteahhitler yeterli sayıda usta bulma noktasında sıkıntı yaşadı. Dolayısıyla bazı okullarımız gecikmeler oldu. Bu gecikmenin sebeplerini de hükümetimiz, müteahhitleri düşünerek, fiyat yükselişlerinden dolayı yüzde 15 ve altında fiziki gerçekleşme olan inşaat işlerinde onlara hak tanıyarak iptal ve tavsiye yoluna gidilmesi kararını aldı. Bu kapsamda da bazı okulların yapım işleri tamamlanamadı ve yeniden ihaleye çıkma durumunda kaldık, zaman noktasında sıkıntı çıkardı” dedi.
“TEKNİK DE SIKINTILAR OLDU”
Okulların 90 gün içerisinde tadilatının tamamlanmasını planladıklarını belirten Kılıç, “Bizim planlamamızda 90 günlük süre içerisinde, yaz döneminde bu okulların eğitim-öğretime başlayacağı yönünde planlama yapmıştık. Yaşanan süreç bizi ister istemiz bu problemle karşılaştırdı. Teknik de sıkıntılar oldu, okullar çok eski zamanlarda yapılmış. Proje tadilatı ve yeniden revizeler meydana gelmek zorunda kaldı. Bunlar da bizi süre anlamında sıkıntıya soktu” ifadelerini kullandı.
“ARA TATİLE KADAR İNŞAAT İŞLERİNİ BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ”
Güçlendirme çalışmalarının ise kasım ayına kadar tamamlanmasını ön gördüklerini aktaran Kılıç, “Güçlendirme yapılan okullarla ilgili ön görümüz, birkaç ay içerisinde, Kasım’daki ara tatile kadar bütün okulların inşaat işlerini bitirmeyi planlıyoruz. Gidişat onu gösteriyor. Bunun inşallah biz tamamlayacağız” diye konuştu.
“500 TANE ÖĞRENCİMİZİ BİZ TAŞIYACAĞIZ”
Öte yandan tadilat aşamasındaki okullara gidemeyen öğrenciler, farklı okullarda eğitim-öğretime devam edecek. Bu kapsamda da bazı öğrencilerin taşıma servis kullanması gerekecek. Taşıma kapsamında servis ücretlerinin ödenmesine ilişkin Kılıç, şu şekilde konuştu:
“Güçlendirmeden dolayı 500 tane öğrencimizi biz taşıyacağız. Planlamayı yaparken zaten okulların yakınlığı göz önüne alındı. 500 kişiyi sadece, taşıma kapsamında olan okulları biz yapabiliyoruz. Diğerlerine yapamıyoruz. Daha önce bir okulda taşıma kapsamında bir faaliyet yoksa, oraya öğrenci göndermişsek, yakındaki güçlendirilen bir okuldan onu veli artık, çocuğunu gönderecek. Bolu da çok büyük bir yer değil. Bir sorun olacağını zannetmiyorum.”
GÜÇLENDİRİLEN OKULLARIN İKİLİ EĞİTİM PLANI ŞU ŞEKİLDE:
- Sakarya İlkokulu (600 öğrenci – öğlenci) ile Sakaya Ortaokulun(578 öğrenci sabahçı), Cumhuriyet İlkokulu Ek Binası’nda (457 öğrenci) ikili eğitim şeklinde;
- Koç İlkokulu (600 öğrenci – sabahçı / öğlenci) TOBB Zübeyde Hanım MTAL’de (496 öğrenci) ikili eğitim;
- Yukarısoku İlk ve Ortaokulu (329 öğrenci-öğlenci) Abant İlkokulu (358 öğrenci sabahçı) ikili eğitim;
- 50.Yıl İlk Okulu (356 öğrenci-sabahçı/öğlenci), 60’yıl Ortaokuluna (244 öğrenci sabahçı), Anasınıfları ise Solmazana Anaokuluna (85 öğrenci) ikili eğitim;
- 50.Yıl İzzet Baysal Ortaokulunu (1453 öğrenci-sabahçı) 50. Yıl İlkokulundan (1163 öğrenci-öğlenci) LGS’yi de hesaba katarak ikili eğitim,
- Behiye Baysal İlkokulu’nu (380 öğrenci- sabahçı /öğlenci) 100. Yıl İ.O. (872 öğrenci ) ve Halk Eğitim ek binasında ikili eğitim,
- Bolu Anadolu Lisesini (703 öğrenci- öğlenci) Bolu Atatürk Anadolu Lisesinde (796 öğrenci-sabahçı) ikili eğitim,
- Yıldırım Beyazıt İlkokulunu 147 öğrenci-sabahçı/öğlenci) Bolu İHO’ndan (117 öğrenci- tam gün) ikili eğitim,
- Milli Egemenlik İlkokulunu (310 öğrenci- öğlenci) Milli Egemenlik İlkokulunda (310 öğrenci-sabahçı) ikili eğitim
GÜÇLENDİRİLEN OKUL BİNALARINDAN NORMAL EĞİTİM İLE DEVAM EDEN OKULLAR;
- İzzet Baysal İlkokulu, Gülçiçek Anaokulu’nda
- Paşaköy İlkokulu, İzzet Baysal Ortaokulu ve Bolu Anadolu İHL’nde
- Alıçören Ortaokulu, Bolu Organize Sanayi Bölgesi MTAL’NDE
- Fen Lisesi, Bolu Spor Lisenin boşalttığı binada