Öztürk'ten çekici ücretleri açıklaması

Bolu'da son günlerde bazı oto kurtarma firmalarının fahiş ücretlerle vatandaşları mağdur etmesi gündeme düşmüş, onlarca vatandaş mağduriyetini dile getirmişti. Konuyla ilgili Şoförlerler Odası Genel Sekretreri İsmail Öztürk açıklamalarda bulundu.

Öztürk'ten çekici ücretleri açıklaması
16 Ekim 2024

Bir vatandaşın oto kurtarıcının kendisinden yüksek ücret istemesi neticesinde otomobilini yediemin parkından çıkaramaması sonrası ettiği isyan basında geniş yer bulmuş, onlarca vatandaşta yüksek ücret mağduru olduğunu dile getirmişti.

Konuyla ilgili gazeteci Caner Güngör'e konuşan Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Genel Sekreteri İsmail Öztürk yaşananlardan dolayı bu işi hakkıyla yapan esnaflarında mağdur olduğunu dile getirdi.

Öztürk açıklamasında, "Bolu merkezde faaliyette bulunan yaklaşık 75' e yakın oto kurtarıcı bulunmaktadır. Şahıs olarak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf odasına kayıtlı olan oto kurtarıcıların şirket olarak Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı olanları mevcuttur. Oto kurtarıcıların çoğu sigorta şirketleri başta olmak üzere iki metropol ilin arasında faaliyette bulunmaktadır. 

07.11.2023 tarih ve 2023/03 sayıl İl Trafik Komisyonu kararı ile Bolu merkev Mücavir alan içinde Oto Kurtarma hizmeti verecek olan işletmecilerin Araç gruplarına göre taşıma ücretleri tespit edilmiştir. Bolu Merkezde Yedi-emin oto parkı – Sanayi Sitesi – TüvTürk muayene istasyonları vs. başta olmak üzere araçların Emniyet güçlerince nakilleri Çekme ve Kurtarma olarak  aşağıdaki araç gruplarına göre ücretlendirilmektedir.   

İŞTE BELİRLENEN FİYATLAR

Otomobil : 1.000 TL,  Motorsiklet : 850 TL,  Kamyonet – Minibüs- Traktör : 1.800 TL,  Otobüs – Kamyon – Çekici : 3.500 TL olarak tahsil edilmektedir. 

Belediye mücavir alan dışına  taşıma işlemleri için yine Bolu Valiliği İl trafik Komisyonunun 07.11.2023 tarihli 2023/03 sayılı kararları ile Çekiçi ve Kurtarıcı hizmetleri için kilometre başına ücretlendirilmektedir.  Otomobil kilometre başı ücreti 25 TL, Motorsiklet 25 TL,  Kamyonet – Minibüs / Traktör 35 TL, Kamyon –Otobüs – Çekici 50  Tl olarak mücavir alan dışında ücretlendirilmektedir. 

Polis ve Jandarma alanında meydana gelen Trafik Kazalarında emniyet güçlerinin araçların yedi-emin parklarına  yada sanayiye çekilmesi işlemlerinde tutulan tutanakların Vergi Dairesine bildirimi sonrası alınan ücretin ( fatura zorunlu ) faturalandırılması mecburi hale gelmiş ve vergi usul kanunlarına göre de takibi yapılacak olup mağduriyetleri giderilecektir. 

Taşıma ve Nakil işlemleri sonrası yüksek fiyat ile karşı karşıya kalan tüketiciler Bolu Ticaret il Müdürlüğü bünyesinde bulunan Tüketici Hakem heyetine başvurmak suretiyle hakkını arayabilecek olup verilecek Hakem hekeyitinin kararı  sonrası kurtarıcı firmasına 100.000 TL kadar ceza kesilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Aynı Araç sahibi yüksek taşıma ücreti sebebi ile mağduriyet yaşaması halinde Fatura aslı ile de Vergi Dairesinede şikayet edebilicektir. 

ÜYELERİMİZ SON DERECE MAĞDUR DURUMDA KALDI

Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak son zamanlarda gündeme gelen yüksek taşıma ücretleri  sebebi ile odamıza kayıtlı bulunan 50 ‘yi ı aşkın diğer üyelerimiz  son derece mağdur durumda kalmıştır. Ticari Taksilerde olduğu gibi  Oto Kurtarıcılarımızda maalesef Ücret Tarifesi bulunmamaktadır. Ulaştırma Bakanlığından Yetki Belgesini almış , Mesleki Yeterlilik Belgelerine sahip, İşini doğru ve dürüst olarak yapan ve ekmeğini kazanan üyelerimizin de birkaç kendini bilmezin yapmış olduğu haksız rekabet sebebi ile faaliyetlerinde şüphelere sebebiyet vermiş diğer meslektaşlarını da zor durumda bırakmıştır.  Bolu halkına en kaliteli hizmeti en güvenli şekilde odamıza kayıtlı bulunan Oto Kurtarıcı üyelerimiz 7/24   aralıksız ve düzenli şekilde yıllardır yerine getirmektedir.

HER ZAMAN TÜKETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ

İl Trafik Komisyonuna bağlı olarak İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube müdürlüğünce 15 ad. Oto Kurtarma işletmecisi Emniyet Güçlerine anlaşmalı olarak gece – gündüz hizmet vermektedir. Bunlar dahil son yaşanan olaya kadar yüksek taşıma ücretleri ile gündeme gelinmemiştir. Oda olarak ta biz bu taşıma ücretleri , hizmet kalitesi , güvenirlik ve oto kurtarıcı sahibi üyelerimizin de çalışma kriterleri gibi konularda takibini yaparak sorun ve sıkıntılarında her zaman yanlarında olduğumuzun bilinmesini isiyoruz. Tüketicilerin bu tarz şikayetlerinde de Odamıza dilekçe ile de talepde bulunabileceklerdir." şeklinde konuştu.

1 yorum yapılmış

  • Cekici17 Ekim 2024 - 10:07
    Ticari taksi km başı 40 tl yazıyor çekici 25 tl mi yazacak saçmalık daniskası

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.