Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Metin Tahaoğlu, kalbi duran hastanın yeniden kalbinin çalışmasını sağlayabilen ve hayat kurtaran cihaz olarak tanımlanan mobil sistemli tam otomatik Kalp Masajı (CPR) cihazını Bolu'ya kazandırdıklarını açıkladı. Tahaoğlu, Amerika Kardiyoloji Cemiyeti tarafından önemle tavsiye edilen cihaz sayesinde ani kalp durması kaynaklı ölümlerin önüne geçilebileceğini kaydetti.
Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, sağlıkta marka ve model olacak çalışma ve projeler hayata geçirmesi yanı sıra bünyesindeki sağlık kuruluşlarını fiziki ve teknolojik yatırımlarla geleceğe taşımayı sürdürüyor.
Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Metin Tahaoğlu, genel sekreterlik çatısı altında bulunan ve büyük hayırsever İzzet Baysal'ın ölümsüz ismini taşıyan tüm hastanelerin acil servislerine mobil sistemli tam otomatik Kalp Masajı (CPR) cihazı kazandırdıklarını belirtti.
Açıklamalarında, CPR cihazı hakkında bilgiler veren Op. Dr. Tahaoğlu, "CPR cihazı, kalbi duran hastanın yeniden kalbinin çalışmasını sağlayabilecek bir cihaz. Kullanımı oldukça kolay olan bu cihaz, kalbi duran hastanın göğsüne basit bir aparat yardımıyla takılıyor ve cihaz kollarından hastaya sabitlendikten sonra göğüs masajı yaparak, hastanın kalbinin yeniden hayati fonksiyonlarını sürdürmesini sağlıyor" dedi.
Tahaoğlu, açıklamalarının ayrıca, bu cihazın kullanımı ile göğüs masajının daha uygun, efektif ve bilimsel kriterlere uygun gerçekleştirileceğini belirtti.
CPR CİHAZI TEMEL YAŞAM DESTEKLEMELERİNİN ÖNEMLİ BİR ADIMINI TEK BAŞINA GERÇEKLEŞTİRECEK
Tahaoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Günümüzde ani kalp ölümü çok önemli bir sağlık problemidir. Gerek hastane dışında, gerek hastane içinde hastaların azımsanmayacak bir bölümü kalp durması sonucu ani bir şekilde kaybedilmektedir.
Hastane dışında gelişen ve yaralanmalar (trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, düşmeler vb.) dışındaki ölümlerin en sık nedeni kalpten kaynaklanmaktadır.
Cevapsız, solunum ve dolaşım bulguları olmayan hastaya ilk dakikalar içinde müdahale etmek hayatını kurtarmak açısından çok önemlidir. CPR işleminin erken ve doğru bir şekilde yapılması ilk 3 temel yaşam desteklerinden önemli bir adımını oluşturmaktadır.
İşte bu noktada devreye sokulacak kalp masajı cihazı, acil servislerde, yaralanmalı trafik kazalarında, göğüs yaralanmalarında, 112 ambulansları hastayı transfer ederken veya ambulansla üniteler arası nakil yapılırken, hastaya kalp masajı yapacak."
AMERİKA KARDİYOLOJİ CEMİYETİ BU CİHAZI ÖNEMLE TAVSİYE EDİYOR
Tahaoğlu, cihazın güvenilirliğinin Amerika Kardiyoloji Cemiyeti tarafından da onaylandığını ve kullanılmasının önemle tavsiye edildiğini bildirdi. Amerika Kardiyoloji Cemiyeti'nin onayladığı oranda, dakika da 100-120 göğüs basısı yapabilen cihazın tam otomatik ve şarjlı bir sistemden oluştuğunu aktaran Tahaoğlu, ayrıca, cihazın şarj esnasında da kalp masajı yapabilme özelliğine sahip olduğunu bildirdi.