Hamza Canbaş

Hamza Canbaş

Tüm yazıları

BELEDİYE BAŞKANIMIZA ÖNERİMDİR

5 Aralık 2020

05 Aralık 1934

YUKARIDA Kİ tarih, Dünya kadınları için önemli bir tarihtir. Ancak bu tarih Türk Kadını için çok daha önemlidir. Bolulu kadınlar için önemini anlatmaya kelimelerim yetmez. Çünkü bu gün dünyada kadın hakları olarak kutlanan bu tarihin meşalesi Bolu’da yakılmıştır.

Atatürk 17 Temmuz 1934 tarihinde Bolu’ya gelir. Bolu’nun ileri gelenleri Ulu Önderi nasıl karşılayacakları, nasıl ağırlayacakları konusunda ciddi bir çalışma yaparlar. Sıra Ulu Önder’e Bolu’yu ve sorunlarını kimin aktaracağı konusu gelir. Hiç kimse Ata’ya Bolu hakkında ön bilgi vermeye cesaret edemez. Belediye Başkanı Reşat Aker beyin aklına, Bolu Kız Sanat Mektebindeki resim öğretmeni Bahire hanım gelir ve onu da çağırırlar. Çünkü bu öğretmen hanımın konuşması çok düzgündür. Atatürk onuruna verilen akşam yemeğinde kendisine sürekli Bolu’yu anlatan ve ülke hakkında sorular soran bu girişken kadından etkilenir. Atatürk Bahirey’yi gördükten sonra karar verir kadınların mecliste olması fikrinin fitilini Bolu’da ateşler. Bahire’ye dönerek, “Kızım senin adın ne diye sorar” Bahire cevabını alan Atatürk, “Senin adın Bediz olsun. Seninle mecliste Türk Kadınının temsilcisi olarak çalışalım” der. Daha sonra masadakilere dönerek, “Beyler bu hanımı ilk seçimde mecliste vekil olarak istiyorum” diyerek yemeğe devam eder. Bediz Morova 1935 yılında meclise seçilen 14 kadın milletvekilinden birisi olur. Ancak Bediz Morova, meclise Konya’dan mebus olarak seçilmiştir.

Bu konuyla ilgili daha önce de pek çok kez yazılar yazdım. Bediz Morova’nın isminin Bolu’da bir yere verilmesi gerekliliğine inanıyorum. Bütün Siyasi Partilerin Kadın Kollarına daha önce çok kere seslendim, “Bu kadının ismini yaşatın, bu güne kadar bu kadının ismi Bolu’da bir yere verilmediyse bu ayıp sizindir” dedim.

Sayın Başkanımıza önerimdir

Geçtiğimiz günlerde, Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan, yeni açılan yollar, parklar vs için halktan isim önerisi beklediğini açıkladı. Demek ki, Bolulu kadınlardan, Özellikle CHP’nin Kadın Kollarından böyle bir öneri Sayın Başkanımıza gitmemiş.

Bediz Morova ismi, Sayın Başkanımıza benim önerimdir. Bediz Morova her ne kadar Bolu doğumlu olmasa da ve Konya mebusu olsa da,  05 Aralık 1934 tarihinin meşalesini yakan bir kişidir. Bediz Morova’nın Bolu’da isminin ölümsüzleştirilmesi, Bolu’nun demokrasi ile bağlantısının gücünü sürekli artıracaktır.

 

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.