Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Ünitesi’ne Robotik Yürüme Cihazı kazandırarak, yürüme engellilere umut oldu.
Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, bünyesindeki hastaneleri fiziksel yatırımlarla geleceğe taşımanın yanı sıra sağlık teknolojisi yatırımlarıyla donatmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı yatırımıyla, Karacasu’daki İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Ünitesi’ne yeni bir Robotik Yürüme Cihazı daha kazandıran Kamu Hastaneleri Birliği, hastanedeki robotik cihaz sayısını ikiye çıkardı. Cihaz sayısının artışıyla daha çok hastaya daha kısa sürede sağlık hizmeti sunulabilecek.
İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Gönül Canpolat, yatırım hakkında yaptığı açıklamada, Merkez Ünite’ye kazandırılan Robotik Yürüme Cihazı ile yürüme engelli hastalara önemli bir sağlık hizmeti sunulduğunu söyledi.
Canpolat, “Robotik Yürüme Cihazı ile inme, omurilik yaralanmalı ve travmatik beyin hasarı olan hastalar ile multipl skleroz (MS), parkinson gibi hastalıklar veya ortopedik hastalıklardan dolayı yürüme yeteneğini kaybeden hastaların yeniden yürüyebilme yetisi kazanmalarına imkan sağlanıyor” dedi.
ROBOTİK CİHAZ HASTANIN NEDEN YÜRÜYEMEDİĞİNİ TESPİT EDEBİLİYOR
Canpolat, “Gelişmiş sağlık teknolojisi ile üretilen cihaz, yürüme yetisini kaybeden hastaların bacaklarını normal yürüme şeklinde hareket ettirirken, alıcı sistem ile de vücudun bu hareketlere verdiği cevabı değerlendirebiliyor. Cihaz bilgisayarında elde edilen grafikler ile hastanın neden yürüyemediği ve yürümenin hangi aşamasında sorun yaşadığı tespit edilebiliyor” diye konuştu.
CİHAZ YARDIMIYLA HASTANIN TEDAVİ MOTİVASYONU ARTIYOR
Canpolat, açıklamalarında ayrıca, “Robotik Yürüme Cihazının yürümede hastaya hangi oranda katkı vereceği belirlenerek, hastanın vücut ağırlığının belirli bir kısmı desteklenir. Sistem yardımı ile hastaların bilgisayar ekranında yürüdüğünü görmesi ve ekranda gösterilen belirli objeleri yakalamak için kalça hareketleri yönünü değiştirmeye çalışması, hem görsel hafızasını geliştirmekte, hem motivasyonunu arttırmaktadır” diye konuştu.
Canpolat, açıklamalarının sonunda, hastanelerinin robotik rehabilitasyon ünitesinde daha çok inme, omurilik yaralanmalı hastalar ile multipl skleroz (MS) hastalarının programa alındıklarını söyledi.