Mutasyona uğrayan virüsün çocuklara enfekte olma oranı yüksek

Mutasyona uğrayan virüsün çocuklara enfekte olma oranı yüksek
23 Aralık 2020

İngiltere'de Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (NERVTAG), ülkede Covid-19'un daha bulaşıcı bir türü olarak tespit edilen yeni türünün (VUI-202012/01), çocuklar arasında daha da bulaşıcı olabileceğini açıkladı.

İngiltere'de tespit edilen ve yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu ifade edilen yeni tür Koronavirüs (VUI-202012/01) hakkında NERVTAG'den açıklama geldi.

Oxford Üniversitesi'nde Bulaşıcı Hastalıklar Profesörü ve NERVTAG Başkanı Peter Horby, "Artık bu türün şu anda Birleşik Krallık'ta bulunan diğer virüs türlerine göre daha fazla bulaşma ihtimali olduğunu düşünüyoruz" dedi. Diğer bir NERVTAG üyesi ve epidemiyolojist olan Neil Ferguson ise "Çocukları enfekte etme eğiliminin daha yüksek olduğuna dair bir ipuçları var. Bunun üzerine herhangi bir nedensellik kurmadık, ancak bunu verilerde görebiliyoruz. İleride nasıl davrandığını görmek için daha fazla veri toplamamız gerekecek" dedi.

"Bir eğitiminiz yoksa”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Serap Şimşek Yavuz, kişisel Twitter hesabından, "Çok sevgili hekim arkadaşlarım, öğrencilik döneminizden sonra bulaşıcı hastalıklar, mikroorganizmalar, salgın hastalıkların kontrolü konusunda bir eğitiminiz yoksa, lütfen bu konularda televizyon veya sosyal medya platformlarından açıklama yapmayın" diye belirtti. Yavuz, "Kardiyologsanız COVID'in kardiyak tutulumlarını, hematologsanız COVID'in trombojenik etkilerini, nörologsanız COVID'in MSS'ye etkilerini anlatsanız hepimiz için daha iyi olur" dedi.

Ancak bir soru var ki yanıtı henüz net olarak verilebilmiş değil: Eylül ayında ortaya çıktığı belirtilen mutant virüs Türkiye'de de görülmüş olabilir mi?

Farklı görüşler mevcut.

İlk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya kulak verelim. RNA virüslerinde mutasyonun beklenen bir durum olduğunu belirten Koca, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz salgının başından beri ülkemizde görülen tüm virüs suşlarında gen mutasyonunu düzenli olarak taramaktadır. Eylül ayından beri ülkemizde görülen suşların incelenmesi kısa sürede neticelenecektir.”

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Klinik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da şu ana kadar benzer bir mutasyonun Türkiye'de görülmediğine işaret ediyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Bununla ilgili Türkiye’deki merkezler de sürekli araştırma yapmaya devam ediyorlar. “Mutasyon virüs elbette Türkiye'de görülebilir. Bu bir RNA virüsü ve ne kadar çok kişiye bulaşıp ne kadar fazla çoğalırsa mutasyon geçirebilme olasılığı da o kadar yükseliyor. Şu andaki sorun İngiltere’deki virüsün ülkemize gelip gelmeyeceğ

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.