Tuvaletlerden 18 kat daha fazla bakteri taşıyorlar!

Tuvaletlerden 18 kat daha fazla bakteri taşıyorlar!
22 Ocak 2021

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Tekin,  "Cep telefonu üzerinde üreyen bakteri sayısı, tuvaletteki klozetten daha fazladır" dedi. Tekin, bilgisayar klavyeleri, sabit kullanılan telefonlar, ortak kullanım alanlarındaki kumandalar ve kapı kolları da bakteri taşınması açısından önemli risk faktörleri olduğunu söyledi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, cep telefonlarında bulunan bakteriler ile ilgili araştırma yaptı. Araştırmayla cep telefonu yüzeyinden alınan sürüntü örneklerinde, hastalık yapma riski bulunan patojen bakteriler tespit edildi.Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, yapılan çalışmalara bakıldığında, cep telefonlarında tahmin edilemeyecek kadar çok bakteri bulunduğuna dikkat çekti. Tekin, "Cep telefonlarının bu kadar kullanılmasıyla birlikte sağlık da önemli bir noktada yer alıyor. Cep telefonları hiç tahmin etmediğimiz kadar bakteri bulunduruyor. Yaptığımız çalışmalara baktığımızda, özellikle el hijyeni ile ilgili yapılan çalışmalar var.Cep telefonlarının üzerinden alınan bakteriler ve klozette alınan kültürler var. İşin ilginç tarafı; cep telefonu üzerinde üreyen bakteri sayısı, tuvaletteki klozetten daha fazla.

Tuvalete gidip geliyoruz, dışarıda mekanlara ve her türlü yüzeylere dokunuyoruz ve ardından da cep telefonunu kullanıyoruz. Bu cep telefonunu kullanmayla birlikte ellerimizdeki bakterilerin büyük çoğunluğu ki bu bakterilerin büyük çoğunluğu da patojen bakterilerdir yani hastalık yapıcı bakteriler ve bunlar cep telefonu üzerinde saklı kalıyor.Uzun süre de burada yaşayabiliyorlar. Bu, insan sağlığı açısından ciddi bir sorun yaratabiliyor." diye konuştu. 

KLAVYELER, KUMANDA, SABİT TELEFON VE KAPI KOLLARINDA DA DURUM AYNI

'Bakterilerin sadece cep telefonlarında değil ortak kullanım alanlarındaki birçok nesnede bulunduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Tekin, "En çok cep telefonlarını kullanıyoruz. Tabi bunun yanında bilgisayar klavyeleri, sabit kullanılan telefonlar, ortak kullanım alanlarındaki kumandalar da bakteri taşınması ve bulaşı açısından önemli risk faktörleri.Özellikle toplu alanlardaki bilgisayar klavyesi, televizyon kumandası ve sabit telefonlara dokunduktan sonra mümkün olduğu kadar ellerimizi yıkayalım.El hijyenine dikkat ederek ellere bulaşmış bakteri ve virüslerden uzaklaşmış olalım.Toplu alan olan yerlerde kullanılan araçların birçoğunda bu virüs ve bakteriler buluna biliyor.Tabi bu durum riski de beraberinde getiriyor.

Asansör düğmeleri, elektrik prizleri ve kapı kolları gibi birden fazla insanın kullandığı alandaysa ister istemez bunlarda bakteri ve virüsler çok fazla bulunabiliyor.O yüzden eve gittikten hemen sonra önce ellerimizi yıkayalım, ondan sonra ev hayatımıza başlayalım" dedi.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.