TBMM Darbe Girişimi Araştırma Komisyonuna Başbakanlık tarafından 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili brifing verildi. Bu brifingte, Başbakan Binali Yıldırım'ın 15 Temmuz gecesi Bolu'da olduğu ve krizi bir süre Bolu'dan yönettiği ortaya çıktı.
TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonuna Başbakanlık Müsteşar Yardımcıları Ergin Ergül ve Özer Kontoğlu, Güvenlik İşleri Genel Müdürü Bilal Durdalı, Personel ve Prensipler Genel Müdürü Metin Yener gelerek bilgilendirme yaptı.
Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergül, 15 Temmuz Cuma akşamı Başbakan Binali Yıldırım’ın cuma akşamı 21.00 sularında İstanbul Dolmabahçe ofisinde çalışmalarını tamamladıktan sonra Tuzla’daki konutuna hareket ettiğini belirterek, “Sayın Başbakanımız 21.30 civarında Tuzla’daki konutuna ulaştı. Televizyonda Boğaziçi Köprüsü'nün askerler tarafından kapatıldığını görmesi üzerine İçişleri Bakanını, MİT Müsteşarını, Genelkurmay Başkanını aradı. İçişleri Bakanı uçakta olduğu için kendisine ulaşılamadı. MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanına da ulaşamamıştır. 21.40–22.00 arasında Başbakan Müsteşarı, Genelkurmay İkinci Başkanını aradı ancak ulaşılamadı. Defaatle MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı aranmıştır ancak ulaşılamamıştır. Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı tüm personeli göreve çağrıldı. Ülkenin dört bir yanında patlama olduğu şeklinde asılsız haberlerin sosyal medyaya yayılması üzerine kısa süreliğine erişim engellenmiştir. Başbakanımız yol boyunca gelişmeleri takip ederek gerekli müdahaleleri yapmıştır. Bir süre krizi Bolu karayolları şantiyesinde yönetmiştir" dedi.
Sunumun ardından söz alan MHP’li Komisyon üyesi Mehmet Erdoğan, FETÖ’nün devlet içinde yapılanması konusunda kapsamlı sunum yapılması için talepte bulunduğunu hatırlatarak, "Bize 15 Temmuz gecesi yaşanılanların kronolojisi sunuldu. Sizden oraya giden yazının bir nüshasını istiyorum. Başbakanlığa bizim talebimizi mi ilettiniz yoksa 15 Temmuz’un kronolojisini mi istediniz? Ankara ve İstanbul valisini dinledikten sonra bu detayların çoğuna varmış olduk. Bu olayın aydınlatılması için bize en büyük desteği hükümet verecek. Bugüne kadar dinlediğimiz tüm yetkililerden MİT müsteşarıyla ilgili hiç bilgi alamadık. O gece nerede müsteşar. Kimseyle görüşmüyor sadece Efkan Ala diyor ki sabaha kadar istihbarat halindeyim. MİT Müsteşarı Efkan Ala’ya bağlı değil. Taleplerimizi karşılayacak bir sunum gönderilmesi lazım. Bu bilgilerden sonra Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanının Komisyona gelmesi lazım, bu sağlanmazsa komisyonun sabote edildiği anlaşılır. Biz FETÖ’nün 40 yılık geçmişinde Başbakanlıkta ne var, bunu talep ettik. Hepimiz o geceyi takip ettik, yaşadık. Bu bizim aklımızla alay eden bir brifing, böyle bir şey olmaz ben bunu kabul edemem" şeklinde konuştu.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise brifingde verilen bilgilerin Google’dan rahatlıkla bulunabileceğini söyledi. Brifingteki bilgilerin herkes tarafından bilinen şeyler olduğunu bildiren Tanrıkulu, "Bu örgüte ilişkin bilgilerin paylaşılması lazım. Sunumunuzda Başbakan ve MİT Müsteşarının ne zaman görüştüğü ya da Cumhurbaşkanıyla ne zaman görüştüğü konusunda ufak bir bilgi yok. MİT Müsteşarı neredeydi mesela. Başbakana bağlı. Ne zaman gitmiş ne zaman görüşmüş. Bunlar gökten gelmediler. 15 Temmuz'a örgütlenmişler ve darbe fikri gelişmiş. Bizden saklanan bilgi varsa ifade edilmesi lazım bunun. Nasıl örgütlenmişler. Kişisel görüşüm bu Komisyondan bilgilerin saklandığıdır “ değerlendirmesinde bulundu.
Komisyon Başkanı Reşat Petek ise, gönderilen yazıda FETÖ ile ilgili kapsamlı bir sunumun yapılmasını istediklerini kaydederek, “Eksik kalan konuları yazar isteriz" ifadelerini kullandı.