Bakan Koca tek tek açıkladı!

Bakan Koca tek tek açıkladı!
9 Aralık 2020

Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Koca, gazetecilerin 'yeni yasaklar gelecek mi?, Aşı olmak zorunlu mu?, yılbaşında kaç gün yasak olacak' sorularını cevaplandırdı.

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni kıstlama olacak mı

*Geçen hafta başı başlayan tedbirlerle birlikte gelecek hafta sonuçları daha net göreceğimizi düşünüyoruz. Ortalama 2 haftalık zaman diliminde sonuçları görmek mümkün.

*Şu an görünen kısıtlamaların yer yer sonuç verdiğini görüyoruz. Eğer bu anlamda alınması gereken farklı bir tedbir olursa bunu da zaten öneri olarak almış oluruz.

*Şu an yeni bir kısıtlama için erken olduğunu, gelecek hafta bu konuyla ilgili, salgının seyrine göre gerektiğinde yeni öneriler olabilir. Şu an için uygulanan kısıtlamaların erken dönemde de olsa yer yer sonuç verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Aşı yaptırmak zorunlu mu

*Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz. Daha çok, vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yapmalıyız. Aşı yapılan kişinin HES ve e-nabız uygulamasına aşı olduğu bilgisi işlenecek.

Yılbaşında yasak kaç gün

*Yılbaşı ile ilgili yılbaşı gecesi dahil olmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamıştı biliyorsunuz. Yılbaşı gecesi de kısıtlama tabi ama kaç gün olacağıyla ilgili olarak salgının seyrini gelecek haftaki sonuçlar belirleyecektir.

Korona olup iyileşenler aşı olacak mı

*Hamileler için düşünülmüyor, 18 yaş altı için düşünülmüyor. Ama 18 yaş altı için de Çin’de çalışma devam ediyor. Mayıs veya Haziran ayı veya daha geç olabilir. 18 yaş üstü herkesi aşılayabilirsek gerektiğinde 18 yaş altına da geçilebilir.

*İlk aşılama takviminde 18 yaş altı yok, gebelere aşı yapılması düşünülmüyor. Muhtemelen son 6 ay içinde coronayı geçirenler hariç olacak. Öyle düşünüyoruz.

Kaç sağlık çalışanı hayatını kaybetti

*Bu dönemde sağlık çalışanlarımız bildiğiniz gibi çok büyük yük altındalar. Sağlık çalışanlarımızın 1 milyon 100 binin üzerinde. PCR’yi pozitif, enfekte olan 120 bini geçti.

*Özellikle bu dönemde toplam çalışanların yüzde 10’unun geçmiş durumda. Hayatını kaybeden kişilerin sayısı ise bu dönemde 216 kişi oldu. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.

Aşıya erişim nasıl olacak

* Özellikle bu süreçte vatandaşımızın salgının seyri açısından kitlesel bağışıklamada erken dönemde yoğun aşı yapabilirliğimizin önemli olduğunu düşünüyorum. Erken dönemde yoğun şekilde aşılama yapılabilirse başarıya daha kolay ulaşabileceğimize inanıyoruz. Aralık-Ocak-Şubat aylarında yoğun aşıya erişimi çok önemsiyoruz.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.