Uzmanlardan alkol ile ilgili şok açıklama! Aspirin de kurtarmıyor

Uzmanlardan alkol ile ilgili şok açıklama! Aspirin de kurtarmıyor
18 Ocak 2021

Bilim insanları, günde bir bardak ve daha fazla alkol tüketen kişilerin  kalbin normal fonksiyonlarında çalışmasını engelleyip kan pıhtılaşmasına ve sonrasında inme riskinin artmasına neden olan fonksiyonu yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu açıkladı. Uzmanlar, ileride seviyede bu kişilerin tedavisine aspirinin de etki etmeyeceğini, belirtiyor.

Bilim dünyasında 'atrium kasılması' olarak adlandırılan ve insan hayatını ciddi şekilde etkileyen hastalık, günde bir veya daha fazla alkol tüketen kişilerde daha fazla etkili oluyor. Doktorlar, bu rahatsızlığın tedavisinde aspirin öneriyordu. Ancak uzmanlar, çok sık alkol tüketen ve bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavisinde aspirinin de işe yaramayacağını söylüyor.

YILLARLA BERABER GELİYOR

 Popular Science'de yer alan habere göre Çarşamba günü European Heart Journal bülteninde yayımlanan çalışmada; hiç alkol içilmemesine kıyasla, günde sadece bir tane alkollü içki tüketilmesinin, yaklaşık 14 yıldan oluşan ortalama (medyan) bir takip süresinde atrium kasılması tehlikesinin yüzde 16 artmasıyla bağlantılı olduğu bulunmuş.

ALKOL ORANI YÜKSELDİKÇE TEHLİKE ARTIYOR 

Bu durum, çalışmanın yapıldığı dönemde 100 içki karşıtı kişiden dördünde atrium kasılması gelişebilirken, 100 kişiden beşinde de (eğer bu kişiler haftada bir defadan biraz daha fazla alkollü içecek içmeye başlarsa ve yüzde 75’i günde bir içkiye kadar alkol tüketirse) atrium kasılması gelişebileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, bir alkollü içkiyi 12 gram etanol içerir şeklinde sınıflandırıyorlar. Bu miktar, küçük bir bardak (120 ml) şarap ve ufak bir arpalı içecek (330 ml) ya da 40 ml sert içkiye eşdeğer.Düzenli olarak çok miktarda alkol içen kişilerde kalp yetmezliği geçirme tehlikesinin arttığı ve kalp yetmezliğinin, atrium kasılmasının görülme miktarını artırabildiği biliniyor.

 

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.